Adopcja przestraszonego kota – miesiąc po

M
Marie2908 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim 🙂 Dokładnie miesiąc temu adoptowaliśmy 2-letnią kotkę ze schroniska, która trafiła tam razem z kilkoma innymi kotami z jakiegoś terenu.

Wcześniej była już u jednej osoby, która oddała ją z powrotem po 3 dniach, bo była „za bardzo przestraszona

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej ponownie!

Ta księżniczka jest po prostu przepiękna! Wszystko robisz jak należy, efekty przyjdą, powoli, ale do celu. Nie możesz dać jej wspanialszego prezentu niż właśnie czas, bez pośpiechu i zmuszania jej do czegokolwiek. Często, gdy takie bardzo lękliwe koty się już „odblokują”, to tworzą ze swoim opiekunem więź na śmierć i życie. Naprawdę warto.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzięki za słowa wsparcia! :D

Dzięki 20pattes57 za patent z łyżką, to całkiem sprytne ;) zobaczę, czy u niej to zadziała.

Różne rady znajdziecie, przeszukując moje posty... Z rzeczy, które moim zdaniem zadziałały, żeby Ryan zaczął podchodzić, to krople Bacha (fleurs de Bach). 2-3 krople 2 razy dziennie do karmy.

Rzeczywiście odnalazłam ten wątek, jest tam kilka technik, które będę mogła wypróbować z Nes, super!

Dzięki za radę z kroplami Bacha, przyjrzę się temu ;) słyszałam też, że waleriana może być skuteczna, prawda?

Jeśli chodzi o postępy małej Nes, idzie to bardzo powoli, ale wydaje się coraz bardziej wyluzowana (wrzucam fotki 😁):

- czasem zjada smaczka położonego przed kryjówką, nawet gdy jestem w pokoju;

- mój chłopak przyłapał ją w nocy na najwyższym legowisku drapaka i o dziwo nie uciekła do kryjówki. Wcześniej nigdy tam nie sypiała, więc chyba zaczyna się czuć coraz swobodniej;

- słychać ją teraz, jak wychodzi z kryjówki w ciągu dnia, ale tylko wtedy, gdy nie ma nas w tym samym pokoju;

- już nie ucieka, kiedy zaglądam do niej do kryjówki i teraz chowa się już tylko w drapaku;

- w końcu odważa się wyłożyć w kryjówce przy nas i nie siedzi już cały czas na czterech łapach, gotowa do ucieczki w razie czego;

- drzemałam na kanapie naprzeciwko niej któregoś popołudnia i po raz pierwszy zasnęła przy mnie;

- jest dużo bardziej ciekawska niż wcześniej i czasem wystawia główkę z kryjówki, żeby zobaczyć, co robimy!

Najbardziej zrelaksowana wydaje się wtedy, gdy jesteśmy z nią w pokoju (np. oglądając TV), nie zwracając na nią uwagi – wtedy powoli przyzwyczaja się do naszej obecności. Ale kiedy przez jakiś czas nie wchodzimy do salonu, staje się bardzo nieufna, gdy słyszy, że idziemy.

Co do pieszczot, czasem wydaje się, że to lubi, a innym razem wygląda, jakby jej się to nie podobało, więc nie nalegam. Parę razy na mnie syknęła, kiedy podchodziłam, więc od razu odeszłam, żeby dać jej spokój.

To tyle nowinek, idzie to bardzo powoli, ale wierzymy, że będzie dobrze! Zaczyna czuć się u siebie, więc to duży plus :) będę dawać znać o dalszych postępach.

Przetłumaczony francuski
    Flashback
    Flashback Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie przejmuj się tą karmą, ważne, że o tym wspominasz!

Według mnie najlepiej będzie pójść do weterynarza albo ewentualnie do behawiorysty.

Przetłumaczony francuski
    Alexia B
    Alexia b Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry W styczniu zaadoptowałem bardzo lękliwego, wręcz dzikiego kota. Wszystkie porady, które wtedy otrzymałem, znajdziecie przeszukując moje posty – chodzi o Ryana. Przede wszystkim nie zniechęcajcie się! Z rzeczy, które moim zdaniem zadziałały i sprawiły, że Ryan zaczął do nas podchodzić, mogę polecić krople Bacha. Podawałem mu 2-3 krople dwa razy dziennie do mokrej karmy. Robiłem tak przez około 2 miesiące, a potem stopniowo zmniejszałem dawkę. Już po 3-4 dniach stał się bardziej zrelaksowany i zaczął wychodzić z ukrycia w ciągu dnia. Żeby go do siebie przekonać, wieczorami dawaliśmy mu z ręki mały plasterek szynki (wielkości kciuka, nie więcej). Krok po kroku zaczął wystawiać pyszczek, żeby brać ją nam prosto z dłoni. Krótko mówiąc – metoda małych kroczków... Powodzenia i wielkie brawa za to, że dajecie mu szansę!
    Przetłumaczony francuski
    2
    20pattes57 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli Twoja kotka wydaje się bardzo zainteresowana mokrą karmą, spróbuj podać jej ją na długiej łyżeczce do lodów. Nałóż odrobinę karmy, delikatnie muśnij jej pyszczek, żeby zostało na nim parę okruszków i poczekaj, aż się obliże. Potem znowu podaj jej łyżeczkę z karmą (pamiętaj, żeby być na jej poziomie, nie stój nad nią). Kiedy kotka się oblizuje, trzymaj łyżeczkę w odległości około 15 cm od pyszczka. To ćwiczenie najlepiej wykonywać, gdy jest naprawdę głodna – rano albo wieczorem. Jeśli to możliwe, zabierz jej suchą karmę po południu. Gdy już zje z łyżeczki, podaj jej kolejną porcję i tak dalej. W miarę postępów przejdź na krótszą łyżeczkę, żeby stopniowo przyzwyczajać ją do bliskości Twoich rąk. Jedną ręką podawaj jedzenie, a drugą delikatnie drap ją po czubku głowy lub policzkach. Niektóre lękliwe koty były w przeszłości bite i boją się bardziej prawej ręki niż lewej. Sprawdź, czy tak jest w przypadku Twojej kici. W każdym razie, potrzeba będzie mnóstwo cierpliwości i miłości. Oswoiłem bardzo wiele dzikusków i prawie wszystkie stały się ufne wobec swoich opiekunów, nawet jeśli obcy ludzie wciąż budzą w nich strach. Niektórym zajęło kilka miesięcy, żeby w pełni zaufać, a inne robią postępy nawet po blisko dwóch latach. Ale każde małe zwycięstwo to nagroda, która nie ma ceny.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, dajcie sobie czas, miesiąc to naprawdę niedużo. Nic na siłę, wszystko powoli przyjdzie. Dalej stymulujcie ją przez zabawę. Brawo za tę adopcję! 😉
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za odpowiedź :)

Tak, myślę, że zajmie sporo czasu, zanim się całkiem przełamie... Wygląda na to, że „lubi” drapanie po główce, ale nic poza tym.

Próbowaliśmy wędki, żeby ją trochę rozruszać, ale nie chce się bawić i wygląda, jakby się zastanawiała, po co machamy tym czymś przed nią ^^ Tak samo z laserem, który jest o tyle fajny, że można próbować zabawy z dystansu, ale na niej nie robi to żadnego wrażenia.

Jeśli chodzi o mokrą karmę, spróbuję podać ją z dłoni. Wydaje się, że kicia to uwielbia (widząc, jak rozszerzają jej się źrenice, gdy tylko poczuje zapach ;) ), ale nie ma jeszcze odwagi, żeby jeść przy nas.

Dam znać, jeśli sytuacja się rozwinie 🙂

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

No tak, to nie jest łatwe... Robicie wszystko dobrze, zwłaszcza to, że pozwalacie jej chować się w różnych miejscach – to podstawa. Fakt, że je i załatwia się w nocy, to już coś, jej podstawowe potrzeby są zaspokojone.

Nie będę ukrywać, że przy dorosłej kotce, która nie była socjalizowana z ludźmi, będziecie potrzebować mnóstwa cierpliwości i delikatności. Tylko czas może tutaj pomóc. Zdarza się, że takie koty „odblokowują się” pewnego pięknego dnia, kiedy ich mózg w końcu zrozumie, że nic im nie grozi. Bywa też, że takie koty pozostają niechętne do kontaktu z ręką, ale i tak doceniają obecność i kojący głos swojego opiekuna. Mogą nawet kłaść się przy człowieku, o ile ten nie próbuje ich dotykać ręką. Jeśli na to pozwoli, to świetnie, ale przestańcie, gdy tylko pokaże oznaki zniecierpliwienia.

Spróbujcie zainteresować ją zabawkami typu wędka, ale nie próbujcie jej dotykać, jeśli podejdzie blisko. Możecie też spróbować podać jej jakąś super pyszną mokrą karmę prosto z dłoni – i tutaj też bez próby głaskania, po prostu mówiąc do niej łagodnym głosem.

Dzięki wielkie w jej imieniu za danie jej drugiej szansy, jest przeurocza. Dajcie znać, co u Was, i trzymajcie nas na bieżąco!

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post