Moje kotki przestały się dogadywać po sterylizacji
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzięki, że dzielisz się swoimi doświadczeniami – to naprawdę ciekawe, jak sterylizacja może wpłynąć na relacje między kotami. A tak przy okazji, jeśli dokumentujecie życie swoich zwierzaków, to AI image upscaler 4K może naprawdę fajnie poprawić jakość zdjęć, dzięki czemu wszystkie detale waszych futrzaków będą świetnie widoczne.
Dajcie im po prostu trochę czasu, nasze dwa skarby znowu się dogadują. Kot nie rozpoznaje zapachu swojego brata.
Powodzenia dla Was! Bawcie się z nimi, to im naprawdę ogromnie pomaga.
@Erwann,
Cierpliwości, wszystko wróci do normy w ciągu kilku dni. Możesz przetrzeć pyszczek tego zwierzaka, który został w domu, czystą ściereczką, a potem przetrzeć nią tego, który wrócił od weterynarza, szczególnie w okolicach pyszczka. To czasem przyspiesza proces ponownego rozpoznawania się po zapachu.
Dzień dobry, u mnie jest dokładnie tak samo. Mam dwa koty, to rodzeni bracia, i jeden z nich musiał trafić nagle do weterynarza. Od czwartku 25 marca trwa u nas prawdziwa wojna...
Dzień dobry,
rzeczywiście, tak jak wyjaśnił Blue Cat, Wasze kotki niestety nie pachną już tak samo po sterylizacji. Wynika to po części z zapachów przyniesionych z kliniki, a po części z faktu, że zapach kota jest ściśle powiązany z gospodarką hormonalną, która zmienia się po zabiegu.
Co więcej, te hormony mogą również wpływać na pewność siebie kota.
Ale nie martwcie się. Środek uspokajający polecony przez Waszego weterynarza pomoże kotce przetrwać ten czas, a to tylko stan przejściowy. Zapachy wprawdzie się zmieniły, ale jeśli Wasze kotki mieszkają razem, to za jakiś czas znów się do siebie przyzwyczają. Może to jednak chwilę potrwać: w przypadku mojego kota i kotki mojej dziewczyny ponowne dogadanie się zajęło około dwóch tygodni.
Pozdrawiam,
Zachary.
9 komentarzy na temat 9