Adaptacja szczeniaka w nowym domu.

Witam, wczoraj kupiłem pół rocznego szczeniaka rasy beagle z hodowli. Mój problem polega na tym że od wczoraj szczeniak zachowuje się dość dziwnie jak na pół rocznego psa, a szczególnie jego brak otwartości na mnie czy na innych domowników, tak wiem że nowe miejsce, nowi ludzie, zapachy etc, ale problem polega na tym że on znalazł sobie swoją jaskinie pod stołem w rogu domu i mało z niej wychodzi przez noc nie ruszył jedzenia które mu zostawiłem, dopiero zjadł gdy podstawiłem miski blisko niego. No i sam fakt że gdy do niego mówie to odwraca zwrok i patrzy się w cianę. Inna sprawa była taka że szczeniak wczoraj dostał inny bodziec którym był inny pies, wyszedł z jaskini i zaczął normanie fukcjonować do momentu aż ten drugi pies nie poszedł wtedy dało się usłyszeć coś w stylu tęsknoty za drugim psem. Zaznaczę że już wczoraj szczeniak przed samym kupnem nie był jakoś zainteresowany ludźmi tylko bardziej innymi psami. Więc czy robię coś źle? Rozmowiałem z bratem, a on rozmawiał z kimś kto ma wiecęj doswiadczenia z psami i tamta osoba powiedziała żeby dać szczeniakowi tydzień czasu jeśli po tym czasie pies bedzię nadal nie ufny czy nie będzie chciał wychiodzić to będę zmuszony go zwrócić do poprzednich właścicieli. Oczywiście samego szczeniaka do niczego nie zmuszam czy to wołaniem typu "chodź" "do mnie" etc, nawet odpuściłem kopięl tego dnia i następnego nie chce żeby pies się do mnie jeszcze bardziej zraził. Więc decydujący będzie ten tydzień. Jeśli ktoś miał podobny problem mógłby mi doradzić co ja robię źle i jak to poprawić? 

Jeszcze dodam że jego kupa wygląda normalnie, brak biegunki czy czegoś podobnego które mógł wywołać sam stres. 

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
0 réponses
Sortuj według: