Bardzo intensywny zapach odchodów – czy zmienić dietę?

Mathieu75020
Mathieu75020 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam dwa koty, z których jeden ma prawie 2 lata i od zawsze po jego wizycie w kuwecie unosi się okropny, bardzo silny zapach.

Pomyślałam, że może to wynikać z jego diety i chciałabym prosić Was o rady.

W sumie to chciałabym się dowiedzieć, czy warto byłoby zmienić mu sposób żywienia.

Daję mu suchą karmę (Virbac Sterilised) i małą porcję mokrej karmy (Almo Nature) dziennie. To ta sama dieta i te same marki od kiedy skończył 3 miesiące.

Wiecie może, skąd mogą się brać takie zapachy? I co mogłabym zmienić w jego jedzeniu?

Wielkie dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Pooky3d
    Pooky3d Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot robi kupy o zapachu normalnie jak z Czarnobyla, kiedy daję mu mokrą karmę z puszki. Za to jak dostaje tacki od Edgard & Cooper, to zapach jest całkiem do zniesienia. A co ciekawe, oba rodzaje karmy trawi bez żadnych problemów.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Mathieu

A może by tak spróbować innej diety? Bardziej naturalnej... niż te przemysłowe...

żeby sprawdzić, czy to zrobi jakąś różnicę?

przechodząc na surowiznę... która jest o wiele lepiej przystosowana do układu pokarmowego ścisłego mięsożercy.

https://www.pinterest.fr/Doudou229/barf-chat/

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Mathieu75020
    Mathieu75020 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, najważniejsze jest to, żeby waszym kotom smakowała ta karma i żeby nie miały problemów z wymiotami czy biegunką. Zapach odchodów to tylko szczegół. Po prostu sprzątajcie je szybko, jak tylko kot się załatwi. Dla informacji – moje trzy koty jedzą dokładnie to samo, a u mojej syjamki zapach jest znacznie mocniejszy niż u reszty. To pewnie kwestia flory jelitowej, nic groźnego. Dzięki wam obojgu. No tak, te zapachy są uciążliwe, ale mi to nie przeszkadza. Chciałam tylko wiedzieć, czy to nie jest coś nienormalnego dla kota. Z kolei jednemu faktycznie zdarza się wymiotować, ale tak było od zawsze (ma długą sierść) i zawsze mi mówiono, żeby się tym nie martwić.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Najważniejsze, że Twoje koty lubią tę karmę i nie mają po niej problemów z wymiotami czy biegunką. Zapach odchodów to tylko szczegół. Po prostu sprzątaj je szybko, jak tylko kot się załatwi.

Dla Twojej wiadomości: moje trzy koty jedzą dokładnie to samo, a u mojej syjamki zapach odchodów jest bardziej intensywny niż u pozostałych. To pewnie kwestia flory bakteryjnej jelit, nie ma się czym przejmować.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Intensywny zapach odchodów faktycznie może być oznaką gorszego trawienia. Jeśli problemem jest wyłącznie zapach, a karma poza tym służy Twojemu kotu, możesz przy niej zostać.

Jednak zmiana diety może rzeczywiście wpłynąć na zapach odchodów i poprawić Twój komfort. Spróbuj innych marek karmy, pamiętając jednak o zachowaniu około dwutygodniowego okresu przejściowego. Pamiętaj też o podawaniu mokrej karmy, bo jest ona bardzo korzystna dla kotów.

Pozdrawiam,

Lucie

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post