Cześć wszystkim,
Jestem Cathia, stawiam swoje pierwsze kroki w domowej hodowli psów. Dzisiaj chciałabym poznać Wasze opinie na temat, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu: chodzi o bezbolesne obroże antyszczekowe.
Ostatnio dowiedziałam się, że istnieją obroże antyszczekowe zaprojektowane tak, aby były delikatne i nie miały charakteru kary. Wykorzystują one metody takie jak wibracje lub dźwięki, żeby zwrócić uwagę psa, nie sprawiając mu przy tym bólu ani nie wywołując stresu. Pomysł polega na tym, by korygować zachowanie zwierzaka w sposób humanitarny i pełen szacunku.
Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Z jednej strony widzę w nich potencjał, jeśli chodzi o pomoc psom, które szczekają nadmiernie i zakłócają spokój otoczenia. Z drugiej strony zastanawiam się, czy takie obroże są naprawdę skuteczne i czy to rozwiązanie jest etyczne.
Bardzo chętnie poznam Wasze doświadczenia i opinie o takich bezbolesnych obrożach. Czy używaliście już kiedyś tego typu produktów? Jak zareagował Wasz pies? Czy uważacie, że to dobra alternatywa dla tradycyjnych metod?
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź. Jestem tu po to, żeby się uczyć i lepiej zrozumieć różne podejścia do szkolenia psów.
Dzięki wielkie za poświęcony czas i Wasze opinie!
Pozdrawiam, Cathia