Wziąłem psa, ale już go nie chcę
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć 00123456!
Odpowiedziałem na ten post już wczoraj, ale chyba moja odpowiedź się nie wczytała, więc piszę jeszcze raz od początku!
Przede wszystkim postaram się podsunąć Ci kilka pomysłów i rad, jak najlepiej poradzić sobie w tej delikatnej sytuacji. Pamiętaj, że nikt tutaj Cię nie ocenia – w życiu zdarzają się sytuacje, których nie potrafimy udźwignąć i nie zawsze wiemy od razu, jak z nich wybrnąć. Przyznam jednak, że czytając Twój post, czuję ogromny smutek, bo pies to naprawdę wyjątkowa istota, która potrafi dać właścicielowi mnóstwo radości i miłości.
Czy na pewno chcesz go oddać?! Powiem Ci, że zdecydowaną większość problemów może skutecznie rozwiązać behawiorysta lub trener, i to w krótkim czasie oraz przy niewielkich kosztach. Taki specjalista poprowadzi Cię krok po kroku przez każdy etap wspólnego życia z psem i rozwieje wszelkie wątpliwości dotyczące opieki nad nim. Co więcej, jest on w stanie nauczyć go bezproblemowego zostawania samemu w domu!
Poza tym, jeśli oprócz trenera zaufasz dobremu weterynarzowi, który w prosty sposób wytłumaczy Ci, jak rozumieć potrzeby zwierzaka i co robić, to moim zdaniem naprawdę nie będziesz mieć problemów! To tylko kwestia opanowania kilku podstawowych zasad!
W każdym razie, jeśli jesteś już zdecydowany, skontaktuj się z jak największą liczbą zaufanych osób: rodzicami, rodziną, znajomymi, kolegami z pracy i spróbuj też w mediach społecznościowych! Poszukaj nowej rodziny wśród swoich kontaktów i rozpuść wici!
Schronisko to absolutna ostateczność. To prawda, że pracuje tam wspaniały personel, który z wielkim oddaniem opiekuje się zwierzętami, ale to wciąż miejsce, gdzie pies przebywa z wieloma innymi, obcymi czworonogami, co byłoby dla niego ogromną traumą!
Naprawdę, przemyśl to jeszcze dobrze. Pamiętaj, że zawsze jesteśmy tutaj, aby Ci pomóc i rozwiać Twoje wątpliwości!
Nie wahaj się do nas pisać!
Francesco – asystent weterynarza
1 komentarz na temat 1