Przepuklina krocza? Czy ktoś przez to przechodził?

R
Remyjuke Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Piszę do Was, bo chciałbym poznać historie osób, których psy miały operację na przepuklinę krocza. Mój owczarek niemiecki Juke ma 9 lat. Od kilku miesięcy ma problemy z wypróżnianiem, aż piszczy z bólu, kiedy to robi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • R
    Zgłoś

Ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami?

Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś
    Jakie mogą być konsekwencje tej operacji? Czy mogą być bardzo poważne? ps: On nie ma żadnych problemów z sercem.
    Przetłumaczony francuski
    R
    Zgłoś

Niestety teraz doradzają mi operację, ale nie rozumiem jednej rzeczy: we wtorek, kiedy byłam u weterynarza z moim owczarkiem niemieckim, pani doktor powiedziała mi, że podawanie mu kortyzonu do końca życia byłoby mniej ryzykowne niż operacja, biorąc pod uwagę jego wiek.

A potem nagle zmieniła zdanie i przepisała leczenie, które jest niby podobne, ale na pewno mniej skuteczne niż Dermipred (czyli ten właściwy kortyzon).

W czwartek rano pies zaczął aż wyć z bólu przy próbie załatwienia się w domu. Od razu pojechałam do lecznicy, ale trafiłam tylko na panią w recepcji, która dzwoniła do pani doktor, bo ta miała tego dnia wolne.

Zaraz potem usłyszałam, że mam kontynuować to, co już dostaje. Zapytałam ją, czy naprawdę nie dałoby rady podać mu tego właściwego kortyzonu (Dermipredu), bo wcześniej bardzo mu pomagał, ale ona zaczęła mi tłumaczyć, że to nie ma sensu, bo to, co bierze teraz, ma podobne działanie.

Nie wiem, czy kojarzycie te leki – chodzi o Fungikonazol i Modulis? Mówią mi, że połączenie tych dwóch leków działa podobnie jak Dermipred.

Dla jasności: we wtorek pani weterynarz powiedziała mi, że leczenie ma trwać 4 miesiące. Ale jak myślicie, czy potrzeba czasu, żeby zobaczyć efekty, czy to powinno zadziałać bardzo szybko?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Biorąc pod uwagę wiek Twojego psa oraz jego gabaryty, rzeczywiście lepiej unikać operacji, jeśli nie jest ona absolutnie konieczna. Nie wiem, czy piesek ma jakieś problemy z sercem, ale jeśli tak, to zabieg jest tym bardziej odradzany. To poważna i kosztowna operacja (może kosztować nawet kilka tysięcy złotych). Jeśli weterynarz uzna, że przepuklina krocza nie jest na tyle duża, by wymagała interwencji chirurgicznej, można wypróbować inne metody. Często stosuje się kortykosteroidy, czyli leki przeciwzapalne, jednak przy długotrwałym podawaniu mogą one negatywnie wpływać na pracę serca.

Zabiegu można uniknąć, gdy przepuklina nie jest zbyt duża. Celem jest to, aby Twój pies nie musiał się napinać przy wypróżnianiu. Wskazana jest więc dieta ułatwiająca pasaż jelitowy (odpowiednio dobrana karma) lub stosowanie środków poślizgowych, takich jak parafina.

To bardzo bolesna dolegliwość, więc trzeba pilnować, czy stan się nie pogarsza. Jeśli tak się stanie, wtedy rzeczywiście operacja będzie nieunikniona.

Powodzenia i dużo sił, 

Flavy

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post