Czy można szukać kota za pomocą gwizdka ultradźwiękowego?

D
Duch Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry,

Od soboty od godziny 6:00 rano szukam mojej kotki o imieniu DUCHESSE, która do tej pory nie wróciła do domu.

Doradzono mi, żeby szukać jej raczej wieczorem, bo jest wtedy mniejszy hałas.

Czy myślicie, że gwizdek ultradźwiękowy może mi pomóc w poszukiwaniach? Ona była przyzwyczajona, że na nią gwiżdżę, kiedy miała wrócić do domu.

I jeszcze jedno: czy ranny kot, który zaszył się gdzieś w kącie, może wyjść z ukrycia po jakimś czasie?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

Miłego dnia,

DUCHE

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Puky mon chat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój kot zaginął około 26 stycznia 2022 roku i odnalazł się ponad 10 km od domu w ten czwartek, 15 kwietnia 22. Wszystko dzięki zdjęciom, które rozwiesiłam w okolicy. Pewna pani wysłała mi fotki SMS-em... i to był naprawdę on! Był wykastrowany i zaczipowany, ale zgubił obrożę. Przez dwa dni chodziłam w tamte okolice trzy razy dziennie, gwizdałam i wołałam go... i bingo, usłyszał mnie! Jestem mega szczęśliwa. Teraz wychodzimy do ogrodu na smyczy, żeby mógł sobie przypomnieć wszystkie zapachy. Właśnie kupiłam też gwizdek ultradźwiękowy, żeby go przywoływać oprócz samego wołania. Czasami historie kończą się dobrze, choć już myślałam, że nigdy więcej go nie zobaczę.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Odpowiadając na samo pytanie – myślę, że te dostępne w sklepach gwizdki ultradźwiękowe są celowo ustawione na częstotliwość nieprzyjemną dla psów, a pewnie dla kotów też.

Poza tym, gdyby jakimś cudem to zadziałało, to ryzykujesz, że zlecą się wszystkie koty z okolicy, a nie tylko twój.

Myślę, że lepiej będzie go po prostu wołać, chodząc po sąsiednich ulicach. Nie krępuj się, żeby było cię dobrze słychać, bo bardzo możliwe, że maluch jest u kogoś, kto cieszy się ze znaleziska, ale na pewno będzie na tyle uczciwy, żeby go oddać, jeśli tylko usłyszy, że szukasz go na zewnątrz.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przerażony kot potrzebuje naprawdę dużo czasu, żeby poczuć się bezpiecznie.

Zamiast uganiać się za nim po całej okolicy, lepiej po prostu spokojnie go wołać wieczorami i w stałych porach, w których zazwyczaj dostaje jedzenie.

Wrzucajcie ulotki do skrzynek pocztowych, jeśli macie zdjęcie: „Jeśli ktoś go widział, proszę o zrobienie zdjęcia i wiadomość pod numer [numer telefonu] z podaniem miejsca i daty”.

Myślę, że Twój kot w końcu sam wróci do domu.

Przetłumaczony francuski
    C
    Cath Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, około miesiąca temu znalazłam małą kotkę. Miała wtedy jakieś 2 miesiące. Wzięłam ją do siebie – przez urząd została uznana za kota bezdomnego, więc została u mnie, a ja wciąż biłam się z myślami, czy adoptować ją na stałe. To kochane stworzenie, wieczorami jest przesłodka, ale w dzień jest strasznie skryta i lękliwa. Nie wiem dlaczego, ale każdy najmniejszy szelest czy ruch ją przeraża. Ostatnio coś się jednak wydarzyło... Upuściłam talerze, narobiłam huku i wpadłam w panikę. Postaram się streszczać: mała uciekła na taras, a ja, chcąc ją powstrzymać przed skokiem, próbowałam ją złapać. Wtedy mnie podrapała – w jej oczach widziałam czysty obłęd i przerażenie. Uciekła jak szalona, przeskoczyła przez tarasy i pognała przed siebie na oślep. Szukam jej od kilku dni, wołam, ale bez skutku. Wczoraj wieczorem zastawiłam klatkę łapkę, ale złapał się tylko jakiś kocur, a ona nie przyszła nawet na swoje ulubione jedzenie. Jestem załamana, bo boję się, że jej ostatnie wspomnienie ze mną to moment, gdy próbowałam ją złapać... Że niechcący ją śmiertelnie przeraziłam i teraz nie będzie chciała wrócić do domu. Robię obchód po okolicy o północy, o 2:00 rano, o 4:00 rano. Wczoraj oczywiście zatrzymała mnie policja, bo wchodziłam do prywatnych ogrodów. Nie wiem już, co robić. Myślałam o gwizdku, ale ona nie jest do niego przyzwyczajona. Ma teraz dopiero 3 miesiące, więc jest za mała na sterylizację. Co mogę jeszcze zrobić? Jestem zdesperowana, powoli opadają mi ręce. Rozwiesiłam ogłoszenia, zrobiłam wszystko, co się dało, ale minęły już 4 dni. Do tego przez ostatnie dwa dni szalały tu u nas nad brzegiem straszne burze, więc powoli tracę już nadzieję.
    Przetłumaczony francuski
    Mamiecat
    Mamiecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej!

Żeby ci pomóc...

Zgubiłeś lub znalazłeś kota... co robić?

Zgubiłeś kota:

- Sprawdź piwnice, garaże i inne zakamarki, w których zwierzak mógł zostać przez przypadek zamknięty (u siebie i u sąsiadów).

- Wołaj swojego kota tak często, jak to możliwe, najlepiej w najspokojniejszych porach dnia. Spróbuj naśladować dźwięki, które dobrze zna (odkładanie miski na podłogę, potrząsanie paczką chrupek...).

- Jeśli twój zwierzak ma tatuaż lub chip, zgłoś jego zaginięcie w ogólnopolskiej bazie danych (np. Safe-Animal lub CBDZOE). Przy okazji upewnij się, że twoje dane kontaktowe w bazie są aktualne.

- Wydrukuj ogłoszenia. Muszą one przyciągać wzrok: duży, wyraźny nagłówek "ZAGINĄŁ KOT", zdjęcie twojego ulubieńca, krótki opis z najważniejszymi informacjami (kolor, rasa, wielkość, płeć), data i orientacyjne miejsce zaginięcia oraz namiary na ciebie. Dopisek o nagrodzie może być dodatkową motywacją…

- Roznieś ogłoszenia wszędzie, gdzie się da: u weterynarzy, w urzędzie gminy, na policji, w schroniskach dla zwierząt i fundacjach, ale też przekaż je sąsiadom, przechodniom i właścicielom lokalnych sklepików. Równolegle rozwieś plakaty zabezpieczone przed deszczem (np. w przezroczystych koszulkach) we wszystkich strategicznych miejscach: na przystankach, przy szkołach, na słupach na wysokości wzroku kierowców…

- Im szybciej zaczniesz działać, tym więcej osób się dowie o sprawie i tym większe będziesz mieć szanse na odnalezienie przyjaciela. Nie zwlekaj więc z dodaniem ogłoszenia na portalach internetowych (spis poniżej).

Znalazłeś kota:

- Sprawdź, czy ma obrożę z adresówką lub czy ma tatuaż w uchu lub po wewnętrznej stronie uda. Jeśli ma tatuaż, skontaktuj się z bazą danych zwierząt oznakowanych. Jeśli nie ma widocznych znaków, może mieć chipa – nie zobaczysz go gołym okiem, ale każdy weterynarz, schronisko czy fundacja sprawdzi go czytnikiem zupełnie za darmo.

- Rozejrzyj się, czy w okolicy wiszą ogłoszenia o zaginięciu albo czy ktoś nie szuka kota w lokalnych serwisach informacyjnych lub na stronach wymienionych poniżej. Sam też daj znać na tych portalach, że znalazłeś zgubę, i poinformuj okolicznych weterynarzy!

- Uwaga: jeśli znalazłeś kota, który nie jest w żaden sposób oznakowany, zachowaj dla siebie jakąś jego cechę szczególną (charakterystyczna plamka, blizna, kolor obroży...), żeby w odpowiednim momencie upewnić się, że osoba, która się do ciebie zgłosi, to faktycznie właściciel.

Strony internetowe, na których warto zgłosić zaginionego lub znalezionego kota:

https://www.olx.pl/zwierzeta/zaginione-znalezione/

https://zaginionezwierzeta.pl/

https://www.napomoc.pl/

https://www.facebook.com/groups/ZaginioneZnalezioneZwierzeta

Źródło: CHAT'CUN UNE PLACE

Przetłumaczony francuski
    D
    Duch Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj wieczorem znowu obeszłam całą okolicę, wołając ją po imieniu i gwiżdżąc, bo jest przyzwyczajona, że w ten sposób przywołuję ją do domu. Niestety wciąż nic. Czy to możliwe, że mogła wrócić do miejsca, w którym się urodziła? Czy kotka, która ma tatuaż i jest po zabiegu, tak jak moja Duchesse, może po prostu z dnia na dzień uciec z domu i oddalić się na tak dużą odległość? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

To prawda, koty słyszą ultradźwięki, ale ich częstotliwość nie może być zbyt wysoka (maksymalnie 40 000 Hz). Jeśli jednak Twoja kotka nie jest przyzwyczajona do przywoływania w ten sposób, nie ma gwarancji, że zareaguje na ten dźwięk i ruszy w jego kierunku.

Ranny kot faktycznie może po pewnym czasie sam odnaleźć drogę do domu, ale aktywne poszukiwania będą bez wątpienia skuteczniejsze.

Życzę Ci, aby udało się ją szybko odnaleźć całą i zdrową,

Mathilde

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post