Jeden z moich kotów mruży oko
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki za Wasze odpowiedzi, moja Kio przywitała mnie po powrocie z szeroko otwartym okiem, jak gdyby nigdy nic.
Będę ją jeszcze trochę obserwować, ale jestem już znacznie spokojniejszy.
Dzień dobry,
Jeśli Twój kot ma przymknięte oko, ale nie widać u niego objawów bólowych, samo oko wydaje się zdrowe, a ogólny stan zwierzaka jest dobry, to nie jest to sytuacja wymagająca natychmiastowej interwencji. Niemniej jednak, jeśli pojawią się inne objawy miejscowe (powiększenie oka, zmiana koloru, zmętnienie) lub objawy ogólne (gorączka, brak apetytu...), trzeba będzie dość szybko udać się do weterynarza. Możesz spróbować delikatnie rozchylić powieki, żeby ocenić stan oka, jego wielkość oraz sprawdzić, czy nie ma tam rany. Ale uważaj – w przypadku silnego bólu wszystkie koty, nawet te najłagodniejsze, mogą ugryźć lub zadrapać. Jeśli zwierzak nie daje przy sobie nic zrobić, absolutnie nie nalegaj. Możesz tylko pogorszyć istniejące urazy.
Jeśli nie wydarzyło się nic szczególnego, należy wziąć pod uwagę możliwą chorobę oczu: zapalenie spojówek, entropium, zapalenie rogówki, wrzód rogówki... Tylko weterynarz będzie w stanie potwierdzić diagnozę. Więc jeśli problem nie ustąpi, radzę skonsultować się ze specjalistą.
Maxime
Dzięki za odpowiedź.
Czyli uważasz, że jeśli nie będzie zmian w jego zwykłym zachowaniu, mogę poczekać i zobaczyć, jak sytuacja rozwinie się do jutra, przemywając mu oko solą fizjologiczną w celu „oczyszczenia”, zanim umówię się na wizytę u weterynarza na początku przyszłego tygodnia?
Dzięki wielkie.
Quentin
Uważam, że z oczami to zawsze jest pilna sprawa
Dzień dobry,
Jeśli Twój kot ma przymknięte oko, ale nie okazuje bólu, samo oko wygląda zdrowo, a stan ogólny zwierzaka jest dobry, to mamy do czynienia z tzw. pilnością względną. Niemniej jednak, jeśli pojawią się inne objawy miejscowe (powiększenie oka, zmiana koloru, zmętnienie) lub objawy ogólne (gorączka, brak apetytu itp.), trzeba będzie dość szybko udać się do weterynarza. Możesz spróbować delikatnie rozchylić powieki, aby ocenić stan oka, jego wielkość i sprawdzić, czy nie ma tam żadnej rany. Pamiętaj jednak o ostrożności – przy silnym bólu każdy kot, nawet ten najłagodniejszy, może Cię ugryźć lub podrapać. Jeśli zwierzak nie daje nic przy sobie zrobić, absolutnie nie nalegaj. Możesz tylko pogorszyć istniejące urazy.
Jeśli nie wydarzyło się nic szczególnego, należy wziąć pod uwagę możliwe choroby oczu: zapalenie spojówek, entropion, zapalenie rogówki, wrzód rogówki... Tylko lekarz weterynarii będzie w stanie potwierdzić diagnozę. Jeśli więc problem nie ustąpi, radzę udać się na konsultację.
Maxime
6 komentarzy na temat 6