Dysplazja stawów biodrowych u psa

S
Sarahverri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam 15-miesięcznego boksera, którego uwielbiamy. Pies stawia prawą tylną łapę lżej niż lewą, więc poprosiłem weterynarza o zrobienie RTG. Okazało się, że ma dysplazję stawu biodrowego, ale tylko po prawej stronie.

Bardzo mnie to smuci, bo kochaliśmy wspólne długie spacery.

Zastanawiam się, czy ktoś z was ma podobny problem? Czy stan psa pogorszył się z upływem kolejnych miesięcy?

Weterynarz wspomniał o resekcji główki i szyjki kości udowej. Ciekaw jestem, czy ktoś z was decydował się na taką operację u swojego psa i czy wszystko poszło dobrze?

I jakie leki polecacie, żeby naprawdę uśmierzyć ból?

Dzięki wielkie za wszelkie informacje!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry Pani,

Słyszenie takiej diagnozy, zwłaszcza w przypadku młodego psa, nigdy nie jest łatwe. Niemniej jednak dysplazja to nie wyrok i Pani bokser będzie mógł nadal cieszyć się pięknym życiem i chodzić z Panią na świetne spacery! Lepiej postawić na regularne, krótkie spacery po płaskim terenie – to mu dobrze zrobi :)

Dysplazja to choroba postępująca; polega na nieprawidłowym dopasowaniu elementów stawu, co z czasem prowadzi do powstawania zmian zwyrodnieniowych. Jeśli zadziała Pani teraz (leczniczo lub chirurgicznie), można ustabilizować sytuację i oszczędzić mu bólu. Wiele psów żyje przez długie lata z dobrze prowadzoną dysplazją.

Jeśli chodzi o osteotomię głowy i szyjki kości udowej, na papierze brzmi to jak bardzo poważna operacja, ale daje ona bardzo dobre rezultaty. Polega na usunięciu części kości, która o siebie ociera i wywołuje ból.

Istnieją także inne rozwiązania przynoszące ulgę, takie jak leki przeciwzapalne czy suplementy diety.

Proszę spokojnie porozmawiać o tym z weterynarzem i nie wahać się zadawać mu pytań, aby podjąć najlepszą decyzję dla swojego psa. Mam nadzieję, że uda się Pani poznać także historie innych właścicieli, co pomoże Pani w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam serdecznie,

Laure.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzeba sprawdzić, jaki to stopień dysplazji i czy w ogóle warto go operować. To nie jest mały zabieg i sporo kosztuje, więc lepiej się upewnić. Możesz wspomagać go pływaniem, pilnować, żeby psiak był szczupły i podawać suplementy diety, które opóźnią rozwój zwyrodnienia stawów (np. kwasy omega-3…).
    Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post