Kłapanie pyszczkiem w powietrzu?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój kot to straszny łakomczuch, całe życie by tylko jadł, i to czasem o wiele za szybko.

Byłam już z nim u weterynarza, bo on nawet nie gryzł karmy, tylko połykał ją w całości i potem wymiotował takimi niestrawionymi chrupkami.

Kupiłam mu więc miskę spowalniającą jedzenie, w której musi wyciągać karmę z takiej „pułapki”, żeby móc ją zjeść.

Pani weterynarz pytała mnie też, czy on czasem tak jakby żuje w powietrzu (robi tak od czasu do czasu), ale jakoś nie drążyła tematu...

Byłam tak zestresowana, że nie dopytałam, skąd się bierze to kłapanie, skoro nie wyglądało na to, żeby ją to martwiło.

Tyle że wczoraj, po zjedzeniu karmy mokrej, zaczął znowu kłapać pyszczkiem i wyglądało to tak, jakby próbował się podrapać w buzię... Trwało to tylko chwilę i kot je bez problemu. Wiecie może, od czego to może być? Sprawdzałam mu pyszczek, dotykałam i niby nic tam nie widzę.

Widzieliście coś takiego u swoich kotów?

Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. To prawda, że mój kot cierpi na przewlekłą alergię.

Będę go teraz uważnie obserwować!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam tak samo. To, co opisujesz, od razu sugeruje problemy z zębami. Jeśli chodzi o łapczywe jedzenie, mokra karma wymieszana z wodą rzadziej powinna powodować wymioty, a woda dodatkowo bardziej wypełni mu brzuszek. Wybieraj karmy dobrej jakości, z napisem „karma pełnoporcjowa”.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

U kotów takie „mielenie” pyszczkiem w próżni może mieć kilka wyjaśnień. Mogą to być problemy stomatologiczne (dotyczące dziąseł lub języka), alergie, stres, a nawet problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa. Jak widzisz, lista możliwych przyczyn jest dość długa. Nie jest to sprawa bardzo pilna, ale warto wspomnieć o tym weterynarzowi podczas kolejnej wizyty, aby mógł sprawdzić, czy nie kryje się za tym coś, co wymaga leczenia.

Pozdrawiam,

Manon

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To bardzo typowe dla kota, który ma problemy z zębami. Powinieneś porozmawiać o tym z weterynarzem i poprosić go, żeby dokładnie obejrzał mu pyszczek – być może potrzebuje albo usuwania kamienia, albo ekstrakcji zęba.

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post