Co sądzicie o bezbolesnych obrożach antyszczekowych?

C
Cathia-yvon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem Cathia, stawiam swoje pierwsze kroki w domowej hodowli psów. Dzisiaj chciałabym poznać Wasze opinie na temat, który nurtuje mnie od jakiegoś czasu: chodzi o bezbolesne obroże antyszczekowe.

Ostatnio dowiedziałam się, że istnieją obroże antyszczekowe zaprojektowane tak, aby były delikatne i nie miały charakteru kary. Wykorzystują one metody takie jak wibracje lub dźwięki, żeby zwrócić uwagę psa, nie sprawiając mu przy tym bólu ani nie wywołując stresu. Pomysł polega na tym, by korygować zachowanie zwierzaka w sposób humanitarny i pełen szacunku.

Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia. Z jednej strony widzę w nich potencjał, jeśli chodzi o pomoc psom, które szczekają nadmiernie i zakłócają spokój otoczenia. Z drugiej strony zastanawiam się, czy takie obroże są naprawdę skuteczne i czy to rozwiązanie jest etyczne.

Bardzo chętnie poznam Wasze doświadczenia i opinie o takich bezbolesnych obrożach. Czy używaliście już kiedyś tego typu produktów? Jak zareagował Wasz pies? Czy uważacie, że to dobra alternatywa dla tradycyjnych metod?

Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź. Jestem tu po to, żeby się uczyć i lepiej zrozumieć różne podejścia do szkolenia psów.

Dzięki wielkie za poświęcony czas i Wasze opinie!

Pozdrawiam, Cathia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja tam wolę znaleźć przyczynę szczekania i nad nią popracować, zamiast polegać na narzędziu, które ma odwalić robotę za nas (i to kiepsko, bo hamuje tylko samo zachowanie, a nie przyczynę).
    Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post