Nagła i szybka śmierć, szukam wyjaśnień

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Spróbuję opisać wam, jak doszło do śmierci mojego 5,5-letniego kota Ghosty’ego, rasy brytyjski długowłosy. Stało się to w sobotę wieczorem, 18 marca.

Ghosty dorastał w mieszkaniu z dostępem do balkonu, a od lipca 2016 roku mieszkamy w bliźniaku z małym, ogrodzonym ogródkiem. Krótko mówiąc, to był typowy kanapowiec, prawdziwy leniuch, który spędzał trochę czasu na dworze, ale nigdy nie wychodził poza ogrodzenie (płot był dla niego za wysoki do przeskoczenia), nigdy na nic nie polował i nigdy nie zjadł niczego, co leżało na ziemi.

Jego życie kręciło się wokół drzemek i przytulania.

W dniu śmierci, jak co rano, dopadł nas przy wyjściu z sypialni na porządne mizianki. Wzięliśmy go na ręce, objął mnie łapkami za szyję i lizał nas po twarzach, tak jak zawsze robił, gdy był bardzo głodny. Śmialiśmy się nawet, że rzadko kiedy aż tak nas tuli i żartowaliśmy, że pewnie umiera z głodu i pragnienia.

Cały dzień minął spokojnie, normalnie – wychodził, wracał, jadł i pił.

Około 19:00 wyszedł do ogrodu po raz ostatni. Ok. 22:00 znaleźliśmy go leżącego na środku ogrodu, ciężko oddychał i ziajał.

Kiedy go podnieśliśmy, zorientowaliśmy się, że nie rusza tylnymi łapkami, jakby był sparaliżowany, był cały taki „wiotki”.

Ogólna panika, jedyny otwarty weterynarz był 30 minut drogi stąd, więc od razu wskoczyliśmy w auto i pędzimy.

Dotarliśmy na miejsce około 22:45. Zmarł kilka minut później. Miał hipotermię, krwotok wewnętrzny, krew w płucach... weterynarz nie mogła już nic zrobić. Nie da się ukryć, że umierał w strasznych męczarniach.

Tak właśnie w mniej niż godzinę mój spokojny wieczór zamienił się w koszmar.

I teraz desperacko szukamy wyjaśnień.

Wszystko wskazuje na to, że się zatruł... tylko czym? Różne objawy trutki na szczury czy ślimaki, o których czytałem, nie do końca pasują i zazwyczaj zabijają wolniej. Tutaj wszystko potoczyło się błyskawicznie w ciągu 2 godzin. Myśleliśmy o ukąszeniu żmii, ale to też nie te objawy.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co mogło być przyczyną?

Jeśli trzeba, mogę podać więcej informacji.

Wielkie dzięki.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

27 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To się niestety często zdarza w przypadku kotów rasowych... Wszystkie są wynikiem ludzkich kombinacji, selekcji genetycznej i chowu wsobnego, byle tylko uzyskać konkretne cechy fizyczne, a to zawsze odbywa się kosztem zdrowia zwierzaka.

Handel kotami z rodowodem to forma biernego znęcania się – nie dość, że cierpią zwierzęta, to jeszcze ich właściciele. Pomyślcie o tym, kiedy następnym razem będziecie wybierać kota. W schroniskach desperacko czeka mnóstwo zdrowych zwierzaków, które nie są adoptowane tylko dlatego, że ludzie wolą te „ładniejsze”.

Całkowicie podzielam Twoje zdanie, Howtocat!

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zmarł kilka minut później. Był w stanie hipotermii, miał krwotok wewnętrzny i krew w płucach, pani weterynarz nie mogła już nic zrobić. Można śmiało powiedzieć, że odchodził w strasznych męczarniach. Tak właśnie w niecałą godzinę mój spokojny wieczór zmienił się w prawdziwy koszmar.

Przede wszystkim chciałbym złożyć ci najszczersze wyrazy współczucia. To ogromny dramat, zwłaszcza gdy człowiek zupełnie nie jest na to przygotowany.

Twój kot najprawdopodobniej zatruł się trutką na szczury. Powoduje ona krwotoki wewnętrzne, bo niszczy naczynia krwionośne. Trudno jednak powiedzieć, jak i dlaczego mogła się ona znaleźć w twoim ogrodzie.

Mój kumpel o mało nie stracił swojego basenji, a trutka na szczury leżała na samym dnie szafki pod zlewem. Wynajmuje to mieszkanie i nigdy wcześniej nie zauważył tej podejrzanej paczki, którą zostawił poprzedni lokator, pewnie po to, żeby wytępić szczury (a nie psy).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bardzo mi przykro z powodu Waszej straty. :(

Może to był jakiś wcześniej niewykryty problem z sercem. HCM (kardiomiopatia przerostowa u kotów). Możecie sobie doczytać w internecie, ale w skrócie – często nie zostaje wykryta albo dzieje się to bardzo późno. Kot może umrzeć w ciągu zaledwie kilku minut. Czasami tuż przed występuje paraliż tylnych łap (co mniej więcej pasuje do Waszego przypadku), a czasami wszystko dzieje się błyskawicznie, bez żadnych innych objawów poza nagłym odejściem.

Też o tym czytałem w sieci, to prawda.

Szczerze mówiąc, im więcej o tym myślę, tym bardziej dochodzę do wniosku, że przyczyny trzeba szukać w problemach zdrowotnych, nawet jeśli wydaje się to zaskakujące.

Mamy zdzwonić się z panią weterynarz w czwartek lub piątek, żeby z nią trochę porozmawiać. Zobaczymy, czy będzie mogła nam powiedzieć coś więcej. Z perspektywy czasu myślimy, że powinniśmy byli zdecydować się na sekcję zwłok. Ale tamtego wieczoru po prostu nie mieliśmy siły, żeby powiedzieć „tak”... zresztą, jak tu podjąć taką decyzję racjonalnie, gdy jedna z najdroższych nam istot właśnie umarła na naszych oczach...

Dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    R
    Ragnar Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bardzo mi przykro. :(

Może to był jakiś wcześniej niewykryty problem z sercem, na przykład kardiomiopatia przerostowa (HCM). Możesz sobie o tym doczytać w internecie, ale w skrócie – często nie zostaje ona wykryta w ogóle albo bardzo późno. Kot może odejść w ciągu zaledwie kilku minut. Czasami tuż przedtem pojawia się paraliż tylnych łap (co mniej więcej pasowałoby do Twojego przypadku), a czasem wszystko dzieje się błyskawicznie, bez żadnych innych oznak poza nagłą śmiercią.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie zobaczyłam Twoje zdjęcie, czy to pers? Nasz też był małym persem... Wrzucam zdjęcie, chociaż patrzenie na nie jest dla nas wciąż trudne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, nie przeżyłam dokładnie tego samego, ale w niedzielę 19 marca rano nasz 3-miesięczny kotek odszedł w ciągu 10 minut. Jak co rano, tuliła się do nas i bawiła z naszą drugą kotką. Spuściliśmy ją z oczu na 10 minut i znaleźliśmy ją martwą pod kanapą... żadnych widocznych śladów, weterynarz podejrzewa skrzep, który zatkał tętnicę i zatrzymał akcję serca. Bardzo współczuję Wam tego bólu, strata zwierzaka w taki sposób jest po prostu potworna. Dużo siły dla Was.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pozwolę sobie dodać zdjęcie... Choć bardzo ciężko mi na niego patrzeć w takiej pełni sił.

Przetłumaczony francuski
  • 27 komentarzy na temat 27

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post