Ile czasu po jedzeniu można wyjść z psem na spacer?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Spokojnie, ja też nie napisałem tego zbyt jasno. Wiedziałem, o co mi chodzi, ale nie miałem pewności, czy inni też to tak zrozumieją, więc lepiej było doprecyzować.
U nas jest bokserka, więc też jesteśmy w grupie ryzyka, jeśli chodzi o skręt żołądka, a ona bardzo szybko się nakręca. Jednak spacer po jedzeniu wcale nie wydaje się być dla niej problemem – po prostu mniej wtedy biega albo jest spokojniejsza. To zależy od konkretnego psa, choć rasa też robi swoje. Oczywiście pilnujemy, żeby nie bawiła się z psimi kumplami zaraz po jedzeniu – w takim przypadku dostaje miskę dopiero po spacerze i jak już ochłonie.
Właśnie o to mi chodziło z tym stopniem pobudzenia, ale to tylko jeden z wielu czynników.
„To zależy przede wszystkim od stanu szczeniaka/psa (bardzo pobudzony albo nakręcony...)”
Sorki Boxy, chyba coś źle doczytałem.
Kluczową kwestią, którą trzeba wziąć pod uwagę, nie jest stan psa, tylko to, czy jego rasa jest narażona na skręt żołądka. Tylko to chciałem zaznaczyć. Po jedzeniu, u dużego owczarka niemieckiego, nawet jeśli jest spokojny, bieganie może skończyć się tragicznie.
Loustick
„To zależy od Twojego psa”... Czyli od jego wielkości, stanu zdrowia, stopnia pobudzenia itd.
Boxy, to zależy przede wszystkim od wielkości i rasy psa (ryzyko skrętu żołądka).
Cześć!
To zależy przede wszystkim od stanu szczeniaka lub psa (czy jest bardzo pobudzony, „nakręcony”...) i od jego aktywności na zewnątrz.
U nas posiłek podaje się przed albo po spacerze.
Zazwyczaj jednak dajemy miskę około 30 minut po długim spacerze (jeśli pies jest spokojny i zdążył już odpocząć, można podać jedzenie po 15 minutach od powrotu; i na odwrót – jeśli np. latem pies mocno zieje albo miał bardzo intensywny wysiłek, czekamy dłużej, powyżej 30 minut). Wieczorem można podać przed albo po, ale zachowując większy odstęp niż te pół godziny.
Wszystko zależy od Twojego psa i jego aktywności. Jeśli na przykład jest dość spokojny w ogrodzie, to nie trzeba koniecznie czekać aż 3 godzin po posiłku, żeby pozwolić mu tam pobiegać.
Może wyprowadź go wcześniej? ^^
A jak nie, to te 2-3h wydają mi się w sumie w porządku...
9 komentarzy na temat 9