Cieczka mimo sterylizacji? Czy to możliwe?

J
Jessyfer8474 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry!

Piszę ten post, bo mam pewne wątpliwości dotyczące mojej suczki.

Krótko o sytuacji: to 5-letnia sunia w typie gryfona, którą adoptowaliśmy ze schroniska nieco ponad 3 tygodnie temu.

Jakieś nieco ponad miesiąc temu schronisko, u swojego weterynarza, przeprowadziło zabieg sterylizacji suczki.

Od kilku dni ma objawy przypominające cieczkę: obrzęknięty ****, krwawienie, specyficzne zachowanie, postawa ciała itp.

W środę zabrałem ją do weterynarza, który podejrzewa albo zapalenie pęcherza, albo kamicę nerkową, ale wyklucza ruję.

Od środy wieczorem zaczęliśmy podawać antybiotyki.

Od dwóch dni mój drugi pies, niekastrowany samiec, zachowuje się przy niej inaczej. Ciągle przy niej krąży, a ona już dwa razy go odgoniła przedwczoraj (wcześniej nigdy tak nie robiła).

Dzisiaj suczka nadal ma wydzielinę z dróg rodnych, ale tym razem już nie krwistą.

Nadal jednak zastanawiam się nad diagnozą (mimo że to zaufany weterynarz).

Mimo niedawnej sterylizacji to naprawdę wygląda jak cieczka. To bardzo dziwne.

Od rana sunia się izoluje, nie widać, żeby ją coś bolało, nie ma też gorączki.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was już przez coś takiego przechodził? Czy po niedawnej sterylizacji może wystąpić cieczka (może to jakieś pozostałości hormonów, które z czasem znikną)? Czy możliwe, że owariektomia (usunięcie jajników) była niekompletna? A jeśli tak, to czy mimo zabiegu może to wywoływać ruję?

Daję sobie jeszcze chwilę czasu, zanim ponownie odezwę się do lekarza.

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Miłej niedzieli!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

1 odpowiedź
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, objawy, które Pan/Pani opisuje (obrzęk sromu, krwawienie, zainteresowanie samców...), wydają się wskazywać na ruję. Istnieje kilka sytuacji, w których suczka może wykazywać objawy rui mimo sterylizacji:

• błąd medyczny podczas zabiegu: tkanka jajnika nie została w pełni usunięta podczas operacji.
    • to nie musi być błąd lekarski: obecność tkanki jajnikowej w jamie otrzewnej lub poza samym jajnikiem.

Aby upewnić się, czy to faktycznie ruja, weterynarz może pobrać wymaz do cytologii (jest to całkowicie bezbolesne) i sprawdzić etap cyklu u suczki.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Amandine

Przetłumaczony francuski
  • 1 komentarz na temat 1

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post