Czarny czy black smoke?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Jeśli po tym zdjęciu nadal będziecie mi mówić, że ona jest black solid, to będę musiała się z tym pogodzić 😁😔

Cześć! Ja bym jednak stawiała na jednolity. Nie wydaje mi się, żeby włos był biały u nasady. Zresztą, czarny kot na zdjęciu to zawsze wyzwanie, ciężko cokolwiek zobaczyć... 🙄
Nie sądzę, żeby miała jednolity kolor, ma na to za dużo szarości. Potwierdzam też, że obwódki oczu i wargi są bardzo jasne... wręcz białe. Oto nowe fotki po miesiącu – mała jest właśnie w trakcie wymiany szczenięcego puchu na dorosłą sierść.

Dobry wieczór,
Kotek jest jeszcze za młody, żeby to jednoznacznie ocenić. Niektóre czarne koty (solid black) mają takie refleksy, gdy są całkiem małe, ale znikają one wraz z wiekiem.
Ja co prawda w niczym nie pomogę, ale chciałam tylko napisać, że zdjęcia są super 😁
Dzień dobry,
Na podstawie samego zdjęcia trudno jest z całą pewnością określić umaszczenie Twojego kotka.
Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc: kot o umaszczeniu czarnym dymnym (black smoke), zamiast mieć całkowicie czarne włosy, ma tylko ich końcówki zabarwione na czarno, podczas gdy nasada włosa pozostaje biała lub jasna. Jeśli rozgarniesz futerko swojego kota i zobaczysz białe nasady, to Twój mruczek jest prawdopodobnie dymny. W Twoim przypadku nasady wydają się jednak również czarne. Wygląda więc na to, że Twój kot ma umaszczenie typu „black solid” (jednolity czarny) z białą lub dymną plamką na klatce piersiowej.
Pamiętaj też, że wraz z wiekiem i kolejnymi linieniami wygląd oraz kolor sierści mogą się nieco zmieniać.
W razie wątpliwości zawsze warto podpytać weterynarza – on na pewno określi rodzaj umaszczenia z bliska.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem,
Miłego wieczoru,
Paul
8 komentarzy na temat 8