Brązowe plamki w oku kota
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Oto lista okulistów weterynaryjnych we Francji
http://www.avsf.fr/AVSF/Annuaire.cfm?specialite1=Ophtalmologie%20v%C3%A9t%C3%A9rinaire
W takim razie najlepiej udaj się do okulisty weterynaryjnego, który będzie mógł cię lepiej poinstruować. Nie ma co zwlekać z wizytą u specjalisty – jest ich teraz coraz więcej, a twój weterynarz właściwie sam powinien wyjść z taką inicjatywą. Kiedy mój lekarz czegoś nie wie, od razu kieruje mnie do kogoś bardziej doświadczonego i uważam, że to bardzo fair z jego strony.
To może być zupełnie błaha sprawa, ale też coś poważnego, więc najlepiej po prostu trafić na dobrego weterynarza. Alternatywą są też kliniki przy uczelniach weterynaryjnych, ale jest ich niewiele i trzeba mieszkać niedaleko. W dużych miastach działają kliniki, w których przyjmuje wielu różnych specjalistów – to dla naszych zwierzaków prawdziwa kopalnia złota.
Miłego dnia.
Na Wamiz nie znajdziesz odpowiedzi, ale Twój weterynarz powie Ci, czy to tylko błahostka, czy coś poważniejszego.
Dobry wieczór, właśnie zauważyłam, że u mojego kota jest dokładnie to samo od tygodnia, może dwóch. Czy mogłaby Pani napisać, jak sytuacja rozwinęła się u Pani kotka? Czy stracił na wadze? Czy jest bardziej zmęczony niż zwykle? Tak strasznie się boję, że to może być czerniak (takie objawy znalazłam w internecie).
Mój jest rudy i właśnie (17 lipca) obchodził swoje 3. urodziny, a Pani pupil w jakim jest wieku?
Cześć Lilo, właśnie widzę Twój post. Mój kot ma dokładnie taką samą plamkę... Wezwałam weterynarza, ale nic nie mógł zobaczyć, bo źrenica była rozszerzona. Czy masz już jakąś diagnozę od swojego weterynarza? Dzięki za odpowiedź.
Dzięki za radę, też tak zrobię!
Dzwonię dzisiaj, będę was informować na bieżąco :)
Cześć Lilo
Warto byłoby wiedzieć, czy ma wynik dodatni czy ujemny pod kątem białaczki. Przy okazji wizyty u weterynarza poproś o wykonanie testów.
Plamki faktycznie mogą pojawiać się z wiekiem, tak jak wspomniano w linku, ale zauważyłam na jej profilu, że ma dopiero 4 lata (teraz pewnie już 5). Właśnie dlatego lepiej dmuchać na zimne i sprawdzić to teraz, niż przegapić szansę na wczesne leczenie.
Daj nam znać, co u Was słychać, dzięki.
Liza
Jutro od rana dzwonię do weterynarza okulisty! Zobaczę, co ona o tym sądzi...
Tak, ma naprawdę przeuroczą mordkę 😊
Cześć!
Ona ma pięć lat. Tak, poza tym jej oczy są bardzo czyste, ale to prawda, że wcześniej nie miała tych plamek i widzę, że cały czas pojawia się ich coraz więcej...