Choroba skóry u kota – strupy i wypadanie sierści

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Właśnie zauważyłam, że mój kot ma problem ze skórą. Parę dni temu widziałam mały strupek i myślałam, że to po prostu jakieś zadrapanie, ale to się rozprzestrzenia i wcale już tak nie wygląda. Poza tym kicia wydaje się być w dobrej formie, reszta jej futerka jest ładna i błyszcząca (nie ma łupieżu).

Możecie mi powiedzieć, co to może być? Grzybica? Egzema?

Pomóżcie, strasznie się martwię!!!

Dzięki

Choroba skóry u kota – strupy i wypadanie sierści

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Civettecirconspect8012 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot miał identyczne objawy. Po wizycie u weterynarza okazało się, że to APZS (alergiczne pchle zapalenie skóry).

Wystarczy dosłownie jedna pchła, żeby wywołać alergię, a lizanie językiem tylko pogarsza sprawę – sierść wypada, a rany robią się coraz gorsze...

Dostał zastrzyk i tabletkę, żeby przestał się lizać i drapać przez miesiąc. Już po trzecim dniu rany zaczęły się goić. Oczywiście oprócz tego trzeba koniecznie zastosować środek na pasożyty, żeby pozbyć się źródła problemu.

Mam nadzieję, że to w czymś pomoże!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

U kotów występuje wiele chorób dermatologicznych o bardzo różnych przyczynach. W Pana/Pani przypadku radzę udać się do weterynarza, aby mógł on przeprowadzić dodatkowe badania, tym bardziej że strupy szybko się rozprzestrzeniają, więc lepiej zająć się tym problemem jak najszybciej.

Pozdrawiam,

Vincent

Przetłumaczony francuski
    M
    Moillou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot ma to samo! Wiem, że minęło już sporo czasu, ale odpisuję dla osób, które mogą tu trafić w przyszłości. Byłam u weterynarza i powiedział mi, że trzeba eliminować możliwe przyczyny jedna po drugiej. Zaczęliśmy od podania środka na pasożyty, żeby wykluczyć tę opcję. Problem jednak nie zniknął, więc teraz próbuję wykluczyć alergię na żwirek – zmieniłam go na silikonowy, żeby sprawdzić, czy to on był winowajcą. Trzeba go stosować przez około 8 tygodni. Jeśli zmiany skórne nie znikną, kolejnym krokiem jest zmiana karmy (Twój weterynarz na pewno doradzi Ci konkretną markę karmy dla alergików) i znowu trzeba ją podawać przez 8 tygodni. Bardzo ważne jest, żeby wprowadzać tylko jedną zmianę naraz, bo tylko tak znajdziesz prawdziwe źródło problemu!! Jeśli po tym wszystkim plamy nadal będą się pojawiać, koniecznie wróć do weterynarza, bo to może być egzema lub inna choroba skóry.
    Przetłumaczony francuski
    C
    Clarisse_crd Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim przypadku to może być grzybica – albo nie zbliżaj się do swojego kota, bo grzybica sama przechodzi po paru miesiącach, albo kierunek weterynarz!

Przetłumaczony francuski
    M
    Maginu Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój kot ma to samo, martwię się

U mnie to samo... Macie jakieś wskazówki?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mój kot ma to samo, bardzo się martwię.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jicky24 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Domyślam się, ale skoro to bezdomniak, chciałabym mieć pojęcie, co mu dolega (czy to zakaźne, czy nie). No i też chciałabym wiedzieć, na jakie koszty muszę się nastawić, zależnie od diagnozy...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tylko weterynarz będzie w stanie Ci to powiedzieć.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jicky24 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

I co to w końcu było? Mój kot ma to samo...

Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To zdecydowanie sprawa dla weterynarza.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post