Ułamany czubek kła, czy to możliwe?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzisiaj rano, kiedy przytulałam mojego Gatsby'ego, zauważyłam, że jeden z jego górnych kłów jest krótszy od drugiego. U niego kły trochę wystają na dolną wargę, więc bardzo rzuca się to w oczy. Wcześniej tego nie widziałam, a przecież ciągle go całuję po nosku i pyszczku, więc czy to możliwe, żeby ułamał sobie końcówkę kła podczas szaleństw? A może zdarza się, że jeden kieł rośnie bardziej niż drugi? Na tym kle nie widać niby żadnych śladów złamania, jest normalnie ostry, po prostu krótszy od drugiego. Przypomnę tylko, że mój przystojniak nie ma jeszcze 2 lat, więc chyba jego budowa może się jeszcze trochę zmieniać, tak mi się przynajmniej wydaje?

Nie udało mi się zrobić zdjęcia samych kłów, ale poniżej wrzucam serię fotek z zabaw w zapasy z małą Harley, czasem bywa naprawdę ostro :)

Ułamany czubek kła, czy to możliwe?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Cześć, mój 6-miesięczny kotek złamał oba kły – jeden w połowie, a drugiego nie ma już w ogóle, została po nim tylko pusta dziura. Pocieszcie mnie proszę, czy one jeszcze odrosną? Czy to są jeszcze mleczaki? Idę do weterynarza w środę, ale do tego czasu strasznie się boję. W tym pustym miejscu wciąż widać krew. Pierwszy kieł złamał się podczas zabawy, a drugi nie wiem nawet kiedy, ale widzę, że małemu bardzo to przeszkadza przy jedzeniu, bo karma wpada mu w tę dziurę po zębie. Na pewno go to boli.
    Przetłumaczony francuski
    Lareveuz
    Lareveuz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Antigone złamała kła jakieś 2-3 lata temu i w ogóle nie przeszkadza jej to w jedzeniu, wręcz przeciwnie lol. Zastanawiam się tylko, jak ona to właściwie zrobiła! ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Hejka, Ostatecznie to chyba jednak faktycznie złamany kieł. Jak mu się teraz przyjrzałam z bliska podczas przytulania, to ten krótszy ząb jest też mniej ostry od drugiego, więc myślę, że musiał go sobie złamać już jakiś czas temu, a ja nawet tego nie zauważyłam. W sumie wygląda na to, że w ogóle mu to nie przeszkadza! Ale jak widzę, z jakim impetem oni wpadają w ściany czy futryny drzwi podczas tych swoich gonitw, to wcale mnie to nie dziwi. Powiedziałabym nawet, że to najmniejszy wymiar kary!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hahahaha Ganache!

No proszę, czyli jednak całkiem sporo z nich nie ma wszystkich ząbków takich samych ;)

Zupełnie jak u nas, Mure: kły, siekacze (te są u nich takie słodkie, bo są takie malutkie!) i trzonowce.

Przetłumaczony francuski
    Mure 69
    Mure 69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej!!!!! Mój też ma złamany ząb... chyba kła... nie znam się za bardzo na nazwach kocich zębów, lol ;)

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Eclair też ma ułamany kawałek kła :( Według weterynarza, który go widział, to nic poważnego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie martw się Euqi! Ja też kiedyś poleciałam do weterynarza, umierając ze strachu, bo Ganache ma jeden ząbek trochę krzywy... lekarz się ze mnie lekko podśmiewał lollllll
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No i proszę, to całe mój mały wilczek, oryginalny aż po same koniuszki kłów! Już i tak ma te swoje górne wampirze kły, które wystają mu spod wargi, do tego jest mega wybredny, jeśli chodzi o to, co ląduje w jego misce, a teraz jeszcze rośnie jakoś tak nierówno! Całe szczęście, że jest już wykastrowany, ahem... Lol
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Zazwyczaj złamany kieł nie zostaje ostry, widać na nim ślad po złamaniu.

Myślę, że twój wilczek po prostu chce być oryginalny :p

lool Są tacy zabawni

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Mysteres, będę to obserwować. Nie idziemy do weterynarza od razu, dopiero na początku lipca na szczepienie przypominające i przegląd, wtedy o tym wspomnę.

Jeden kieł krótszy od drugiego – wcale by mnie to nie zdziwiło, gdyby ten mój mały przystojniak wywinął mi coś tak rzadkiego! :)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post