Dlaczego koty nie mogą pić mleka?

Danka
Danka

Zastanawiam się, dlaczego właściwie się mówi, że koty nie mogą pić mleka? Mój bardzo lubi i daję mu codziennie odrobinkę, nie widzę, zeby mu szkodziło, nie ma zadnych problemów z żołądkiem. Ale ostatnio znajoma mi zwróciła uwagę, ze bron vboże nie powinnam tego robić. Ale dlaczego? co takiego strasznego moze sie wydarzyc po tym mleku?

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.
7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    E_p

Bo koty po mleku się wydalają wiecie co to znaczy 

K
    Koziara

Daj im mleko bez laktozy 

Milana
    Milana

Konkur Wamiz

Lenia

Milana
    Milana

Prawie wszystkie koty maję nietolerancje laktozy. Kot może jednak pić specjalne mleko dla kotów które można zakupić w sklepie zoologicznym.

Danka
    Danka

Ok, dziękuję!

K
    Kasia

Z drugiej strony mój kot tak samo pije mleko sporadycznie i nic mu nie jest... Wydaje mi się, że jesli to jest od czasu do czasu i w niewielkich ilosciach to chyba nic sie nie stanie...

?
    Anonimowy użytkownik

Gdy koty zaczynają jeść stałe pokarmy, ich organizmy stopniowo tracą zdolność przyswajania mleka, a dokładniej zawartej w nim laktozy. Aktywność laktazy, czyli enzymu odpowiadającego za rozkład laktozy, zmniejsza się, począwszy od 6-8. tygodnia życia kotów. Część dorosłych osobników wykazuje nietolerancję laktozy, co uznawane jest za niepożądaną reakcję na pokarm. Konsekwencją wypicia mleka mogą być zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego w postaci wzdęć, bólów brzucha i biegunki, prowadzącej do odwodnienia. Z tego względu koty nie powinny otrzymywać w swojej diecie mleka krowiego.

• 7 komentarzy na temat 7