Mój pies je tylko z ręki

Claireeep
Claireeep Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, 

Moja 6-letnia suczka nie chce już jeść ze swojej miski. Je tylko wtedy, gdy podaję jej karmę z ręki. Już kilka razy zmieniałam jej jedzenie. Nawet sama jej gotowałam, ale to nic nie daje. Jeśli nie karmię jej z ręki, potrafi w ogóle nic nie zjeść... Kiedy patrzy na miskę, to się w nią wpatruje, ale gdy ją przysuwam, odsuwa się, jakby się jej bała. Próbowałam już różnych misek, ale ciągle to samo. To naprawdę strasznie męczące... 😓 i trwa już od dłuższego czasu. 
Jeśli ktoś ma jakieś rozwiązanie, to będę bardzo wdzięczna za pomoc.. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼. 

Mam wrażenie, że wypróbowałam już chyba wszystkiego...  

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy próbowała Pani/Pan podawać jakieś wyjątkowo pyszne jedzenie, na przykład mokrą karmę czy parówkę, żeby sunia nabrała zaufania do miski? To możliwe, że po prostu wystraszyła się tego przedmiotu. Zrozumiałam z Pani/Pana wiadomości, że stało się to niedawno. Od jak dawna ma problem z jedzeniem z miski? Czy miska może kiedyś upadła i zrobiła dużo hałasu, co mogło ją wystraszyć? Pisze Pani/Pan, że sunia odsuwa się od niej, jakby się bała – jak dokładnie się wtedy zachowuje? Czy wykazuje oznaki stresu, takie jak ziewanie, zamieranie w bezruchu albo oblizywanie nosa? A czy pije wodę ze swojej miski? Wspomina Pani/Pan o wypróbowaniu różnych misek – czy były one wykonane z różnych materiałów? Na koniec, warto rozważyć wizytę u weterynarza. Może to być sygnał mniejszego apetytu. Czy poza tym sunia czuje się dobrze? Pogorszenie wzroku może sprawiać, że zwierzę staje się bardziej lękliwe wobec niektórych przedmiotów – czy odnosi Pani/Pan wrażenie, że częściej na coś wpada?

Proszę też przyjrzeć się temu, gdzie stoi miska i spróbować zmienić jej miejsce (być może stoi w miejscu, gdzie jest zbyt duży ruch dla niej).

W ostateczności można wypróbować automatyczne dozowniki karmy lub zabawki interaktywne wydające jedzenie, jeśli sunia lubi się bawić.

Pozdrawiam serdecznie,

Julie

Przetłumaczony francuski
    Claireeep
    Claireeep Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No więc z podłogi niby zjada wszystko, chociaż nie zawsze... i trawienie też ma w porządku. Wygląda to tak, jakby miała jakąś traumę związaną z miską. A przecież próbowałam już różnych misek, nawet małych talerzyków. Próbowałam też dawać jej jeść w różnych pokojach 🥲🥲

Myślałam, że to może przez adresatkę przy obroży, która stukała i hałasowała podczas jedzenia, ale zmieniłam jej obrożę... Naprawdę nie potrafię zrozumieć, skąd to się może brać... 

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, może to głupie pytanie, ale czy ona je z podłogi? 

A jak już zje, to czy dobrze trawi? 

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post