Krostki na sromie

S
Saona Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, moja suczka ma 6 lat. Po cieczce wyskoczyła jej mała biała krostka u góry sromu. Nie martwiłam się tym zbytnio, bo nic jej nie swędziało, nie było ropy ani krwi... po miesiącu zauważyłam jednak drugą krostkę na sromie. Ta też jej nie boli, a psinka czuje się dobrze (normalnie je, jest aktywna itp.). 

Krostki na sromie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • madabs
    Madabs Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miałam bardzo podobny problem z moją 5-letnią sunią: po cieczce też wyskoczyła jej mała biała krostka w okolicach sromu. Ponieważ czuła się świetnie, nie panikowałam, ale wolałam trochę zgłębić temat. Szukając sprawdzonych informacji, trafiłam na bardzo pomocny artykuł tutaj:
    👉 NosAmisPoilus.fr – Krostka na sromie Twojej suczki: częste przyczyny i praktyczne rozwiązania

To, co wyczytałam w artykule (i co potwierdziło się u nas), to fakt, że tego typu zmiany mogą mieć kilka niegroźnych przyczyn:

W moim przypadku była to mała, łagodna torbiel, co weterynarz potwierdził po zwykłym badaniu dotykowym. Poradził mi, żeby obserwować, jak zmiana się rozwija (wielkość, wygląd, zachowanie psa), delikatnie przemywać to miejsce łagodnym środkiem odkażającym (np. rozcieńczoną Betadyną) raz dziennie i przede wszystkim niczego nie wyciskać ani nie pocierać.

Zgodnie z artykułem, jeśli krostka zacznie rosnąć, zmieni kolor, będzie bolesna albo jeśli pojawią się inne objawy (nadmierne lizanie, wydzielina, apatia...), najlepiej udać się do weterynarza, żeby wykluczyć infekcję lub zmiany nowotworowe.

Dobrze, że trzymasz rękę na pulsie. Bardzo polecam ci lekturę tego tekstu, jest super przystępnie napisany i podaje konkretne rozwiązania w zależności od przyczyny:
    👉 Zobacz cały artykuł tutaj https://nosamispoilus.fr/bouton-sur-la-vulve-de-votre-chienne-causes-frequentes-et-solutions-pratiques/

Daj znać, jak sytuacja u Was się rozwija!

Przetłumaczony francuski
    S
    Saona Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, dziękuję za odpowiedź. Wybieram się do weterynarza już jutro, ale mimo wszystko chciałem dopytać, żeby się trochę uspokoić, bo strasznie się tym stresuję. 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wizyta u weterynarza jest rzeczywiście konieczna. Tylko on będzie mógł zlecić dodatkowe badania, jeśli zajdzie taka potrzeba (np. biopsję lub badanie cytologiczne), i postawić diagnozę. Może to być coś zupełnie niegroźnego, ale jeśli te zgrubienia się zmieniają, można podejrzewać podłoże nowotworowe (które również może być całkowicie łagodne). Może to być również torbiel lub krostka. Możliwy jest też czyrak. Może to być po prostu niewielka infekcja. Całkiem możliwe, że to nic poważnego i Twój weterynarz zaleci jedynie odkażanie.

Pozdrawiam,

Julie

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Koniecznie wybierz się do weterynarza.

Najpierw jedna krostka, potem druga – widać, że to się rozwija, więc niezbędna jest konsultacja u weta.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post