Moja kotka świszczy przy oddychaniu

N
Nina333 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, 

Moja kotka Luna od dawna świszczy podczas oddychania, tak jakby miała zatkany nosek. Odkąd ją adoptowałam, właściwie zawsze słyszałam u niej ten świst. Wspominałam o tym weterynarzowi, ale nie wydawał się tym zaniepokojony. Chciałabym jednak poznać Waszą opinię, bo wydaje mi się to dosyć dziwne, że ona tak świszczy na jawie. Boję się, że może mieć trudności z oddychaniem, mimo że nie wygląda na zasapaną i bawi się bez żadnego problemu. 

Z góry dziękuję za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czasami z zewnątrz w ogóle nie widać, że występuje zwężenie nozdrzy tylnych, bo same dziurki od nosa mogą wyglądać normalnie. Warto to jednak sprawdzić u weterynarza, zwłaszcza jeśli ona od zawsze ma taki świszczący oddech.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za Twoją odpowiedź. Tak, faktycznie też myślę o polipie u mojej Luny. Moja kicia to dachowiec szylkretka i od zawsze ma taki świszczący oddech. Poproszę weterynarza, żeby ją dokładnie przebadał, bo strasznie się boję, że któregoś dnia po prostu nie będzie mogła oddychać.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Na 10 persów, które miałam, w tym 9 w typie ekstremalnym, u żadnego nie wystąpiło świszczenie. Za to jedna kotka miała trudności z oddychaniem, więc przeszła rynoplastykę. Zabieg polegał na usunięciu maleńkiego fragmentu tkanki wewnątrz nozdrzy, bo były one mniejsze niż łebek od szpilki. Dzięki temu mogła normalnie oddychać od razu po zakończeniu operacji – efekt był spektakularny. Twój kotek rzeczywiście może mieć polipa, który mu przeszkadza, więc radzę Ci skonsultować się z innym weterynarzem, bo to nie jest normalne. Po zabiegu nie było żadnego dyskomfortu ani bólu, tylko ogromna ulga, więc jeśli trzeba to zrobić, to naprawdę się nie wahaj.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Spośród 10 persów, które miałam (w tym 9 w typie „extreme”), u żadnego nie wystąpiło świszczenie. Jednak jedna z moich kotek miała trudności z oddychaniem i przeszła korektę nozdrzy (rynoplastykę). Zabieg polegał na usunięciu maleńkiego fragmentu tkanki wewnątrz dziurek, bo były mniejsze niż łebek od szpilki. Od razu po operacji kotka zaczęła normalnie oddychać – to było coś niesamowitego! Możliwe, że u Twojej kotki to faktycznie polip, który jej przeszkadza, więc radzę skonsultować się z innym weterynarzem, bo taka sytuacja nie jest normalna. Po zabiegu nie było żadnego bólu ani dyskomfortu, tylko ogromna ulga, więc jeśli trzeba to zrobić, to nawet się nie wahaj.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Zabiorę go do innego weterynarza i o tym porozmawiam, bo nie chcę podejmować żadnego ryzyka. 

Pozdrawiam serdecznie 

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Kiedy kot oddycha, świszczący dźwięk nie jest normalny, zwłaszcza jeśli słychać go stale. Jednak u kotów brachycefalicznych (o płaskim pyszczku) głośniejszy oddech może być naturalny ze względu na ich budowę anatomiczną.

Jeśli chodzi o wspomniane świszczenie, może ono wynikać z infekcji górnych dróg oddechowych (koci katar, zapalenie płuc). Ponadto niektóre koty mogą cierpieć na astmę, która przez stan zapalny dróg oddechowych powoduje świsty podczas oddychania. Koty mogą być też wrażliwe na alergeny (dym tytoniowy, pyłki, pleśń czy produkty chemiczne). Problemy z sercem (szmery, wady wrodzone) mogą prowadzić do obrzęku płuc, co również objawia się świszczeniem. Wreszcie ciała obce, polipy lub guzy mogą blokować drogi oddechowe i wywoływać taki dźwięk – można je zidentyfikować dzięki badaniom obrazowym.

Ważne jest więc, aby skonsultować się z weterynarzem, jeśli zauważysz, że to zjawisko utrudnia Twojemu kotu oddychanie (a co za tym idzie, zaspokojenie zapotrzebowania na tlen), powoduje brak apetytu lub ospałość.

Pozdrawiam,

Clémentine

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post