Brzydki zapach z pyszczka u 6-miesięcznego kotka

Daki
Daki Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mój 6-miesięczny kotek ma bardzo brzydki zapach z pyszczka właściwie "od zawsze". Jest odrobaczona, załatwia się normalnie i je bez żadnych problemów czy bólu. Weterynarz zauważyła u niej zapalenie dziąseł, ale nie przejęła się tym zbytnio, bo uważa, że to może być przez wymianę zębów.

Czy mieliście już podobne problemy (brzydki zapach i/lub zapalenie dziąseł) u tak młodego zwierzaka?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Brzydki zapach z pyszczka to rzeczywiście objaw zapalenia dziąseł. Dobrze, że skonsultował/a Pan/Pani stan swojego kota z weterynarzem. Skoro lekarz uznał, że na razie nie trzeba podejmować żadnych kroków, to znaczy, że nie ma powodów do niepokoju. Proszę jedynie obserwować, czy stan się nie pogarsza i czy kotek nie ma problemów z jedzeniem.

Miłego dnia.

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Zgłoś

Hej ponownie,

To prawda, że one nigdy nie mają zbyt ładnego oddechu, ale teraz czuć to wyjątkowo mocno. Wspomnę o tym jeszcze weterynarzowi, jak będę szła na szczepienia przypominające z tą mniejszą. W każdym razie nie wygląda na to, żeby jej to jakoś specjalnie przeszkadzało.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Zgłoś

Hej ponownie,

To prawda, że one nigdy nie mają zbyt ładnego oddechu, ale teraz czuć to wyjątkowo mocno. Wspomnę o tym jeszcze weterynarzowi, jak będę szła na szczepienia przypominające z tą mniejszą. W każdym razie nie wygląda na to, żeby jej to jakoś specjalnie przeszkadzało.

Przetłumaczony francuski
    Daki
    Zgłoś

Hej ponownie,

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, No cóż, trzeba przyznać, że koci oddech zazwyczaj nie pachnie różami... Koty nie myją zębów, a ich dieta jest przecież typowo mięsna. Zapalenie dziąseł zdarza się dość często i to w każdym wieku. Sama mam teraz jednego mruczka, któremu za radą weterynarza co wieczór czyszczę zęby – nie szczoteczką, a po prostu palcem wskazującym. Używam do tego Bucogelu, to taka pasta antybakteryjna, którą kot może oczywiście bezpiecznie połykać. Wiadomo, zwierzaki nie przepadają za dotykaniem okolic pyszczka, ale jeśli robisz to delikatnie, to jest to jak najbardziej wykonalne. Kiedy u kota pojawiają się poważne problemy z uzębieniem, od razu to zauważysz: zaczyna się ślinić i ma trudności z gryzieniem chrupek. Wtedy nie ma co czekać, tylko trzeba lecieć prosto do weta...
    Przetłumaczony francuski
    Chlorophylle
    Chlorophylle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nieprzyjemny zapach z pyszczka może wynikać z zapalenia dziąseł. Warto by to jednak wyleczyć, żeby zachował zdrowe dziąsła.

Gdyby był starszy, można by podejrzewać problemy z nerkami, ale to wydaje mi się mało prawdopodobne.

W razie potrzeby skonsultuj się z innym weterynarzem – druga opinia zawsze się przydaje.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mariaa Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, moje koty też nie mają najświeższego oddechu, ale moim zdaniem to jeszcze mieści się w normie. To w końcu koty, a nie ludzie, więc to chyba normalne, chociaż sama nie wiem.

Pewnie to kwestia jedzenia, które samo w sobie mocno pachnie, no i wieku – mój kociak stracił mleczaka, jak miał około sześciu miesięcy.

Zresztą, co to właściwie znaczy „dobry” czy „zły” zapach z pyszczka? Ciężko powiedzieć, ale wydaje mi się, że to naturalne, że czuć je mocniej niż nas. Może się mylę.

Ale jeśli masz wątpliwości co do tego, co powiedział weterynarz, przejdź się do innego po drugą opinię.

Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post