Co robić 15 dni po sterylizacji kotki?

A
Ananas Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Wysterylizowałam moją kotkę 30 września. To były dwa koszmarne tygodnie ciągłego pilnowania jej w dzień i w nocy. Najpierw miała materiałowe ubranko po operacji, ale zdarzył się wypadek w kuwecie i musiałam je zdjąć. Potem był bandaż, który ciągle się zsuwał, kołnierz, którego nie mogła znieść, a od 4 dni nosi body.

Przez ten bandaż rana się zaogniła i musiałam jechać do weterynarza na odkażanie. Od tego czasu na ranie zrobił się spory strup, następnego dnia trochę podsiąkał, więc przemyłam go Betadiną. Teraz znowu jest czerwona w miejscu szwu... Mam już dość, powinnam się znowu martwić i iść do weterynarza po raz czwarty?

Pani weterynarz ma trochę „olewcze” podejście, bo korzystałam z pomocy fundacji. Zbywa mnie szybko, mówiąc, że będzie dobrze. W danej chwili mnie to uspokaja, ale potem i tak nie śpię po nocach.

Powiedziała mi nawet przy okazji, żebym sama zdjęła szew, ale kiedy powinnam to zrobić? Myślicie, że po 15 dniach będzie już okej?

Mało kto nas przygotowuje na to, jak uciążliwa dla kotek jest rekonwalescencja po zabiegu... Nigdy sama nie miałam szwów, więc trudno mi ocenić, czy wszystko jest w porządku...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz nałożyć wazelinę na strup, żeby go zmiękczyć, i dalej odkażaj ranę wokół Betadiną przed nałożeniem warstwy wazeliny na sam strup... poza samym strupem rana wygląda ładnie, nie jest w ogóle zaczerwieniona, co jest dobrym znakiem...

Dzień po nałożeniu wazeliny przemyj całą bliznę Betadiną (oczywiście tą z żółtej butelki), osusz gazikiem i znów nałóż wazelinę... potrwa to kilka dni.

Szew znajduje się pod spodem, więc trzeba zmiękczyć strup, żeby odpadł i żeby można było do niego dotrzeć.

Co do szwu, to podobnie jak w innych postach – nie usuwaj go sama. Jeśli przetnie się go zbyt wysoko, węzełek może zostać w skórze (jestem pielęgniarką)... to powinien zrobić weterynarz, a Twój najwyraźniej nie jest najlepszy... No ale skoro to za darmo, to pewnie dlatego tak to wygląda...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ta blizna nie wygląda zbyt dobrze, moim zdaniem. Radzę ci pójść do jakiegoś porządnego weterynarza, u którego zostaniesz już na stałe z twoją kicią, bo ten obecny jest kompletnie niekompetentny i wręcz niebezpieczny. Szwów nie zdejmuje się samemu – co to w ogóle za pomysł? Gdzie on coś takiego widział? Normalnie fundacja ma obowiązek zapewnić ci opiekę weterynaryjną po zabiegu, więc nie wahaj się ich przycisnąć i przypomnieć im o ich obowiązkach.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, dopóki ją obserwujesz i dezynfekujesz, nie ma co się niepotrzebnie denerwować. Poza tym wydaje się być w dobrej formie. To fakt, wygląda to dosyć poważnie, ale nie jest to powód do niepokoju. Jeśli pod strupem nie widzisz ropy ani stanu zapalnego, to znaczy, że wszystko jest w porządku 🙂. Jeśli strup zacznie sam odchodzić, możesz przy dezynfekcji lekko unieść brzegi, ale nie odrywaj go na siłę. Weterynarze usuwają strup tylko wtedy, gdy podejrzewają infekcję, a tutaj na to nie wygląda.

Przetłumaczony francuski
    A
    Ananas Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dzięki za Wasze odpowiedzi.

O miodzie czytałam już wcześniej na forum i ona faktycznie chce go zlizywać. Straszny z niej łasuch!

Tak, mam już trochę tego dosyć, a po opłaceniu operacji nie uśmiecha mi się znowu bulić w innym miejscu. Oczywiście, jeśli będę musiała to zrobić dla jej dobra, to tak zrobię, no ale…

Załączam zdjęcie. Na szwie zrobił się strup, wygląda to dość poważnie, ale udaje mi się go prawie zdjąć i widzę, że pod spodem rana się goi. Tkanka ładnie się zrosła, a pozostałych szwów podskórnych już w ogóle nie widać. Codziennie rano przemywamy to Betadine.

Ona jest w świetnej formie i ma apetyt, więc może po prostu za bardzo się tym przejmuję...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry

Weterynarz powiedział Panu/Pani, żeby samodzielnie zdjąć szwy? Poważnie? I to bez podania terminu?

Proszę śmiało mu powiedzieć, że nie wie Pan/Pani, jak to zrobić i kiedy... Odradzam robienie tego samemu, jeśli nigdy wcześniej się tego nie robiło. Trzeba wysterylizować narzędzia i „odważyć się” podejść z nożyczkami. Do tego kot, w przeciwieństwie do nas, się rusza, więc lepiej robić to we dwoje.

Gdyby mnie tak potraktowano, noga moja by u tego weterynarza więcej nie stanęła (mam to szczęście, że w okolicy mam wybór i jest ich kilku).

Proszę nie wahać się do niego wrócić, jeśli uważa Pan/Pani, że to konieczne, i przycisnąć go, żeby podał diagnozę i rokowania.

Jeśli chodzi o ranę, trzeba tylko pilnować, żeby nie wdała się infekcja, a poza tym powinna się w końcu wygoić. Po podrażnieniu i zakażeniu proces gojenia może czasem potrwać nieco dłużej.

Czy kotka dostaje jakieś leki (przeciwzapalne, amoksycylinę lub coś innego)?

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Możesz delikatnie nakładać miód na ranę, zagoi się znacznie szybciej niż po Betadine, a do tego to świetny środek antyseptyczny.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Możesz wrzucić zdjęcie blizny w dużym zbliżeniu?

To prawda, że sterylizacja samicy potrafi być naprawdę uciążliwa...

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post