Potrzebuję pomocy w sprawie mojej małej suni!
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry
Konieczne jest przeprowadzenie pełnego badania klinicznego i na tej podstawie ustalenie przyczyny. Jeśli wypadanie sierści następuje płatami i pojawia się zaczerwienienie, to – jak można się domyślić – nie jest to normalne. Myślę, że do czasu kolejnej wizyty u weterynarza trzeba obserwować rozwój sytuacji i zachować wypadniętą sierść.
Dzień dobry,
Grzybica to jedna z możliwości, ale nie da się tego potwierdzić na podstawie samego opisu. Wyłysienia ze strupami mogą być też wynikiem infekcji bakteryjnej, świerzbu, obecności pasożytów (pcheł, swędzików), zapalenia skóry lub urazu.
Ponieważ to młody szczeniak, radzę Ci szybko umówić się na wizytę u weterynarza. Będzie on mógł przeprowadzić badanie dermatologiczne i, jeśli zajdzie taka potrzeba, dodatkowe badania, aby postawić dokładną diagnozę i wdrożyć odpowiednie leczenie.
Do tego czasu staraj się nie zrywać strupów ani nie dotykać zmienionych miejsc. Pamiętaj o dokładnym myciu rąk po każdym kontakcie ze szczeniakiem, bo jeśli to faktycznie grzybica, może ona przenosić się na ludzi i inne zwierzęta. Nie nakładaj też żadnych maści ani leków bez konsultacji z weterynarzem, ponieważ niektóre produkty mogą być niewłaściwe lub maskować obraz zmian.
Jeśli zmiany zaczną się szybko rozprzestrzeniać, szczeniak będzie się mocno drapać, poczuje się gorzej lub jeśli u innych zwierząt w domu pojawią się podobne objawy, skonsultuj się z wetem bez zwłoki.
Powodzenia i trzymajcie się,
Inès
Dzień dobry
Myślę, że to powinno skłonić Was do wizyty u weterynarza. To może być problem skórny, mniej lub bardziej poważny (np. świerzb...). Nie zwlekajcie i dajcie nam znać, co się dzieje.
3 komentarzy na temat 3