Przedawkowanie insuliny?

caoutchouc38
Caoutchouc38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

U naszej rodzinnej kotki zdiagnozowano cukrzycę we wrześniu, kiedy miała 16 lat. Mój tata miał za zadanie podawać jej 2 jednostki insuliny rano i wieczorem. Ponieważ byłam u rodziców na weekend, a oni musieli wyjechać, wyjaśnili mi, jak robić zastrzyki. Podałam jej insulinę tego samego wieczoru, dbając o to, by dokładnie usunąć powietrze ze strzykawki (pokazali mi, że trzeba kilka razy „popompować” strzykawką w fiolce, co też zrobiłam, i pilnowałam, żeby na końcu igły pojawiła się kropelka płynu przed wkłuciem) oraz precyzyjnie odmierzyłam 2 jednostki. Zastrzyk przebiegł bez problemów i kiedy kładłam się spać 2 godziny później, kotka czuła się bardzo dobrze. Jednak obudziłam się o 5:30 rano i kotka już nie żyła. Nie była jeszcze sztywna, więc stało się to stosunkowo niedawno, a do tego całkowicie się wypróżniła. Pojechałam i tak do weterynarza, który potwierdził zgon i powiedział, że patrząc na objawy, wyglądało to na zatrzymanie akcji serca. Ciężko mi było to przyjąć, tym bardziej że czułam się winna, bo to ja miałam się nią opiekować tego wieczoru. Kilka dni później, gdy rozmyślałam o tamtej nocy, zdałam sobie sprawę, że o jednym kroku zupełnie zapomniałam! O wymieszaniu zawartości fiolki przed pobraniem płynu! Ostatecznie obróciłam ją tylko raz i dużo „pompowałam” strzykawką, żeby mieć pewność, że nie ma powietrza, ale nie wykonałam prawidłowo tych trzech obrotów fiolką, żeby ujednolicić produkt... czuję się teraz jeszcze gorzej: czy to mogło spowodować przedawkowanie insuliny i doprowadzić do śmierci naszej kotki? Zwłaszcza że podobno przedawkowanie insuliny może wywołać zatrzymanie akcji serca... Ale czy trwałoby to aż tak długo? W końcu zmarła co najmniej 6 godzin po zastrzyku...

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • caoutchouc38
    Caoutchouc38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję za Wasze komentarze. Moja rodzina mówi mi to samo, co Wy. To przyniosło mi dużą ulgę, bo przyznam, że aż mnie skręcało w środku na samą myśl, że mogłam być przyczyną śmierci naszej kotki. Nie zapytałam o to weterynarza, bo ten szczegół przypomniał mi się dopiero po wszystkim. Ale według niego to nie miało nic wspólnego z jej cukrzycą, to było raczej zatrzymanie akcji serca wynikające po prostu z wieku. 

Jeszcze raz dziękuję za czas poświęcony na odpowiedź. 

Przetłumaczony francuski
    Loustick
    Loustick Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Audreylug, rozwiązaniem jest przygotowanie zastrzyku zanim złapiesz kota. 

Zgadzam się z innymi, nie masz sobie nic do zarzucenia. 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Moim zdaniem zapomnienie o wymieszaniu zawartości fiolki nie mogło spowodować przedawkowania insuliny, o ile zachowała Pani odpowiednie dawkowanie. Tym bardziej że obróciła Pani fiolkę chociaż raz i pobrała płyn strzykawką, więc produkt i tak musiał się w pewnym stopniu wymieszać. Biorąc pod uwagę podeszły wiek Pani kotki oraz objawy, które Pani opisuje (kot, który „słabnie w oczach”), hipoteza o ataku serca jest rzeczywiście najbardziej prawdopodobna. Taki atak serca raczej nie był jednak spowodowany przedawkowaniem. Przedawkowanie insuliny zazwyczaj objawia się problemami z poruszaniem się (chwiejny chód), drżeniem, utratą równowagi i oznakami dezorientacji. Takie sygnały mogą być widoczne już po półtorej godziny od zastrzyku. Rozumiem, że w takiej sytuacji trudno nie czuć winy, ale myślę, że nie ma Pani powodów do niepokoju i nie powinna Pani sobie niczego zarzucać. Trudno jest żyć w niepewności i nie rozumieć dokładnie okoliczności śmierci zwierzaka. Jeśli to Panią dręczy, proszę nie wahać się porozmawiać o tym ze swoim weterynarzem. Dużo siły i szczere wyrazy współczucia, Agathe.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przede wszystkim przyjmij moje wyrazy współczucia z powodu Twojej kotki, miała długie i na pewno piękne życie.

Cała ta procedura z insuliną wydaje mi się dość skomplikowana (wymieszać trzy razy, pozbyć się powietrza, wypuścić kropelkę przed samym kłuciem...), a do tego jeszcze trzeba trzymać kotkę w tym czasie. Nie sądzę, żebyś musiał(a) się obwiniać za to, że o czymś zapomniałeś/aś...

Poza tym @melib0o może mieć rację – atak serca mógł być bardziej związany z podeszłym wiekiem kotki niż z samym przedawkowaniem.

W każdym razie dużo siły przy przekazywaniu tej wiadomości rodzicom.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie wydaje mi się, żeby to właśnie spowodowało zatrzymanie akcji serca, jeśli tylko przestrzegali Państwo dawkowania, nawet jeśli buteleczka nie została dokładnie wstrząśnięta. Czy pytał Pan o to weterynarza? Myślę zresztą, że to raczej kwestia podeszłego wieku kotka.
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post