Moja kotka świszczy przy oddychaniu
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Spośród 10 persów, które miałam (w tym 9 w typie „extreme”), u żadnego nie wystąpiło świszczenie. Jednak jedna z moich kotek miała trudności z oddychaniem i przeszła korektę nozdrzy (rynoplastykę). Zabieg polegał na usunięciu maleńkiego fragmentu tkanki wewnątrz dziurek, bo były mniejsze niż łebek od szpilki. Od razu po operacji kotka zaczęła normalnie oddychać – to było coś niesamowitego! Możliwe, że u Twojej kotki to faktycznie polip, który jej przeszkadza, więc radzę skonsultować się z innym weterynarzem, bo taka sytuacja nie jest normalna. Po zabiegu nie było żadnego bólu ani dyskomfortu, tylko ogromna ulga, więc jeśli trzeba to zrobić, to nawet się nie wahaj.
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Zabiorę go do innego weterynarza i o tym porozmawiam, bo nie chcę podejmować żadnego ryzyka.
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Kiedy kot oddycha, świszczący dźwięk nie jest normalny, zwłaszcza jeśli słychać go stale. Jednak u kotów brachycefalicznych (o płaskim pyszczku) głośniejszy oddech może być naturalny ze względu na ich budowę anatomiczną.
Jeśli chodzi o wspomniane świszczenie, może ono wynikać z infekcji górnych dróg oddechowych (koci katar, zapalenie płuc). Ponadto niektóre koty mogą cierpieć na astmę, która przez stan zapalny dróg oddechowych powoduje świsty podczas oddychania. Koty mogą być też wrażliwe na alergeny (dym tytoniowy, pyłki, pleśń czy produkty chemiczne). Problemy z sercem (szmery, wady wrodzone) mogą prowadzić do obrzęku płuc, co również objawia się świszczeniem. Wreszcie ciała obce, polipy lub guzy mogą blokować drogi oddechowe i wywoływać taki dźwięk – można je zidentyfikować dzięki badaniom obrazowym.
Ważne jest więc, aby skonsultować się z weterynarzem, jeśli zauważysz, że to zjawisko utrudnia Twojemu kotu oddychanie (a co za tym idzie, zaspokojenie zapotrzebowania na tlen), powoduje brak apetytu lub ospałość.
Pozdrawiam,
Clémentine
6 komentarzy na temat 6