Poszukuję rodzinnego psa

A
Ajek8

Cześć,
poszukuję psa, który będzie przede wszystkim przyjacielem rodziny – w domu są małe dzieci i często bywają u nas znajomi, więc zależy mi na stabilnym, otwartym psie.
Moje założenia:
• Wielkość: mały lub średni (ok. 30–50 cm)
• Pielęgnacja: raczej łatwa
• Linienie: niewielkie
• Zdrowie: bardzo ważne – zależy mi na rasie uchodzącej za możliwie zdrową
• Charakter: stabilny, przyjazny, łatwy do szkolenia i wychowania, „rodzinny”
• Aktywność: umiarkowana (codzienne spacery, ogród, weekendowo rekreacyjne aktywności – bardziej jako zabawa niż sport wyczynowy)
Doświadczenie:
Do tej pory miałem dwa psy – kundelka oraz yorkshire terriera.
Obecnie rozważam następujące rasy:
• Staffordshire Bull Terrier
• Sznaucer średni
• Sznaucer miniaturowy
Czy Waszym zdaniem to dobry wybór przy takich założeniach?
A może polecilibyście inne rasy, które warto wziąć pod uwagę?
Będę też wdzięczny za polecenie sprawdzonych hodowli z Mazowsza lub w promieniu ok. 200 km od Warszawy.
Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie sugestie Poszukuję rodzinnego psa

Ładowanie edytora
Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • R
    Relaxedflatworm5045

bardzo dobre rasy psów wybrałeś! polecam jeszcze schitzu albo jamnika lub coś w ten deseń takie małe pieski nie? hodowli niestey nie znam za dobrych :(

W
    Wamiziarzeq

Moim zdaniem tak, ale musisz wziąć pod uwagę jeszcze to czy piesek będzie się stresował, każdy pies ma inny charakter i może się inaczej zachowywać, chyba że się przyzwyczai. Chodowle możesz znaleźć przez Google maps - po to w końcu to służy. Jak adoptujesz psa to pamiętaj nie wrzucaj go na gleboką wodę i nie przyprowadzaj dla niego odrazy nowego towarzystwa bo będzie się stresował. Co zrobić żeby się przyzwyczaił? Nie wiem znajdź w internecie no boze xD. Miłego dnia życzy Warszawie jak i wszystkim warszawiaką wrocławianin👍

• 2 komentarzy na temat 2