Reklama

Leżący pies.
© Pexels

Chińczycy kochają psy, ale restauracje wciąż serwują psie mięso

Przez Agnieszka Marczak Redaktor

Opublikowano aktualizacja dnia

Podejście Chińczyków do psów znacząco się zmieniło na przestrzeni kilku ostatnich lat. Chiny odnotowują wielki boom na rynku zwierząt domowych, jednak restauracje wciąż serwują psie mięso…

Kiedy komuniści doszli do władzy w 1949 roku, posiadanie zwierząt domowych było uważane za szczyt burżuazji. W tym czasie psy najczęściej widziano jako towar na mięsnych straganach albo pozycję w restauracyjnym menu… Od tego czasu wiele sie zmieniło.

Boom na czworonogi

W ostatnich latach Chińczycy znacznie się wzbogacili i ich podejście do zwierząt bardzo się zmieniło. W zeszłym roku Stowarzyszenie China Pet Products poinformowało, że w kraju zarejestrowano 50 milionów psów, przy czym liczba posiadanych zwierząt domowych wzrasta o 15 procent rocznie.

Jednocześnie rośnie również popularność hodowli psów rasowych oraz agencji internetowych sprzedających czworonogi. Powstają szpitale i krematoria przeznaczone dla zwierząt.

Pocieszające jest to, że coraz więcej Chińczykow decyduje się na adopcję bezdomnych czworonogów. Betty Zheng Hua, która ma już 5 kotów z ulicy, mówi dla South China Morning Post, iż zwierzęta wiele się od nas nie różnią.

- Zwierzęta mają serce i duszę. Patrzę w oczy moich kotów i mówię im, jak bardzo je kocham. I myślę, że one mnie rozumieją - dodaje.

Ile kosztuje psie mięso?

Jednak mimo rozwoju rynku zwierząt domowych, wciąż ogromną popularnością cieszy się kontrowersyjny, coroczny festiwal psiego mięsa Yulin, który odbywa się w prowincji Guangdong.

W jednej z tamtejszych restauracji mała porcja psiego mięsa kosztuje około 130 juanów (ponad 70 PLN), a duża 260 juanów. Dla porównania – danie z jagnięciny to koszt około 300 juanów.

Dla nas psy są bezcenne i mamy nadzieję, że wkrótce chińskie władze wprowadzą całkowity zakaz sprzedaży psiego mięsa.

Więcej artykułów

Co sądzisz o tym artykule?

Dziękuję za odpowiedź!

Dziękuję za odpowiedź!

Zostaw komentarz
Dodaj komentarz
Chcesz udostępnić ten artykuł?