Czy sucha karma jest zła dla psa?

Marcin
Marcin

Dzień dobry, ostatnio miałem dyskusję z kolegą na temat suchej karmy. Mój pies (labrador) wlasnie taką je, ale kolega twierdzi, że w takich karmach, bez względu na skład jest mała zawartość miesa i składników odżywczych - wszytsko jest poddane obróbce termicznej, skompresowane i przetworzone, więc siłą rzeczy nie może byc dobre. Na logikę, to w sumie ma rację. Co sądzicie?

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
8 odpowiedzi
Wika
Wika

Nie jest zła ale powinno się dawać więcej tej mokrej poniewż psy i koty 😀mają gardło inne niż ludzie i może im w gardle utknąć więc polecam dawać więcej mokrej 🙈🙉🙊

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Nie jest zła, ale warto ją mieszać z mokra. Ja mojemu Aresowi daję karmęz empireshop.pl, polecam ze względu na skład czyli mięso z dzika i jagnięciny. Dodatkowo jest hipoalergiczna.

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Testowaliśmy wiele karm suchych i mokrych na naszym mieszańcu, jednak zdecydowanie wygrywa sucha. Po mokrych pies sie drapał, miał wysypkę i brzydki zapach z pyska. Tez miałam obawy co do składu, naczytałam się, że producenci oszukują na skąldnikach odżywczych np podając w skłądzie procent mięsa przed obróbką. Jeżeli Twój pies nie ma problemów trawiennych ialergii to może sprawdzić się mu Josera np opcja Festival (my mamy alergika więc korzystamy z hypoallergenic). Po tym nie wrócisz już do rozterek o mokrej karmie, zaręczam :) 

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

Jeśli stosuje się karmę wysokojakościową to jest lepsza od mokrej

ponadto jest zdrowa na zęby psa

Sucha karma nie jest zła gdy się ją podaje z mięsem.

Polecam ci pewnego dostawce Cincio wpisz sobie w internet maką oni bardzo dobre jakościowo mięso i suchą karmę.

🐕💖

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

ZŁA​​​​​​

Anonimowy użytkownik
Anonimowy użytkownik

*Do komentarza wyżej:Niestety sucha karma dla kotów nie jest w ogóle wskazana z racji tego, że koty piją mało wody a z suchą karmą nie mogą jej dostarczyć w odpowiedniej ilości, sucha karma może być podana w formie przysmaków.

*Do autora: Sucha karma dla psa to inna bajka i można ją podawać. Pamiętajmy ze nie mieszamy kilku sposobów żywienia. I nie mieszamy karm suchych z mokrymi. Jeśli pies ma jakieś niedobory składników (stwierdzi to weterynarz po odpowiednich badaniach) stosujemy odpowiednio dobraną dietę by je unormować. Najlepszym wyborem będzie karma mokra lub mądre żywienie dietą BARF. W pewnym sensie jednak kolega ma rację. I stałe podawanie suchej karmy nie jest najlepszym rozwiązaniem. 

KasiaP
KasiaP

Sucha karma jest podobno dobra na zeby, przynajmniej u kotów, wiec zakładam, że u psów tak samo. Ale może najlepiej dawac suchą i mokrą.