Jak przekonać psa do zabawki?

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Cześć :D

Mój pies dostał nową piszczącą zabawkę, podobną kiedyś już miał, piszczącą trochę ciszej. Tej zabawki się boi, posmarowałam ją przysmakiem, zlizał go i uciekł. Kiedy tylko zapiszczy to pies biegnie pod stół. Jak przekonać psa do tej piszczącej zabawki?

pozdrawiam :)

4 odpowiedzi
Wojtek
Wojtek

Kupić nową, która nie piszczy. ;-)

Najwidoczniej ta mu nie odpowiada.

joasiapawlowicz
joasiapawlowicz

Nie jest to nic istotnego do czego pies musi się przekonać, więc nie ma sensu go do tego wręcz przymuszać i zapewniać niepotrzebny stres. Należy wybrać zabawkę, którą zwierzak zaakceptuje i która będzie dla niego bezpieczna. Trzeba się też na pewno zastanowić jaką ma ona stanowić funkcję. Świetnie sprawdzającym się gryzakiem na rosnące ząbki bądź zapewniającym potrzebę gryzienia będzie naturalny przysmak typu żwacz czy ucho królicze albo wytrzymałe piłki z wypustkami na smaczki. Dla psów, które lubią nociś coś w pysku bez potrzeby rozszarpywania super będą np. pluszaki. Większość zwierzaków lubi zabawę integracyjną z właścicielem i tu dobrze sprawdzą się szarpaki z nieszkodliwych materiałów. Mogę polecić sklep zoologiczny w którym wybór zabawek różnego rodzaju jest naprawdę spory https://unizoo.pl/pol_m_Dla-psa_Zabawki-486.html

Marek999
Marek999

Hej! :D

Może spróbuj stopniowo przyzwyczajać psa do nowej zabawki, zacznij od pozostawienia jej w jego pobliżu, bez piszczenia. Pokaż mu, że to nic groźnego. Potem gdy zacznie się do niej przyzwyczajać, zacznij delikatnie piszczeć zabawkę, jednocześnie nagradzając psa smakołykiem za spokojne zachowanie. Powtarzaj to stopniowo, zwiększając intensywność piszczenia w miarę, jak pies staje się bardziej komfortowy. Pamiętaj o cierpliwości, każdy pies reaguje inaczej. Możesz także użyć innych metod nagradzania, na przykład chwalenie go za odwagę.

Kruczalapa7
Kruczalapa7

oddaj zabawkę innemu psu znajomego

Potwierdź usunięcie

Czy jesteś pewien, że chcesz usunąć tę wiadomość?