Brązowe plamki w oku kota

Lilo54
Lilo54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Zauważyłam, że u mojej kotki pojawiły się brązowe plamki w oku, których wcześniej nie było. Przeszukałam internet i to forum, ale nadal nie wiem, czy to coś poważnego. W tym czasie lockdownu trochę boję się iść do weterynarza bez zasięgnięcia najpierw jakiejś opinii. Co o tym myślicie? Wstawiam zdjęcie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i życzę dużo siły!

Brązowe plamki w oku kota

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Lilo54
    Lilo54 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór https://ophtalmoveterinaire.com/2016/07/01/melanose-melanome-de-liris-chez-chat/ To może być albo coś zupełnie niegroźnego, albo powód do niepokoju. Zanim pokażesz Lilo weterynarzowi, a najlepiej specjaliście okuliście, radzę Ci regularnie robić zdjęcia obu oczu kota i zapisywać daty, żeby śledzić zmiany. Czy ona jest szczepiona na białaczkę i inne choroby?

Dzień dobry!

Dzięki za odpowiedź,

Nie jest szczepiona, bo jest kotem niewychodzącym. Weterynarz powiedział mi, że w takim przypadku nie jest to potrzebne...

Będę regularnie robić zdjęcia jej oczu.

Myślę, że zadzwonię do weterynarza okulisty i wyślę mu zdjęcia, żeby dowiedzieć się, co o tym sądzi.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Ile on ma lat? Niektóre koty z wiekiem mają na tęczówce plamki w innym kolorze, to kwestia genetyki. Jednak ze względu na ten brązowy kolor zastanawiam się, czy to nie jest krew. Musi to obejrzeć weterynarz, ale nie wydaje mi się, żeby to była pilna sprawa, bo oba oczka są zupełnie czyste.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lyzzza Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

https://ophtalmoveterinaire.com/2016/07/01/melanose-melanome-de-liris-chez-chat/

Może to być zmiana łagodna, ale może też być powodem do niepokoju. Zanim pokażesz Lilo weterynarzowi, a najlepiej specjaliście okulistyki, polecam Ci regularnie robić zdjęcia obu oczu Twojego kota i zapisywać daty, żeby móc śledzić, czy coś się zmienia.

Czy kicia jest zaszczepiona przeciwko białaczce i ma inne aktualne szczepienia?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na Twoim miejscu skontaktowałbym się z weterynarzem, choćby po to, żeby wysłać mu zdjęcie i zapytać, co o tym sądzi – tylko on będzie w stanie Ci powiedzieć, czy to coś błahego, czy nie. Niezależnie od lockdownu, w razie potrzeby przyjmują nagłe przypadki i mogą udzielić porady przez telefon.

Ale śmieszna mordka z bliska, jest przesłodki!

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post