Brzydki zapach z pyszczka u 6-miesięcznego kotka
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
Brzydki zapach z pyszczka to rzeczywiście objaw zapalenia dziąseł. Dobrze, że skonsultował/a Pan/Pani stan swojego kota z weterynarzem. Skoro lekarz uznał, że na razie nie trzeba podejmować żadnych kroków, to znaczy, że nie ma powodów do niepokoju. Proszę jedynie obserwować, czy stan się nie pogarsza i czy kotek nie ma problemów z jedzeniem.
Miłego dnia.
Caroline – studentka weterynarii
Hej ponownie,
To prawda, że one nigdy nie mają zbyt ładnego oddechu, ale teraz czuć to wyjątkowo mocno. Wspomnę o tym jeszcze weterynarzowi, jak będę szła na szczepienia przypominające z tą mniejszą. W każdym razie nie wygląda na to, żeby jej to jakoś specjalnie przeszkadzało.
Hej ponownie,
To prawda, że one nigdy nie mają zbyt ładnego oddechu, ale teraz czuć to wyjątkowo mocno. Wspomnę o tym jeszcze weterynarzowi, jak będę szła na szczepienia przypominające z tą mniejszą. W każdym razie nie wygląda na to, żeby jej to jakoś specjalnie przeszkadzało.
Hej ponownie,
Nieprzyjemny zapach z pyszczka może wynikać z zapalenia dziąseł. Warto by to jednak wyleczyć, żeby zachował zdrowe dziąsła.
Gdyby był starszy, można by podejrzewać problemy z nerkami, ale to wydaje mi się mało prawdopodobne.
W razie potrzeby skonsultuj się z innym weterynarzem – druga opinia zawsze się przydaje.
Szczerze mówiąc, moje koty też nie mają najświeższego oddechu, ale moim zdaniem to jeszcze mieści się w normie. To w końcu koty, a nie ludzie, więc to chyba normalne, chociaż sama nie wiem.
Pewnie to kwestia jedzenia, które samo w sobie mocno pachnie, no i wieku – mój kociak stracił mleczaka, jak miał około sześciu miesięcy.
Zresztą, co to właściwie znaczy „dobry” czy „zły” zapach z pyszczka? Ciężko powiedzieć, ale wydaje mi się, że to naturalne, że czuć je mocniej niż nas. Może się mylę.
Ale jeśli masz wątpliwości co do tego, co powiedział weterynarz, przejdź się do innego po drugą opinię.
7 komentarzy na temat 7