Łuszcząca się skóra na jądrach

C
Ciocio Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

piszę do Was, bo zauważyłem, że mojemu 3,5-letniemu psu łuszczy się skóra na jądrach. 
Jego zachowanie wydaje się zupełnie normalne – je, pije, biega, nie liże się i nie widać, żeby go to bolało przy dotyku.

Czy komuś z Was przytrafiło się już coś podobnego? Zastanawiam się, czy to podrażnienie od betonu, żwiru czy czegokolwiek innego, co może ******* skórę, czy może to egzema.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, co o tym myśleć? 
Z góry dziękuję

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź. Obecnie widzę u niego pod pachą białe krostki, typowe dla ropnego zapalenia skóry. Czy to możliwe, żeby objęło to również jądra? Bo patrząc na to, jak rozmieszczone są te rany, skłaniałbym się raczej ku jakiemuś podrażnieniu lub otarciu od ziemistego podłoża, które mamy u siebie. Żadne z jąder nie zanika ani nic z tych rzeczy, pies nie okazuje też bólu, gdy go dotykam czy sprawdzam. Konsystencja po obu stronach jest taka sama.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, produkt uczulający nawet po wyschnięciu może wywoływać alergię. Mój poprzedni pies był alergikiem i dopiero przejście na naturalne produkty rozwiązało problem. Nawet te hipoalergiczne wywoływały u niego reakcje... 

Jednak nie sądzę, żeby tak było w przypadku Twojego psa. Gdyby był uczulony, miałby objawy też na innych częściach ciała, a przynajmniej w miejscach, które miały kontakt z alergenem.

Jeśli na skórze jest rana i pies ją wylizuje, to prawdopodobnie to jest przyczyną.

Żeby wspomóc gojenie rany, możesz posmarować ją miodem. Nie jest to niebezpieczne, jeśli pies go zliże, ale mimo wszystko trzeba go powstrzymać, żeby produkt miał szansę zadziałać. Najlepiej więc nałożyć miód wtedy, kiedy masz czas, żeby go popilnować przez godzinę lub dwie.

Możesz też użyć oleju kokosowego, masła shea, a nawet oliwy z oliwek. To produkty nawilżające i bezpieczne, nawet jeśli zostaną zlizane.

Przetłumaczony francuski
    C
    Zgłoś
    Dzień dobry, dziękuję za Wasze odpowiedzi. Zauważyłem, że używam środka do podłóg, który może wywoływać alergie, ale czy to zagrożenie występuje też wtedy, gdy podłoga jest już całkiem sucha po myciu? Poza tym mój pies ma zwyczaj biegać po ogrodzie jak taki mały głuptas i czasem szoruje tyłem o ziemię, bo wpada w poślizg. Czy to możliwe, że te zmiany to po prostu skutek takiego częstego obcierania? Ma rany w dwóch miejscach; czasem je liże, ale nie non stop. Poza tym nie zachowuje się, jakby coś mu dolegało, nie ma żadnych innych ubytków sierści ani podobnych ran w innych miejscach. Nie chcę mu smarować tego byle czym, więc na razie zostawiłem to tak, jak jest.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może on po prostu linieje? To może powodować łupież. 

Może to brzmi dziwnie, ale mój pies linieje nawet na jądrach i stąd ten pomysł. 

Na zimę mojemu psu rośnie więcej sierści na brzuchu i jądrach, a na wiosnę wszystko wypada, żeby było mu chłodniej w lecie 😁

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór, 

Jeśli nie zauważyłeś żadnych innych objawów, czy to dermatologicznych w innych miejscach na ciele, czy ogólnych (świąd, wylizywanie się...), możliwe, że to kontaktowe zapalenie skóry (spowodowane albo rodzajem podłoża, albo jakimś czynnikiem drażniącym). Skóra na mosznie jest bardzo cienka i delikatna, a przez bezpośredni kontakt z podłożem łatwo może ulec podrażnieniu. 

Jeśli zaczniesz obserwować inne zmiany w okolicach jąder, takie jak zaczerwienienie, krostki, swędzenie, wylizywanie się... lub jakiekolwiek inne objawy w innych częściach ciała, zalecam konsultację u weterynarza. 

Pozdrawiam serdecznie, 

Wadia

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post