Mój pies ma podwójne zęby, co robić?

oroyerelafosse
Oroyerelafosse Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od paru tygodni mój pies, 6-miesięczny szpic miniaturowy, ma podwójne uzębienie.

Stałe zęby powoli mu wyrastają, ale mleczaki za nic nie chcą wypaść. Czytałam, że powinien gryźć kawałki drewna lub patyki, ale jak już to robi, to myśli tylko o tym, żeby je zjeść, a nie o tym, żeby je żuć w taki sposób, by zęby się poluzowały.

Nie znaleźliśmy sposobu, żeby same wypadły i boimy się, że przez to zęby zaczną krzywo rosnąć i pies będzie miał wadę zgryzu (co może być problemem w kontekście rodowodu), bo te nowe zaczynają już uciekać na boki, a mleczaki wciąż siedzą.

Planujemy iść do weterynarza, żeby je wyrwał, jeśli uzna to za konieczne, ale czy macie może jakieś sprawdzone sposoby, żeby pomóc im wypaść przed wizytą?

Mój pies ma podwójne zęby, co robić?

Z góry dziękuję za pomoc! :) 

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Cześć, Szczeniak ma już wszystkie stałe zęby i traci ostatnie mleczaki zazwyczaj około 7-8 miesiąca życia. Zatem w wieku 6 miesięcy to zupełnie normalne, że Twój piesek ma jeszcze zęby mleczne. Żeby wspomóc proces ich wypadania, możesz dawać mu twarde gryzaki, takie jak poroże jelenia czy róg bawoła – są bardzo wytrzymałe i starczą na długo. Jeśli za miesiąc, maksymalnie dwa, wciąż będziesz widzieć u niego mleczaki, najlepiej będzie skonsultować się z weterynarzem, który usunie je pod narkozą. Takie przetrwałe zęby mleczne to dość częsty problem, szczególnie u psów ras małych. Pozdrawiam ciepło, Wadia
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najlepiej byłoby usunąć mu te mleczaki, jeśli same nie wypadną, bo mogą krzywić zęby stałe, wypychając je na zewnątrz albo do środka. Do tego dochodzi ryzyko infekcji, a na pewno poczuje się lepiej, bo teraz pewnie go to po prostu uwiera.

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post