Alergia na Seresto?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam taki problem: mój kot nosi obrożę Seresto od niecałego miesiąca. Do tej pory wszystko było okej, ale dzisiaj po południu, kiedy wróciłam po tygodniowej nieobecności, zauważyłam u niego jakieś strupki na szyi, dokładnie w miejscu, gdzie przylega obroża. Na wszelki wypadek od razu ją zdjęłam.

Biorąc pod uwagę, że ostatnio były straszne upały, czy to możliwe, że to przez wysoką temperaturę? I przede wszystkim – czy to może być po prostu uczulenie na obrożę? (Mój weterynarz opowiadał mi kiedyś, że pies jednego z jego pacjentów miał reakcję po tym, jak podszedł za blisko grilla... a ostatnio u nas było NAPRAWDĘ gorąco). Jeśli ktoś z Was ma jakieś rady, jak pomóc mu to wygoić, będę wdzięczna. Mój „panicz” tak mi wyczyścił portfel u weterynarza przez tę swoją biedną łapkę, że wolałabym teraz uniknąć kolejnej wizyty, o ile to możliwe... (Kotek nie wygląda na to, żeby mu to przeszkadzało, nie drapie się tam jakoś specjalnie, a sama skóra poza tymi strupkami wygląda na zdrową).

W każdym razie, z góry dzięki za odpowiedzi >

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Josiane Lobstein
    Josiane lobstein Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki, Dockman. Nie będzie łatwo ich utrzymać w domu. Spróbuję.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dockman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Na pchły i kleszcze używajcie ziemi okrzemkowej. To w 100% naturalny produkt, który jest zarazem skuteczny i ekonomiczny.

Miłego dnia.

Cześć Dokcman, to prawda, ziemia okrzemkowa jest świetna, ale jak ją nakładać kotu? Też jej używam, sypiąc ją do legowiska. Biorę gazik i wcieram im w kark pod sierść. Ale jak często trzeba to robić?

Cześć Josiane,

To bardzo proste: wstaw kota do brodzika albo wanny, dokładnie go posyp, wmasowując proszek w sierść, zostaw na kilka minut, a potem go wyczesz. Możesz powtarzać ten zabieg co 3 tygodnie.

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Zgłoś

Cześć,

Na pchły i kleszcze używajcie ziemi okrzemkowej. To przynajmniej produkt w 100% naturalny, a przy tym skuteczny i bardzo ekonomiczny.

Miłego dnia.

Cześć Dokcman, to prawda, ziemia okrzemkowa jest świetna, ale jak ją nakładać kotu? Też jej używam, sypię ją do ich legowiska. Biorę gazik i wcieram im ją w kark pod sierść. Ale jak często to robić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój kot dostał uczulenia na zwykłą obrożę i weterynarz posmarował go Betadyną

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki Dockman, też się o to dopytam! :)

No dobra, i tak zadzwoniłem do mojego weterynarza :p. Poradził mi, żeby zdjąć obrożę (już to zrobiłem) i poczekać, aż zrobi się chłodniej, a kot się wygoi, zanim założę ją z powrotem (tak też planowałem). Więc na razie żadnego Frontline’a dla kota, bo faktycznie, to nie byłoby najlepsze połączenie :). (A poza tym, jeśli preparat dostałby się do rany i do krwi, to moim zdaniem marnie by się to skończyło). Także temat zamknięty i dzięki za wasze sugestie!

Miłego dnia wszystkim :3

Przetłumaczony francuski
    D
    Dockman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Na pchły i kleszcze używajcie ziemi okrzemkowej. To przynajmniej produkt w 100% naturalny, a przy tym skuteczny i bardzo ekonomiczny.

Miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Właśnie myślałam o tym, żeby przejść na jakieś wygodniejsze rozwiązanie, typu tabletki albo kropelki (spot-on), które działają na wszystko naraz. Na razie mam jeszcze zapas środków na odrobaczanie i Comfortis, więc wolałabym je najpierw zużyć, zanim kupię coś innego (wiadomo, każda złotówka się liczy xD). Jedynym problemem pozostają kleszcze – mój kot uwielbia spędzać całe dnie na zewnątrz i choćbym nie wiem jak dokładnie przeglądała go co wieczór, zawsze może się przyplątać jakieś paskudztwo. Naprawdę nie ma żadnego środka działającego tylko na same kleszcze?
    Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Zgłoś
    Cześć! Pipety są na pchły, ale mieszanie tych wszystkich preparatów naraz na pewno nie wyjdzie mu na dobre. Najlepiej byłoby zastosować jeden produkt, który działa na wszystko: i na pchły, i na kleszcze. Są takie pipety, które działają na nie, a dodatkowo też na robaki. Pipety Broadline, dostępne u weterynarza, robią to wszystko, a w opakowaniu po 3 sztuki wychodzi taniej. Stosuje się jedną na miesiąc. Zakładanie do tego jeszcze obroży to raczej kiepski pomysł, bo zwierzak może się nią o coś zahaczyć i nieszczęście gotowe.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki, w takim razie poczytam sobie o tym chlorku magnezu :).

Poza tym mój kot nie jest już w żaden sposób chroniony przed kleszczami (ta obroża była właśnie głównie na nie). Skoro co miesiąc dostaje Comfortis na pchły, to czy mogę mu dodatkowo zaaplikować pipetę Frontline, żeby był chroniony też przed kleszczami?

Przetłumaczony francuski
    Josiane Lobstein
    Zgłoś

Dobry wieczór, skoro skóra jest podrażniona, to bardzo dobrze, że tę obrożę zdjęłaś. Widziałam już zdjęcia kotów, które miały wręcz otwarte rany na szyi przez takie obroże. Mnie osobiście zupełnie zniechęciło to do robienia im jakiejkolwiek reklamy. Na to podrażnienie mam mały sposób: chlorek magnezu. Jest tani, kupisz go w aptece. Jedną saszetkę rozpuszczasz w litrze wody i przemywasz tym podrażnione miejsce 1 do 2 razy dziennie. To złagodzi swędzenie i pomoże rance ładnie się wygoić.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post