Nowy pies po stracie poprzedniego

RainyT
Rainyt Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Miesiąc temu straciłam mojego berneńczyka. Odszedł w nocy, po cichu, nie zdążyłam się z nim pożegnać, czego strasznie żałuję. Miał dziewięć lat i był moim pierwszym psem, którego dostałam, mając 17 lat. Bardzo dużo mnie nauczył i to dzięki niemu jestem dzisiaj taką osobą, jaką jestem – szczególnie jeśli chodzi o moją miłość do spędzania czasu na łono natury.

Ponieważ robił się już starszy i nie nadążał za mną podczas wypraw, kilka miesięcy przed jego śmiercią zaczęłam się rozglądać za szczeniakiem. Chciałam, żeby to przejście było dla mnie łagodniejsze, a poza tym słyszałam, że szczeniak potrafi ożywić starszego psa. Bardzo mi jednak zależało na znalezieniu dobrej hodowli, bo sporo się dowiedziałam o tym, jak powinny wyglądać warunki u hodowcy. Ostatecznie mój pies odszedł, zanim udało mi się to sfinalizować.

To było bardzo nagłe i przez pierwszy tydzień prawie w ogóle nie płakałam. Byłam jakby odrętwiała, musiałam sobie świadomie powtarzać: „Już go nie ma”, a i tak co rano spodziewałam się, że go zobaczę. Żyjąc w tej swojej bańce, dalej przeglądałam ogłoszenia. Byłam nawet obejrzeć kilka szczeniaków owczarka australijskiego i labradora, ale na samą myśl o maluchu bez mojego berneńczyka, który mógłby go wszystkiego nauczyć, robiło mi się po prostu słabo.

Ale przedwczoraj pękłam. Zobaczyłam ogłoszenie o półtorarocznym golden retrieverze, którego ktoś chciał oddać. Mimo że poprzedni właściciel początkowo się wycofał, ostatecznie go wzięłam. Jest u mnie dopiero od doby, ale już widzę, że to przekochany psiak. Zna o wiele więcej sztuczek niż mój berneńczyk, dogaduje się z kotem, prawie nie ciągnie na smyczy, daje się czesać i zachowuje czystość. Krótko mówiąc – pies „gotowy”.

No i stało się: pierwszy raz od miesiąca puściły mi wszystkie emocje i nie mogę przestać płakać. Kiedy myślę o zabraniu go nad jezioro, czuję ścisk w żołądku. Mam poczucie, że muszę kurczowo trzymać się wspomnień o moim psie i nie pozwalać nowemu przybyszowi „wejść” na jego miejsce. Nie byłam w stanie użyć starej smyczy, wzięłam tę, którą dostałam od poprzedniego właściciela, mimo że jest dla mnie za krótka.

Przepraszam, że tak się rozpisałam, ale wyrzucenie tego z siebie bardzo mi pomaga. Zastanawiam się, czy ktoś z Was przechodził przez coś podobnego? Czy zdecydowaliście się na nowego psa tak szybko po stracie poprzedniego? Boję się, że przez to poczucie winy wobec mojego berneńczyka nie będę potrafiła w pełni docenić tego goldena.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ostatnim razem adoptowałam nowego psa już po 18 dniach.

18 dni.... 

Mój pies był chory, wiedziałam o tym i przeglądałam ogłoszenia o adopcji (dorosłe psy ze schroniska). Dla mnie to oczywiste – mam wolne miejsce, by zaopiekować się nowym psiakiem, więc działam, gdy tylko znajdę bidoka, który pasuje do mojego stylu życia. 

Nigdy nie zapomina się o tym poprzednim, nie przywiązujemy się też do nowego psa natychmiast. Ale krok po kroku tworzy się nowa historia, nowa więź, a ból powoli mija wraz z tym, jak rodzi się uczucie do nowego domownika.

Twój golden nie wie, że straciłaś poprzedniego psa zaledwie miesiąc temu i że jeszcze nie doszłaś do siebie. On po prostu ma nowy dom i nowego właściciela, którego może kochać. Samo zaspokajanie jego podstawowych potrzeb (jedzenie, spacery, trochę pieszczot) sprawi, że relacja zbuduje się powoli, ale skutecznie, nawet nie zauważysz kiedy.

Jeśli poprzedni właściciele się go pozbyli, to na pewno jest mu u Ciebie lepiej niż u nich, nawet jeśli nie potrafisz go jeszcze kochać tak mocno jak tego poprzedniego.

Taka mała anegdota: obroża mojego zmarłego psiaka wciąż leży na szafce w przedpokoju, gotowa do wyjścia na spacer. Moje pozostałe psy nie używają jego obroży ani szelek. Zatrzymuję tylko legowiska i rzeczy, które nie są przypisane do konkretnego zwierzaka (zabawki, smycze, miska na wodę), bo korzystają z nich wszyscy. Rzeczy bardziej osobiste albo zostawiam sobie na pamiątkę, albo oddaję innym potrzebującym zwierzakom.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może zorganizowalibyście jakąś małą ceremonię pożegnalną? Coś, żeby oficjalnie pożegnać się ze swoim psem? Może to pomoże Wam przejść przez ten trudny etap? 

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

To nie jest łatwe, rozumiem to. My straciliśmy naszą suczkę wilczaka czechosłowackiego 7 miesięcy temu po długiej chorobie. Jej towarzysz został sam, ale z każdym dniem radzi sobie coraz lepiej. Tak, jakieś 3-4 miesiące temu myślałam o kolejnym psie: to było za wcześnie... propozycja przygarnięcia suczki „emerytki”... nie, to było wtedy niemożliwe. Teraz znowu o tym myślimy... ale wciąż mamy tyle pytań 🤔

Rozumiem więc ten strach – czy to nie zdrada wobec psa, który odszedł? Żyjcie z dnia na dzień, budujcie więź ze swoim nowym psiakiem, który ma wielkie szczęście, że was ma. Łatwo to mówić komuś, kto sam jeszcze nie zrobił tego kroku i nie zdecydował się na kolejnego psa. Nigdy nie zapomnicie o swoim przyjacielu, on zawsze będzie niezastąpiony. Podobno mamy tendencję do porównywania. Trzymajcie się, do usłyszenia

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post