Brązowe plamki w oku kota

Lilo54
Lilo54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zauważyłam, że u mojej kotki pojawiły się brązowe plamki w oku, których wcześniej nie było. Przeszukałam internet i to forum, ale nadal nie wiem, czy to coś poważnego. W tym czasie lockdownu trochę boję się iść do weterynarza bez zasięgnięcia najpierw jakiejś opinii. Co o tym myślicie? Wstawiam zdjęcie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i życzę dużo siły!

Brązowe plamki w oku kota

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oto lista okulistów weterynaryjnych we Francji

http://www.avsf.fr/AVSF/Annuaire.cfm?specialite1=Ophtalmologie%20v%C3%A9t%C3%A9rinaire

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W takim razie najlepiej udaj się do okulisty weterynaryjnego, który będzie mógł cię lepiej poinstruować. Nie ma co zwlekać z wizytą u specjalisty – jest ich teraz coraz więcej, a twój weterynarz właściwie sam powinien wyjść z taką inicjatywą. Kiedy mój lekarz czegoś nie wie, od razu kieruje mnie do kogoś bardziej doświadczonego i uważam, że to bardzo fair z jego strony.

To może być zupełnie błaha sprawa, ale też coś poważnego, więc najlepiej po prostu trafić na dobrego weterynarza. Alternatywą są też kliniki przy uczelniach weterynaryjnych, ale jest ich niewiele i trzeba mieszkać niedaleko. W dużych miastach działają kliniki, w których przyjmuje wielu różnych specjalistów – to dla naszych zwierzaków prawdziwa kopalnia złota.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dadou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To nie na Wamiz znajdzie Pan/Pani odpowiedź, za to Pana/Pani weterynarz powie, czy to coś błahego, czy nie.
    Dzień dobry, mój weterynarz sam nie wie, o co chodzi. Poza obserwowaniem i robieniem zdjęć oka, żeby śledzić zmiany, nic mi nie doradził, stąd moje poszukiwania w internecie.

Miłego dnia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Na Wamiz nie znajdziesz odpowiedzi, ale Twój weterynarz powie Ci, czy to tylko błahostka, czy coś poważniejszego.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dadou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Lilo, właśnie zobaczyłam Pani post. Mój kot ma dokładnie taką samą plamkę... Wezwałam weterynarza, ale nie mógł nic zobaczyć, bo źrenica była rozszerzona. Czy otrzymała Pani jakąś diagnozę od swojego weterynarza? Dziękuję za odpowiedź.

Dobry wieczór, właśnie zauważyłam, że u mojego kota jest dokładnie to samo od tygodnia, może dwóch. Czy mogłaby Pani napisać, jak sytuacja rozwinęła się u Pani kotka? Czy stracił na wadze? Czy jest bardziej zmęczony niż zwykle? Tak strasznie się boję, że to może być czerniak (takie objawy znalazłam w internecie).

Mój jest rudy i właśnie (17 lipca) obchodził swoje 3. urodziny, a Pani pupil w jakim jest wieku?

Przetłumaczony francuski
    S
    Sof5019 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Lilo, właśnie widzę Twój post. Mój kot ma dokładnie taką samą plamkę... Wezwałam weterynarza, ale nic nie mógł zobaczyć, bo źrenica była rozszerzona. Czy masz już jakąś diagnozę od swojego weterynarza? Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    Lilo54
    Zgłoś

Cześć Lilo! Dobrze byłoby wiedzieć, czy ma wynik pozytywny, czy negatywny pod kątem białaczki (FeLV). Przy okazji wizyty u weterynarza poproś o zrobienie testów. Plamki faktycznie mogą pojawiać się z wiekiem, tak jak wspomniano w linku, ale widziałam na jej stronie, że ma dopiero 4 lata (teraz już 5), więc lepiej dmuchać na zimne, żeby nie przegapić szansy na wczesne leczenie. Daj nam znać, co i jak, dzięki. Liza

Dzięki za radę, też tak zrobię!

Dzwonię dzisiaj, będę was informować na bieżąco :)

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Lilo

Warto byłoby wiedzieć, czy ma wynik dodatni czy ujemny pod kątem białaczki. Przy okazji wizyty u weterynarza poproś o wykonanie testów.

Plamki faktycznie mogą pojawiać się z wiekiem, tak jak wspomniano w linku, ale zauważyłam na jej profilu, że ma dopiero 4 lata (teraz pewnie już 5). Właśnie dlatego lepiej dmuchać na zimne i sprawdzić to teraz, niż przegapić szansę na wczesne leczenie.

Daj nam znać, co u Was słychać, dzięki.

Liza

Przetłumaczony francuski
    Lilo54
    Zgłoś

Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z weterynarzem, choćby po to, żeby wysłać mu zdjęcie i zobaczyć, co o tym sądzi. Tylko on będzie w stanie powiedzieć, czy to coś błahego, czy nie. Lockdown czy nie, w razie potrzeby przyjmują nagłe przypadki i mogą udzielić porady przez telefon. Śmieszna mordka z bliska, jest przesłodki!

Jutro od rana dzwonię do weterynarza okulisty! Zobaczę, co ona o tym sądzi...

Tak, ma naprawdę przeuroczą mordkę 😊

Przetłumaczony francuski
    Lilo54
    Zgłoś

Cześć! W jakim on jest wieku? U niektórych kotów wraz z wiekiem na tęczówce pojawiają się plamki o różnych kolorach – to sprawa genetyczna. Jednak biorąc pod uwagę ten brązowy kolor, zastanawiam się, czy to nie jest krew. Powinien to zobaczyć weterynarz, choć nie wydaje mi się, żeby to była pilna sprawa, skoro oba oczka są poza tym idealnie czyste.

Cześć!

Ona ma pięć lat. Tak, poza tym jej oczy są bardzo czyste, ale to prawda, że wcześniej nie miała tych plamek i widzę, że cały czas pojawia się ich coraz więcej...

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post