Dysplazja stawów biodrowych u psa
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Nie chcę, żeby go bolało, ogromnie mnie to boli, a jednocześnie myślę sobie, że jeśli zgodzę się na tę operację i coś pójdzie nie tak, będę mieć do siebie ogromne wyrzuty sumienia.
To nie jest łatwe, chcę po prostu zrobić to, co dla niego najlepsze.
Dzień dobry Pani,
Słyszenie takiej diagnozy, zwłaszcza w przypadku młodego psa, nigdy nie jest łatwe. Niemniej jednak dysplazja to nie wyrok i Pani bokser będzie mógł nadal cieszyć się pięknym życiem i chodzić z Panią na świetne spacery! Lepiej postawić na regularne, krótkie spacery po płaskim terenie – to mu dobrze zrobi :)
Dysplazja to choroba postępująca; polega na nieprawidłowym dopasowaniu elementów stawu, co z czasem prowadzi do powstawania zmian zwyrodnieniowych. Jeśli zadziała Pani teraz (leczniczo lub chirurgicznie), można ustabilizować sytuację i oszczędzić mu bólu. Wiele psów żyje przez długie lata z dobrze prowadzoną dysplazją.
Jeśli chodzi o osteotomię głowy i szyjki kości udowej, na papierze brzmi to jak bardzo poważna operacja, ale daje ona bardzo dobre rezultaty. Polega na usunięciu części kości, która o siebie ociera i wywołuje ból.
Istnieją także inne rozwiązania przynoszące ulgę, takie jak leki przeciwzapalne czy suplementy diety.
Proszę spokojnie porozmawiać o tym z weterynarzem i nie wahać się zadawać mu pytań, aby podjąć najlepszą decyzję dla swojego psa. Mam nadzieję, że uda się Pani poznać także historie innych właścicieli, co pomoże Pani w podjęciu decyzji.
Pozdrawiam serdecznie,
Laure.
3 komentarzy na temat 3