Czerwony odbyt

A
Aliciaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

wzięłam kotkę trzy dni temu i jeszcze tego samego wieczoru zauważyłam, że ma czerwony i spuchnięty odbyt.

Pani, od której ją wzięłam, w ogóle jej nie odrobaczyła.

Zadzwoniłam do weterynarza i rozmawiałam z panią w rejestracji. Wyjaśniłam jej sytuację, a ona powiedziała, że to normalne i trzeba ją po prostu odrobaczyć i smarować kremem dla niemowląt (Bepanthen)... Teraz jest już trochę mniej czerwone niż pierwszego dnia.

Kotka jest w dobrej formie, je, pije i normalnie się załatwia, nie ma żadnych śladów krwi w kupie.

Mieliście już kiedyś taki problem?

(pierwsze zdjęcie jest z pierwszego dnia)
(drugie po dwóch dniach smarowania kremem i po odrobaczeniu)

Czerwony odbyt
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Nat
    Nat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój kotek ma tak samo. Dajcie znać, jak to się u Was skończyło, bo nie wiem, co robić. Weterynarz powiedział mi, że na razie nie ma w tym nic alarmującego.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jeśli przyczyną problemu są pchły, to dokładne odpchlenie Twojego kota oraz całego mieszkania (odkurzanie przez kilka dni z rzędu i zastosowanie preparatów na otoczenie, ponieważ larwy potrafią w nim długo przetrwać) powinno rozwiązać sprawę. Bepanthen najwyraźniej pomógł na stan zapalny, więc możesz go nadal stosować, o ile nie zauważysz żadnych skutków ubocznych. Ponieważ jest to krem dla ludzi, niekoniecznie przeprowadzono badania dotyczące jego wpływu na koty. Jeśli zauważysz ranę, dobrym pomysłem może być przemycie jej Betadyną, pod warunkiem że jest ona odpowiednia dla zwierząt (choć w medycynie weterynaryjnej zazwyczaj używa się chlorheksydyny). Opuchlizna okolic odbytu Twojego kota jest jednak dość wyraźna i nie można wykluczyć początków wypadania odbytu. W takim przypadku głównymi przyczynami są pasożyty, ciało obce lub zaparcia. Jednak przy wypadaniu odbytu zazwyczaj obserwuje się biegunki lub trudności z wypróżnianiem, a także silny ból. Najlepiej byłoby uważnie obserwować, czy Twój kot normalnie je, oddaje mocz i załatwia się z właściwą częstotliwością oraz konsystencją, bez wyraźnych trudności. Jeśli zauważysz jakąkolwiek zmianę w jego zachowaniu, np. rzadszą chęć do zabawy, chowanie się lub inne niepokojące sygnały, może to świadczyć o bólu. W takim przypadku najlepiej skonsultować się z weterynarzem. Mam nadzieję, że mogłam pomóc, Anais
    Przetłumaczony francuski
    A
    Aliciaaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Wielkie dzięki za odpowiedź! To mnie uspokoiło. Czyli to na pewno nie ma nic wspólnego z wypadaniem, bo bardzo się tym martwię?

Nie była wcześniej zabezpieczona przed pchłami, a ma ich całkiem sporo i bardzo się drapie, więc może to przez to? Dzisiaj dostała środek na pchły. Czy to może przejść po samym odrobaczeniu i odpchleniu?

Czy mam dalej smarować to Bepanthenem? Nie ma ryzyka infekcji? Czy lepiej przemywać to Betadine ginekologiczną?

Dzięki wielkie!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Zaczerwieniony odbyt może być wynikiem stanu zapalnego. Do takiej sytuacji może prowadzić wiele czynników, takich jak biegunka lub zaparcia, zarobaczenie, alergia na ukąszenia pcheł, infekcja czy schorzenia gruczołów okołoodbytowych.

Leczenie stanu zapalnego okolic odbytu zależy od przyczyny, która go wywołała. W większości przypadków udaje się to dość dobrze wyleczyć i opanować. Jeśli więc środek na odrobaczenie okaże się skuteczny, to prawdopodobnie Twój kot miał robaki, które wywołały ten stan zapalny. Jeśli to nie przyniesie efektu, trzeba będzie udać się do weterynarza w celu ewentualnego przepisania antybiotyków lub opróżnienia gruczołów okołoodbytowych.

Mam nadzieję, że mogłam pomóc,

Anais

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post