Wibrujący ogon u kota?

V
Vivilamalice Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! 

Mam dwie 4-letnie kotki i nigdy nie wypuszczałam ich bez szelek, bo mieszkam tuż przy bardzo ruchliwej drodze, a jedna z moich poprzednich kotek została już kiedyś potrącona. Jednak od paru dni wypuszczam je bez szelek do ogrodu i pilnuję (najpierw jedną, potem drugą). 

Nie do końca rozumiem zachowanie jednej z nich. Wiem, że wibrujący ogon u kotów to często znak, że cieszą się na nasz widok – i ona tak właśnie robi, jak wracam do domu itp. Ale teraz na zewnątrz, za każdym razem gdy do niej podchodzę, kiedy ją pilnuję, jej ogon zaczyna drżeć. Czy to znaczy, że aż TAK bardzo cieszy się, że mnie widzi? Nigdy nie odchodzę daleko, kiedy ją pilnuję, cały czas mnie widzi, ale jak tylko idę w jej stronę, ona tak robi.

Dzięki i miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

1 odpowiedź
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ruchy ogona pozwalają kotom wyrażać emocje. U kocurów natomiast drżenie ogona połączone z oddawaniem moczu to sygnał znakowania terenu.

W Twoim przypadku masz kotkę. Jeśli ma ona zwyczaj „wibrowania” ogonem na Twój widok i robi to samo, gdy jest na zewnątrz, można faktycznie założyć, że jest po prostu zadowolona.

W każdym razie nie widzę w tym nic niepokojącego. Często obserwuje się takie zachowanie, gdy kot jest po prostu bardzo szczęśliwy.

Miłego dnia,

Léa

Przetłumaczony francuski
  • 1 komentarz na temat 1

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post