Biała plamka na oku kota!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę do Was z prośbą o pomoc.

Od około dwóch tygodni mój 3-letni kot ma na oku taką białawą, nieco mętną plamkę.

Plamka nie jest zbyt duża (załączam zdjęcia), ma najwyżej 2 cm.

Umówiłam się już do weterynarza, ale nie ma go w mieście do przyszłego tygodnia (a może i dłużej) i strasznie się martwię.

Dwa tygodnie temu ta plamka była mniej więcej tej samej wielkości, może trochę mniejsza.

Kot jest zaszczepiony, odrobaczony, a ponad miesiąc temu podałam mu środek na pchły, więc to pewnie nie to (używamy tego samego preparatu od 2 lat i nigdy nie było żadnych problemów).

Nie stracił apetytu, pije i bawi się normalnie.

Nie wygląda, jakby cierpiał, ale czytałam, że koty nie zawsze pokazują ból, nawet jeśli je boli.

To może być wrzód (w takim przypadku sprawa jest poważna i nie chcę, żeby cierpiał przez kolejny tydzień) albo jakieś zadrapanie, które źle się zagoiło (tak przynajmniej wyczytałam).

Jeśli mieliście podobny przypadek, byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście dali znać, co dolegało Waszemu kotu. Jeśli macie jakieś inne pomysły, to też chętnie ich wysłucham.

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Busardvibrant4670 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć romain,

Odpowiedziałem już nieco niżej w innym poście. W przypadku mojego kota ta biała kreska to skrzep włóknika. To skutek nieleczonego zapalenia błony naczyniowej oka. Weterynarz zapisał mi krople, żeby to wszystko wyleczyć. To bardzo ważne, żebyś skonsultował się z weterynarzem!

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Pozwalam sobie odpowiedzieć na ten post, ponieważ nasz kot ma dokładnie to samo. Czy udało się Wam w końcu dowiedzieć, co to było i jak rozwiązać ten problem?

Mamy nadzieję, że odczytacie naszą wiadomość, 

Romain 

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

Mój kot też ma białą kreskę w oku (zobacz zdjęcie). Widział go już weterynarz. W przypadku mojego kicia okazało się, że to fibryna. Jest to skutek nieleczonego zapalenia błony naczyniowej oka. Mój kot miał też bardzo, bardzo wysokie ciśnienie w obu oczach. Obecnie jest leczony specjalnymi kroplami. Koniecznie musisz udać się do weterynarza, żeby Twój kot otrzymał odpowiednią pomoc!

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,

Patricia

Przetłumaczony francuski
    Romaing
    Romaing Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, 

Pozwalam sobie napisać pod tym postem, bo nasz kot ma dokładnie to samo. Czy udało wam się w końcu dowiedzieć, co to było i jak rozwiązać ten problem?

Mamy nadzieję, że odczytacie naszą wiadomość, 

Romain 

Przetłumaczony francuski
    G
    Goupil70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wygląda na to, że kotek czeka już dwa tygodnie!

W Twoim mieście nie ma żadnego innego weterynarza?

Plama o wielkości 2 cm w oku? To na pewno jakaś literówka.

Myślę, że to może być ciało obce w oku (drzazga, większy paproch, popiół drzewny, malutkie źdźbło trawy...) albo na rogówce.

Infekcja też jest oczywiście możliwa.

Ale samo to na pewno nie przejdzie...

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ta osoba już pisała, że jej weterynarz jest teraz niedostępny i pójdzie do niego, jak tylko wróci.

To przecież żaden problem, żeby w pilnej sytuacji pojechać do innego weterynarza...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ta osoba już wcześniej wyjaśniła, że jej weterynarz jest obecnie niedostępny i że wybierze się do niego zaraz po jego powrocie.

Przetłumaczony francuski
    G
    Goupil70 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To poważna sprawa.

Nie byliście u weterynarza?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wrzód zazwyczaj jest bolesny, a na zdjęciach Twój kot nie wydaje się okazywać oznak bólu.

To może wyglądać na bliznę. Może to jakaś zmiana wewnętrzna, ale nie widzę tego na tyle wyraźnie, żeby Ci jednoznacznie odpowiedzieć.

Jeśli kotek jest w formie i nie cierpi, a ten stan trwa już od 2 tygodni, myślę, że możesz poczekać jeszcze tydzień. Ale oczywiście, jeśli sytuacja się pogorszy, pędźcie od razu do lekarza!

Objawy bólu oka, które możesz monitorować, to: mrużenie powieki, bardzo mała źrenica (choć to zależy od światła – powiedzmy, że jeśli jest prawie ciemno, a źrenica jest malutka, to znak bólu, ale w pełnym świetle to normalne) oraz pojawienie się łez.

Jeśli takie objawy wystąpią, udaj się szybko do weterynarza.

Możesz też sprawdzić, czy białko oka jest czerwone, co może być oznaką zapalenia spojówek (ale do tego trzeba kota trochę "obsłużyć", co nie zawsze jest łatwe!).

Niestety nie jestem w stanie bardziej Ci pomóc.

Chloé

Tak, faktycznie nie wygląda na to, żeby cierpiał. Zabiorę go do weterynarza w przyszłym tygodniu i mam nadzieję, że to nic poważnego.

Spróbuję przyjrzeć się jego oku, o ile mi na to pozwoli haha.

Wielkie dzięki za pomoc!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć!

Wrzód zazwyczaj jest bolesny, a Twój kot na zdjęciach nie wydaje się okazywać oznak bólu.

To może wyglądać na bliznę. Może to zmiana wewnętrzna, ale nie widzę tego na tyle wyraźnie, żeby móc Ci to jednoznacznie powiedzieć.

Jeśli kiciuś czuje się dobrze i nie cierpi, a ten stan trwa już od dwóch tygodni, myślę, że możesz poczekać jeszcze tydzień. Ale oczywiście, jeśli sytuacja się pogorszy, od razu pędź do lekarza!

Objawy bólu oka, które możesz monitorować, to: mrużenie powiek, bardzo mała źrenica (zależy to jednak od światła – jeśli jest prawie ciemno, a źrenica jest malutka, to sygnał bólu, ale w pełnym świetle to normalne) oraz łzawienie.

Jeśli te objawy się pojawią, udaj się szybko do weterynarza.

Możesz też sprawdzić, czy białko oka jest zaczerwienione, co może świadczyć o zapaleniu spojówek (choć wymaga to sprawnego podejścia do kota, co nie zawsze jest łatwe!).

Niestety nie jestem w stanie bardziej Ci pomóc.

Chloé

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post