Łuszcząca się skóra na jądrach
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Tak, produkt uczulający nawet po wyschnięciu może wywoływać alergię. Mój poprzedni pies był alergikiem i dopiero przejście na naturalne produkty rozwiązało problem. Nawet te hipoalergiczne wywoływały u niego reakcje...
Jednak nie sądzę, żeby tak było w przypadku Twojego psa. Gdyby był uczulony, miałby objawy też na innych częściach ciała, a przynajmniej w miejscach, które miały kontakt z alergenem.
Jeśli na skórze jest rana i pies ją wylizuje, to prawdopodobnie to jest przyczyną.
Żeby wspomóc gojenie rany, możesz posmarować ją miodem. Nie jest to niebezpieczne, jeśli pies go zliże, ale mimo wszystko trzeba go powstrzymać, żeby produkt miał szansę zadziałać. Najlepiej więc nałożyć miód wtedy, kiedy masz czas, żeby go popilnować przez godzinę lub dwie.
Możesz też użyć oleju kokosowego, masła shea, a nawet oliwy z oliwek. To produkty nawilżające i bezpieczne, nawet jeśli zostaną zlizane.
A może on po prostu linieje? To może powodować łupież.
Może to brzmi dziwnie, ale mój pies linieje nawet na jądrach i stąd ten pomysł.
Na zimę mojemu psu rośnie więcej sierści na brzuchu i jądrach, a na wiosnę wszystko wypada, żeby było mu chłodniej w lecie 😁
Dobry wieczór,
Jeśli nie zauważyłeś żadnych innych objawów, czy to dermatologicznych w innych miejscach na ciele, czy ogólnych (świąd, wylizywanie się...), możliwe, że to kontaktowe zapalenie skóry (spowodowane albo rodzajem podłoża, albo jakimś czynnikiem drażniącym). Skóra na mosznie jest bardzo cienka i delikatna, a przez bezpośredni kontakt z podłożem łatwo może ulec podrażnieniu.
Jeśli zaczniesz obserwować inne zmiany w okolicach jąder, takie jak zaczerwienienie, krostki, swędzenie, wylizywanie się... lub jakiekolwiek inne objawy w innych częściach ciała, zalecam konsultację u weterynarza.
Pozdrawiam serdecznie,
Wadia
5 komentarzy na temat 5
- ZDOBĄDŹ PRAWDZIWY MAGICZNY PORTFEL W KONGO +229 01 60 49 20 00
- Spóźnione odrobaczanie moich szczeniaków