Sposób na koprofagię

P
Patrick2022 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć kochani, jestem nowy na tym forum.

Jaki środek na koprofagię jest naprawdę skuteczny? Mój pies cały czas wącha albo zjada własne kupy i nie wiem, co z tym zrobić.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • stephsp
    Stephsp Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Słyszałem, że istnieją naturalne produkty na bazie ananasa, które zmieniają zapach kupy.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Uzupełniając bardzo wyczerpującą wypowiedź Manon – istnieje spray, który dodaje się do jedzenia (Copronat®) i który pozwala zmienić zapach odchodów. W przypadku niektórych psów (choć nie u wszystkich) będzie on doskonałym odstraszaczem i pomoże Państwu powstrzymać koprofagię. Działa on jednak wyłącznie na zapach odchodów psa, któremu podaje się preparat, a nie na odchody innych zwierząt. Oczywiście, tak jak wyjaśniła Manon, należy poszukać przyczyny leżącej u podstaw tego zachowania (jeśli takowa istnieje), aby rozwiązać problem u źródła, a nie tylko leczyć skutki. Spray ten jest więc zalecany przy problemach typowo behawioralnych, po wcześniejszym wykluczeniu przez weterynarza ewentualnych chorób. Istnieją również suplementy diety (można tu wymienić np. Ascopet®), które również mogą pomóc ograniczyć występowanie koprofagii. Pozdrawiam serdecznie, Camille
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz podać więcej informacji, na przykład dokładny wiek szczeniaka.

Jeśli to kwestia żywieniowa, możesz dodawać do karmy małe kawałki bardzo dojrzałego banana (oczywiście bio, jak każdy porządny banan), bo jest bogaty w potas.

Jeśli to problem behawioralny, to po prostu trzeba go skarcić.

Przetłumaczony francuski
    P
    Patrick2022 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję bardzo za Waszą pomoc,

Ktoś mi doradził, żeby zastosować specjalistyczny preparat przeciw koprofagii [https://www.notermite.fr/products/anti-coprophagia], ale mam wątpliwości, czy to nie pogorszy jeszcze sytuacji. Poza tym nie wiem, jak odpowiednio zbilansować mu składniki odżywcze. Tak czy inaczej, na pewno wybiorę się do weterynarza.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Przyczyn koprofagii u Twojego psa może być kilka. Po pierwsze, może to wynikać z jego diety. Jeśli potrzeby żywieniowe psa nie są w pełni zaspokajane przez karmę, zdarza się, że szuka on dodatkowych składników odżywczych właśnie w odchodach. W niektórych przypadkach problem może brać się ze złego żywienia w wieku szczenięcym – nawet jeśli pies ma teraz dobrze zbilansowaną dietę, nawyk koprofagii mógł się w nim tak mocno zakorzenić, że trudno jest go wyeliminować. Dlatego upewnij się, że jedzenie, które podajesz psu, jest pełnowartościowe i dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników. W razie wątpliwości warto skonsultować się z weterynarzem lub dietetykiem zwierzęcym, aby dobrać dietę najlepiej dopasowaną do potrzeb Twojego pupila. 

Zjadanie odchodów może być też sygnałem problemów zdrowotnych, takich jak zaburzenia trawienia czy pasożyty. Jeśli to zachowanie zdarza się często lub pojawiło się nagle, koniecznie udaj się do weta, aby wykluczyć podłoże medyczne.

Aby zniechęcić psa do tego zachowania, sprzątaj po nim jak najszybciej, jednocześnie odwracając jego uwagę, żeby nie zdążył się nimi zainteresować. Możesz mu wtedy zaproponować coś, co uwielbia, na przykład pyszne smaczki, piłkę itp. Walka z koprofagią bywa trudna, ale dzięki cierpliwości i konsekwencji zazwyczaj udaje się ją ograniczyć lub całkowicie wyeliminować.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc.

Manon

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post