Czerwony odbyt
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór,
Wielkie dzięki za odpowiedź! To mnie uspokoiło. Czyli to na pewno nie ma nic wspólnego z wypadaniem, bo bardzo się tym martwię?
Nie była wcześniej zabezpieczona przed pchłami, a ma ich całkiem sporo i bardzo się drapie, więc może to przez to? Dzisiaj dostała środek na pchły. Czy to może przejść po samym odrobaczeniu i odpchleniu?
Czy mam dalej smarować to Bepanthenem? Nie ma ryzyka infekcji? Czy lepiej przemywać to Betadine ginekologiczną?
Dzięki wielkie!
Dzień dobry,
Zaczerwieniony odbyt może być wynikiem stanu zapalnego. Do takiej sytuacji może prowadzić wiele czynników, takich jak biegunka lub zaparcia, zarobaczenie, alergia na ukąszenia pcheł, infekcja czy schorzenia gruczołów okołoodbytowych.
Leczenie stanu zapalnego okolic odbytu zależy od przyczyny, która go wywołała. W większości przypadków udaje się to dość dobrze wyleczyć i opanować. Jeśli więc środek na odrobaczenie okaże się skuteczny, to prawdopodobnie Twój kot miał robaki, które wywołały ten stan zapalny. Jeśli to nie przyniesie efektu, trzeba będzie udać się do weterynarza w celu ewentualnego przepisania antybiotyków lub opróżnienia gruczołów okołoodbytowych.
Mam nadzieję, że mogłam pomóc,
Anais
4 komentarzy na temat 4
- Natychmiastowy powrót ukochanej osoby. Tel: +22990556895
- Szybki powrót uczuć w 24h. Tel: +229 91752665