Simparica – środek na pasożyty

Shaa
Shaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,  

Byłam u weterynarza kupić coś na pasożyty dla Sango i pani w recepcji dała mi Simparicę.

Poczytałam trochę w internecie i znalazłam mnóstwo dość przerażających informacji... 

Znacie ten preparat? 

Teraz się waham, czy nie oddać tej tabletki i nie wziąć w zamian kropli w pipecie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • F
    Floflo84 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, podałam mojej suni tabletkę Simparica i od tamtej pory nie chce nic jeść, to już trwa pięć dni. Byłam z nią u weterynarza – wyniki krwi są w normie, RTG jamy brzusznej też wyszło w porządku. Co mam robić?
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Simparica to bardzo powszechnie stosowany i bezpieczny środek przeciwpasożytniczy. Skutki uboczne występują rzadko, a jeśli już się pojawią, są to głównie problemy trawienne (biegunka, wymioty, brak apetytu) lub zmęczenie. Dolegliwości te zazwyczaj ustępują same z siebie. W bardzo rzadkich przypadkach opisywano zaburzenia neurologiczne, ale nie zmienia to faktu, że bilans korzyści do ryzyka jest dla tego produktu bardzo korzystny.

Tabletki są często wybierane chętniej niż pipety, o ile pies potrafi je połknąć, ponieważ jest to po prostu wygodniejsze. W przypadku aplikacji pipety trzeba bowiem uważać, aby nałożyć produkt w miejscu, którego pies nie może polizać. Należy też unikać głaskania psa (szczególnie jeśli macie dzieci, trzeba dopilnować, aby nie dotykały zwierzaka, dopóki preparat nie wyschnie) i dokładnie umyć ręce po aplikacji, ponieważ środek może działać drażniąco.

Poza tymi środkami ostrożności, skuteczność obu form jest bardzo dobra i możecie swobodnie wybrać tę, która najbardziej Wam odpowiada. W razie jakichkolwiek pytań nie wahajcie się porozmawiać ze swoim weterynarzem lub asystentem w lecznicy.

Miłego wieczoru, 

Agathe

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zazwyczaj tabletki niosą ze sobą mniejsze ryzyko wystąpienia reakcji niż pipety.

Problem z internetem jest taki, że w sieci widać głównie same problemy, bo to one najczęściej są opisywane.

Nie znam dokładnie tego konkretnego środka, wśród moich znajomych stosuje się głównie Nexgard.

Przetłumaczony francuski
    Shaa
    Shaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Po nieco ponad tygodniu w domu – tak przy okazji, ma teraz życie jak w bajce 🥰

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post