Co sądzicie o bezbolesnych obrożach antyszczekowych?

C
Cathia-yvon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem Cathia, stawiam swoje pierwsze kroki w domowej hodowli psów. Dzisiaj chciałabym poznać Wasze opinie na temat, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu: chodzi o bezbolesne obroże antyszczekowe.

Ostatnio dowiedziałam się, że istnieją obroże antyszczekowe zaprojektowane tak, aby były delikatne i nie miały charakteru kary. Wykorzystują one metody takie jak wibracje lub dźwięki, żeby zwrócić uwagę psa, nie sprawiając mu przy tym bólu ani nie wywołując stresu. Pomysł polega na tym, by korygować zachowanie zwierzaka w sposób humanitarny i pełen szacunku.

Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Z jednej strony widzę w nich potencjał, jeśli chodzi o pomoc psom, które szczekają nadmiernie i zakłócają spokój otoczenia. Z drugiej strony zastanawiam się, czy takie obroże są naprawdę skuteczne i czy to rozwiązanie jest etyczne.

Bardzo chętnie poznam Wasze doświadczenia i opinie o takich bezbolesnych obrożach. Czy używaliście już kiedyś tego typu produktów? Jak zareagował Wasz pies? Czy uważacie, że to dobra alternatywa dla tradycyjnych metod?

Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź. Jestem tu po to, żeby się uczyć i lepiej zrozumieć różne podejścia do szkolenia psów.

Dzięki wielkie za poświęcony czas i Wasze opinie!

Pozdrawiam, Cathia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna_la_ficelle
    Yuna_la_ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czytając wasze odpowiedzi, mam wrażenie, że to wygląda jak narzędzie tortur. Z drugiej strony, moją największą obawą przed adopcją psa było właśnie to, że będzie szczekał przez cały dzień, kiedy ja będę w pracy, przez co będę mieć problemy z sąsiadami. Ludzie są teraz coraz mniej tolerancyjni, więc rozumiem, że szuka się „magicznych” rozwiązań, żeby temu zaradzić, ale mimo wszystko nie sądzę, żeby tego typu narzędzia były polecane do celów wychowawczych. Jedyną sytuacją, w której mogłabym polecić tę obrożę, jest przypadek psa, którego bardzo kochamy, ale który ma zaburzenia behawioralne. Wtedy taka obroża mogłaby być pewnym kompromisem, żeby nie ryzykować w razie agresji i uniknąć podejmowania tych najsmutniejszych decyzji dotyczących zwierzaka. Poza tym jednym przypadkiem, nie mam za grosz sympatii do tej obroży.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Obroże dławiące nie są niebezpieczne, jeśli są odpowiednio używane. Nie mają za zadanie dusić, tylko dźwięk ogniw ma rozpraszać psa, gdy ten ciągnie, żeby coś sprawdzić. Jeśli obroża dusi, to znaczy, że jest źle używana.

Wszyscy doskonale wiemy, że to kompletna bzdura. Standardowy dławik to po prostu łańcuszek bez żadnego ogranicznika (stopera), z różnymi rodzajami ogniw – od bardzo gładkich po te grubsze, niby do „początkowej nauki”. Im drobniejsze ogniwa, tym szybciej obroża się zaciska (to czysta fizyka). Osoby, które mówią, że używają jej dla tego słynnego dźwięku, oszukują samych siebie i innych. Nie mylcie dławika z obrożą typu lasso czy martingałem (półzaciskiem). One nie mają dusić – lasso służy do prowadzenia, a martingale jest dla psów o bardzo wąskich głowach (jak charty), które potrafią wysunąć się ze zwykłej płaskiej obroży.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dlaczego nazywać to dławikiem, skoro wcale nie dusi?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Obroże zaciskowe wcale nie są niebezpieczne, jeśli tylko umie się ich odpowiednio używać. One wcale nie mają dusić psa – to dźwięk przesuwających się kółek ma go rozproszyć, kiedy zaczyna ciągnąć, bo coś go zaciekawiło. Jeśli obroża faktycznie dusi, to znaczy, że jest po prostu źle używana.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak go używacie w zabawach edukacyjnych?
    Jakoś trudno mi dostrzec pozytywne strony tego narzędzia...

Dlaczego wasz pies ma tendencję do szczekania?

Przetłumaczony francuski
    G
    Gildas-foyer Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To zabawne, bo kupiliśmy z żoną obrożę antyszczekową dla małego psa, ale nigdy nie musieliśmy korzystać z impulsu elektrycznego (który jest naprawdę delikatny, gdy ustawi się go na niski poziom) – wystarczył nam tryb dźwiękowy i wibracje.

Używamy jej nawet do zabaw edukacyjnych i sprawdza się to całkiem nieźle. W sumie mam wrażenie, że często wrzuca się te małe obroże na baterie do jednego worka z obrożami zaciskowymi, które faktycznie są dla psa niebezpieczne. Dla nas to dwie zupełnie inne bajki i powinno się te rzeczy wyraźnie od siebie oddzielać. 😀

Przetłumaczony francuski
    C
    Cathia-yvon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi.

W sumie myślę tak samo jak Wy, ale uznałem, że warto poznać opinię większej liczby osób. Wolę najpierw zrozumieć, dlaczego mój pies w ogóle szczeka, a po tego typu systemy sięgać dopiero w ostateczności.

Jeszcze raz wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Tego typu urządzenia blokują komunikację Twojego psa. Psy szczekają – jedne mniej, inne więcej, zależnie od rasy, konkretnego osobnika czy otoczenia... Kluczowe jest to, żeby nauczyć się odczytywać szczekanie Twojego psa, aby móc jak najlepiej na nie zareagować. Wychowanie psa zazwyczaj wystarcza, by wyeliminować zbędne szczekanie. Całkowity zakaz szczekania nie jest dobrym pomysłem – musisz dać psu możliwość wyrażenia stresu, strachu czy niezadowolenia, bo inaczej po prostu go nie zrozumiesz. 

Choć takie rozwiązanie jest mniej drastyczne niż większość obroży antyszczekowych, nie zmienia to faktu, że samo urządzenie jest dla zwierzaka stresujące. Wibracje lub dźwięki ograniczają szczekanie poprzez zaskakiwanie psa (co oczywiście jest źródłem stresu) lub są dla niego po prostu nieprzyjemne. Nawet jeśli nie sprawia to bólu fizycznego, frustracja psa jest jak najbardziej realna.

Dla dobra Twojego psa radziłabym raczej poczytać o cechach konkretnych ras (niektóre szczekają bardzo mało) i po prostu popracować z nim nad tym, żeby szczekanie nie było tak uciążliwe.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Amandine.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kupiłam coś w tym stylu dla mojej pierwszej suczki, ale właściwie to był zbędny wydatek, bo szkolenie poszło nam bardzo dobrze.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, osobiście jestem przeciwko tego typu obrożom. Według mnie pies ma prawo do wyrażania siebie i bycia „gadatliwym”. To trochę tak, jakby założyć obrożę człowiekowi, żeby mniej mówił, bo uznaliśmy, że jest zbyt gadatliwy. Nie wiem natomiast, czy to w ogóle dobrze działa, czy nie...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post