Dysplazja stawów biodrowych u psa

S
Sarahverri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam 15-miesięcznego boksera, którego uwielbiamy. Pies stawia prawą tylną łapę lżej niż lewą, więc poprosiłem weterynarza o zrobienie RTG. Okazało się, że ma dysplazję stawu biodrowego, ale tylko po prawej stronie.

Bardzo mnie to smuci, bo kochaliśmy wspólne długie spacery.

Zastanawiam się, czy ktoś z was ma podobny problem? Czy stan psa pogorszył się z upływem kolejnych miesięcy?

Weterynarz wspomniał o resekcji główki i szyjki kości udowej. Ciekaw jestem, czy ktoś z was decydował się na taką operację u swojego psa i czy wszystko poszło dobrze?

I jakie leki polecacie, żeby naprawdę uśmierzyć ból?

Dzięki wielkie za wszelkie informacje!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • S
    Sarahverri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Nie chcę, żeby go bolało, ogromnie mnie to boli, a jednocześnie myślę sobie, że jeśli zgodzę się na tę operację i coś pójdzie nie tak, będę mieć do siebie ogromne wyrzuty sumienia.

To nie jest łatwe, chcę po prostu zrobić to, co dla niego najlepsze.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry Pani,

Słyszenie takiej diagnozy, zwłaszcza w przypadku młodego psa, nigdy nie jest łatwe. Niemniej jednak dysplazja to nie wyrok i Pani bokser będzie mógł nadal cieszyć się pięknym życiem i chodzić z Panią na świetne spacery! Lepiej postawić na regularne, krótkie spacery po płaskim terenie – to mu dobrze zrobi :)

Dysplazja to choroba postępująca; polega na nieprawidłowym dopasowaniu elementów stawu, co z czasem prowadzi do powstawania zmian zwyrodnieniowych. Jeśli zadziała Pani teraz (leczniczo lub chirurgicznie), można ustabilizować sytuację i oszczędzić mu bólu. Wiele psów żyje przez długie lata z dobrze prowadzoną dysplazją.

Jeśli chodzi o osteotomię głowy i szyjki kości udowej, na papierze brzmi to jak bardzo poważna operacja, ale daje ona bardzo dobre rezultaty. Polega na usunięciu części kości, która o siebie ociera i wywołuje ból.

Istnieją także inne rozwiązania przynoszące ulgę, takie jak leki przeciwzapalne czy suplementy diety.

Proszę spokojnie porozmawiać o tym z weterynarzem i nie wahać się zadawać mu pytań, aby podjąć najlepszą decyzję dla swojego psa. Mam nadzieję, że uda się Pani poznać także historie innych właścicieli, co pomoże Pani w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam serdecznie,

Laure.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trzeba sprawdzić, jaki to stopień dysplazji i czy w ogóle warto go operować. To nie jest mały zabieg i sporo kosztuje, więc lepiej się upewnić. Możesz wspomagać go pływaniem, pilnować, żeby psiak był szczupły i podawać suplementy diety, które opóźnią rozwój zwyrodnienia stawów (np. kwasy omega-3…).
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post