Melatonina dla psa

F
Fraisy

Dzień dobry.

Czy można podać psu melatoninę? Gdy jest burza, mój pupil robi się bardzo niespokojny. Chciałabym mu jakoś pomóc. Jeśli mogę podawać mu melatoninę, to w jakich dawkach? Jak to obliczyć? Mój kundelek waży 15 kilogramów. Czy melatonina będzie dla psa bezpieczna? Czy nie uzależni się od niej?

Dziękuję za pomoc

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Renata887

Jeśli coś jest podawane jak należy to jak najbardziej będzie okay ;)

S
    Sawant

Melatonina jest super, naprawdę pomaga przy głośnych burzach. To natrualny hormon, więc nie obawiałbym się, że pies się od niego uzależni, zwłaszcza, jeśli podajesz go zgodnie ze wskazaniami - czyli tylko wtedy, kiedy to konieczne!  

R
    Ryska

Ja stosuję melatoninę u mojego jamnika :) Biedny też bardzo boi się burzy. Jednak ja wcześniej konsultowałam to z lekarzem weterynarii, do czego bardzo zachęcam. Nie podawaj mu pierwszych lepszych tabletek kupionych w aptece! Część z nich zawiera w składzie ksylitol – choć ten słodzik jest zdrowy dla człowieka, to niezwykle toksyczny dla psa. My używamy tabletek od "Vet Expert". Dla psów między 10-25 kg podaje się dwie kapsułki. 

• 3 komentarzy na temat 3