Brązowe plamki na skórze

Loumaury
Loumaury Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! 👋

Jakiś czas temu zauważyłam brązowe plamki na skórze mojego kota w okolicach uszu

Brązowe plamki na skórze

Pokazałam to mężowi, który stwierdził, że to pewnie po prostu taka jego uroda, ale teraz zauważyłam, że mój drugi kot ma dokładnie to samo

i przez to znów zaczęłam się martwić.

Myślicie, że ich skóra taka jest naturalnie, czy to może być jakaś choroba? Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • MeynardAlison
    Meynardalison Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam dokładnie to samo, mój kot ma brązowe plamki na uchu i nie wiem, co to jest.
    Przetłumaczony francuski
    A
    Amystokingls Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, mój kot też ma plamki na uchu, ale są białe. Czy mam się czym martwić?

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobrze zrobiłaś, że poszłaś do weterynarza, przynajmniej jesteś już spokojna. Gdyby to był jakiś pasożyt albo choroba, to przynajmniej można by to było szybko wyleczyć. Całe szczęście, że to nic takiego. Miłego wieczoru!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Czy Twój weterynarz podał Ci jakieś przyczyny tego wypadania sierści? Pchły, alergie? Moja kotka ma dokładnie to samo i identyczną skórę...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Oto plamki na dole policzka mojego kota, tuż przed samym przejściem w szyję.
    Przetłumaczony francuski
    Loumaury
    Loumaury Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, właśnie zauważyłam plamki, które bardzo przypominają te z Twoich zdjęć i są w tych samych miejscach, co u Twojego kota. Byliście u weterynarza? Co ostatecznie dolegało Twojemu kotu? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć,

Byliśmy u weterynarza i ostatecznie okazało się, że to po prostu taka ich uroda i ich skóra po prostu tak ma! U nas skończyło się na strachu, ale mimo wszystko nie wahaj się skonsultować z wetem, bo nigdy nie wiadomo.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Świerzbowiec uszny całkiem dobrze się leczy, ale trzeba działać szybko i doprowadzić kurację do samego końca. Świerzb sprawia, że uszy są bardzo brudne (brązowa wydzielina, często o nieprzyjemnym zapachu), zwierzak mocno się drapie, a czasem nawet przechyla głowę w stronę bardziej zainfekowanego ucha. Nie piszesz, co dokładnie widzisz w środku uszu – jeśli wewnątrz jest czysto, to możliwe, że to grzybica (a wtedy życzę dużo cierpliwości...). W każdym razie wizyta u weterynarza jest konieczna.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Clemmo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Właśnie zauważyłem u mojego kota plamki, które wyglądają niemal identycznie jak te na Państwa zdjęciach i są w tych samych miejscach. Czy byli Państwo u weterynarza? Co ostatecznie dolegało Państwa kotu?

Z góry dziękuję

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry Loumaury,

Na podstawie przesłanych zdjęć widać, że w miejscach, gdzie występują plamy, brakuje również sierści. Dodatkowo te wyłysiałe obszary znajdują się w okolicach uszu kota. Może to być zatem grzybica lub świerzb – choroby, które mogą przenosić się na ludzi. Proszę jak najszybciej umówić się na wizytę u weterynarza, aby postawił diagnozę i w razie potrzeby zapisał odpowiednie leczenie.

Pozdrawiam,

Marine

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post