Choroba skóry u kota – strupy i wypadanie sierści
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Mój kot miał identyczne objawy. Po wizycie u weterynarza okazało się, że to APZS (alergiczne pchle zapalenie skóry).
Wystarczy dosłownie jedna pchła, żeby wywołać alergię, a lizanie językiem tylko pogarsza sprawę – sierść wypada, a rany robią się coraz gorsze...
Dostał zastrzyk i tabletkę, żeby przestał się lizać i drapać przez miesiąc. Już po trzecim dniu rany zaczęły się goić. Oczywiście oprócz tego trzeba koniecznie zastosować środek na pasożyty, żeby pozbyć się źródła problemu.
Mam nadzieję, że to w czymś pomoże!
Dzień dobry,
U kotów występuje wiele chorób dermatologicznych o bardzo różnych przyczynach. W Pana/Pani przypadku radzę udać się do weterynarza, aby mógł on przeprowadzić dodatkowe badania, tym bardziej że strupy szybko się rozprzestrzeniają, więc lepiej zająć się tym problemem jak najszybciej.
Pozdrawiam,
Vincent
W takim przypadku to może być grzybica – albo nie zbliżaj się do swojego kota, bo grzybica sama przechodzi po paru miesiącach, albo kierunek weterynarz!
U mnie to samo... Macie jakieś wskazówki?
Tylko weterynarz będzie w stanie Ci to powiedzieć.
Dobry wieczór,
I co to w końcu było? Mój kot ma to samo...
Dzięki.
To zdecydowanie sprawa dla weterynarza.
10 komentarzy na temat 10