Ile czasu po jedzeniu można wyjść z psem na spacer?

L
Lapin28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam półtorarocznego psa. Zazwyczaj wypuszczam go do ogrodu albo zabieram na wzgórza jakieś dwie lub trzy godziny po posiłku. Chciałbym jednak zapytać o waszą opinię – ile czasu według was trzeba odczekać z wyjściem zaraz po jedzeniu, żeby uniknąć skrętu żołądka?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • L
    Zgłoś
    Zazwyczaj zawsze karmimy psa dopiero po spacerze, ale tym razem spacer nie był planowany tak wcześnie, więc nakarmiliśmy go normalnie, a wyszliśmy jakieś 1,5 godziny później. Mój psiak to golden, który jest dość aktywny w porównaniu do innych goldenów. Jeśli chodzi o ryzyko skrętu żołądka, to nie wiem, czy on jest bardzo na to narażony, ale wiadomo – przezorny zawsze ubezpieczony. Bardzo dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi, ale mój pies to taki mały wariat, więc nigdy nic nie wiadomo. Zazwyczaj dajemy mu jeść dopiero 40 minut po powrocie ze spaceru. Jeszcze raz wielkie dzięki, dzięki wam wszystkim dowiedziałem się sporo więcej o moich psach.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Boxy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Spokojnie, ja też nie napisałem tego zbyt jasno. Wiedziałem, o co mi chodzi, ale nie miałem pewności, czy inni też to tak zrozumieją, więc lepiej było doprecyzować.

U nas jest bokserka, więc też jesteśmy w grupie ryzyka, jeśli chodzi o skręt żołądka, a ona bardzo szybko się nakręca. Jednak spacer po jedzeniu wcale nie wydaje się być dla niej problemem – po prostu mniej wtedy biega albo jest spokojniejsza. To zależy od konkretnego psa, choć rasa też robi swoje. Oczywiście pilnujemy, żeby nie bawiła się z psimi kumplami zaraz po jedzeniu – w takim przypadku dostaje miskę dopiero po spacerze i jak już ochłonie.

Właśnie o to mi chodziło z tym stopniem pobudzenia, ale to tylko jeden z wielu czynników. 

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„To zależy przede wszystkim od stanu szczeniaka/psa (bardzo pobudzony albo nakręcony...)”

Sorki Boxy, chyba coś źle doczytałem.

Kluczową kwestią, którą trzeba wziąć pod uwagę, nie jest stan psa, tylko to, czy jego rasa jest narażona na skręt żołądka. Tylko to chciałem zaznaczyć. Po jedzeniu, u dużego owczarka niemieckiego, nawet jeśli jest spokojny, bieganie może skończyć się tragicznie. 

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Loustick

„To zależy od Twojego psa”... Czyli od jego wielkości, stanu zdrowia, stopnia pobudzenia itd. 

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Boxy, to zależy przede wszystkim od wielkości i rasy psa (ryzyko skrętu żołądka).

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Cześć!

To zależy przede wszystkim od stanu szczeniaka lub psa (czy jest bardzo pobudzony, „nakręcony”...) i od jego aktywności na zewnątrz.

U nas posiłek podaje się przed albo po spacerze.

Zazwyczaj jednak dajemy miskę około 30 minut po długim spacerze (jeśli pies jest spokojny i zdążył już odpocząć, można podać jedzenie po 15 minutach od powrotu; i na odwrót – jeśli np. latem pies mocno zieje albo miał bardzo intensywny wysiłek, czekamy dłużej, powyżej 30 minut). Wieczorem można podać przed albo po, ale zachowując większy odstęp niż te pół godziny.

Wszystko zależy od Twojego psa i jego aktywności. Jeśli na przykład jest dość spokojny w ogrodzie, to nie trzeba koniecznie czekać aż 3 godzin po posiłku, żeby pozwolić mu tam pobiegać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moje psy zawsze były karmione po spacerach.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Z tego, co wyczytałem w sieci, wszystko zależy od sposobu żywienia.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może wyprowadź go wcześniej? ^^

A jak nie, to te 2-3h wydają mi się w sumie w porządku...

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post