Co robić? Mój kot nie chce już ze mną spać
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór wszystkim
Pewnie macie rację, biorąc pod uwagę jego wiek – zaczyna reagować lękiem na sytuacje, które wcześniej przecież lubił.
Tak, je, pije, myje się, a futerko ma nawet ładne... Po prostu trochę schudł.
Śpi w swoim kartonie (który uwielbia), a gdy tylko z niego wychodzi, to po to, żeby spać na mnie i tylko na mnie. Pogodzę się więc z tym i dam mu spokój. Spróbuję się do tego przyzwyczaić, choć w głębi duszy wciąż po cichu liczę, że pewnego dnia znów będzie taki jak dawniej. To najwspanialszy przyjaciel, jakiego mam od 15 lat, nigdy się nie rozstawaliśmy i strasznie boję się, że go stracę, ale będę się nim opiekować do samego końca.
Dziękuję Wam wszystkim
Cześć,
Biorąc pod uwagę podeszły wiek kota, możliwe, że zaczynają się u niego problemy neurologiczne. W takim przypadku kot może zacząć reagować lękiem na sytuacje, które wcześniej były dla niego zupełnie normalne. Niewiele da się z tym zrobić. Dopóki je, pije, śpi i zachowuje czystość (to jest najważniejsze), trzeba po prostu uszanować te jego nowe lęki i niczego nie wymuszać na siłę.
Dzień dobry
Nie, nie wchodzi tam nawet w ciągu dnia. Nie było u nas żadnych zmian. Raz w nocy, przez sen, niechcący go potrąciłam i bardzo szybko uciekł – czy to może być powód? Na kanapie śpi ze mną bez problemu, a na łóżku kładzie się tylko bezpośrednio na mnie. Gdy tylko próbuję go delikatnie odłożyć na kocyk (próbowałam już kilku różnych), od razu ucieka.
Ma Pan/Pani rację, daję mu spokój w nocy i do niczego go nie zmuszam, ale po 15 latach jest mi z tym po prostu bardzo ciężko.
Dziękuję za odpowiedź
5 komentarzy na temat 5