Chory kot 2 dni po kastracji

Marggiro
Marggiro Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Piszę tutaj, bo jestem już kompletnie załamana.

Mój kot, Oseille, był kastrowany w zeszły piątek, 12 lipca. Po powrocie do domu wszystko było w porządku, aż do nocy, kiedy zaczął wymiotować.

Mamy niedzielę, a on nadal wymiotuje wszystkim, co zje. W dodatku przez cały dzień nie pił w ogóle wody.

Co robić? Czy to normalne po zabiegu kastracji? Czy zmiana karmy może mieć na to wpływ? Weterynarz mówi mi, że to nie jest „normalne”, ale niby nie ma też powodów do paniki.

Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi,

Miłego wieczoru!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

24 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Marggiro
    Zgłoś

(To mój pierwszy kotek, więc to wszystko jest dla mnie zupełnie nowe haha, tyle jeszcze muszę się nauczyć)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ile on ma dokładnie lat?

Przetłumaczony francuski
    Marggiro
    Zgłoś
    Wielkie dzięki, jesteście wspaniali!! Odpisaliście super szybko, dzięki dzięki dziękiiii!!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W zasadzie tak, dawaj mu mokrą karmę – to zapewni mu dodatkową porcję wody, co jest o wiele lepsze niż sucha karma.

Od jutra wróć do jego poprzedniej suchej karmy. Nie ma pośpiechu ze zmianą, a i tak będziesz potrzebować trochę starej karmy, żeby spokojnie przeprowadzić go przez okres przejściowy.

Jeśli nadal będzie głodny, możesz mu dać odrobinę lekko podgotowanego mięsa lub ryby.

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    Marggiro
    Zgłoś

Używałam karmy Purina One Junior dla kotów od 1 do 12 miesięcy, to różowe opakowanie, ale weterynarz powiedział mi, że to właśnie TA karma była dla niego niedobra. Tyle że mój kot zawsze tryskał energią i ani razu nie zwymiotował przed tą zmianą karmy...

Mam właśnie trochę mokrej karmy z Royal Canin, którą mi dał, jak myślicie, może ją zjeść?

Nie mam już jego starej karmy – powiedziano mi, żeby mu jej więcej nie dawać, więc głupio wyszło, bo oddałam ją do fundacji, żeby się nie zmarnowała... (+ o tej porze sklepy są już zamknięte, haha)

Przetłumaczony francuski
    Schtroumphy
    Schtroumphy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No cóż, weterynarz dał mi saszetkę karmy dla kotów sterylizowanych z Royal Canin... chociaż on miał jeszcze swoją karmę dla kociąt poniżej 12. miesiąca życia. Nie wiem więc, czy to ma związek ze zmianą karmy, czy z rekonwalescencją po zabiegu...

To tylko moje zdanie, ale odstaw natychmiast tę nową karmę. Jeśli masz, daj mu mokrą karmę – jest wilgotna, więc go nawodni i uzupełni płyny stracone przy wymiotach. Jeśli nie masz mokrej karmy, daj mu wyjątkowo coś innego, co lubi – tuńczyka, szynkę itp. Ale to tylko po to, żeby w ogóle coś zjadł i żeby zobaczyć, czy utrzyma to w żołądku. Nie dawaj tego w dużych ilościach ani regularnie. :)

Jeśli nie masz nic innego, wróć po prostu do jego zwykłej karmy. Jeśli znowu zwymiotuje, mimo odstawienia tej nowej karmy, kierunek: weterynarz. :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W jakim wieku jest Twój kot? (Zgaduję, że ma 6 miesięcy)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No właśnie, w tym tkwi problem. Twój weterynarz to kawał drania, który chce wciskać Twojemu kotu jakiś syf, który będzie go powoli wykańczał. Sorki za takie słowa, ale szczerze mówiąc, mam już dość patrzenia, jak ta profesja żeruje na takich ludziach jak Ty czy ja. Nie zmieniaj mu tak diety z dnia na dzień, bo przede wszystkim trzeba było zrobić spokojne przejście. Napisz nam, co jadł do tej pory, to coś Ci doradzimy. A tego Royal Canina po prostu wyrzuć do kosza. Pozdrawiam.
    Przetłumaczony francuski
    Marggiro
    Zgłoś

No więc weterynarz dał mi worek karmy dla kotów sterylizowanych z Royal Canin... mimo że on miał jeszcze swoją karmę dla kociąt poniżej 12. miesiąca życia.

No i nie wiem, czy to ma związek ze zmianą jedzenia, czy może z okresem pooperacyjnym...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Co rozumie Pan/Pani przez zmianę karmy?

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 24

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post