Co robić? Mój kot nie chce już ze mną spać

V
Valmont2b Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, mój 15-letni kot od urodzenia zawsze spał ze mną w łóżku. Ale od dwóch miesięcy nie ma szans, żeby na nie wszedł. Boi się, gdy tylko biorę go ze sobą do sypialni (mimo że nic się w niej nie zmieniło). Biorę go na ręce, uspokajam, mówię do niego i głaszczę go, ale on się stresuje i ucieka pędem, jakby naprawdę czegoś się bał.

Pomóżcie mi, proszę, bo zupełnie tego nie rozumiem, tym bardziej że to pierwszy raz od 15 lat, kiedy tak się zachowuje.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • V
    Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim

Pewnie macie rację, biorąc pod uwagę jego wiek – zaczyna reagować lękiem na sytuacje, które wcześniej przecież lubił.

Tak, je, pije, myje się, a futerko ma nawet ładne... Po prostu trochę schudł.

Śpi w swoim kartonie (który uwielbia), a gdy tylko z niego wychodzi, to po to, żeby spać na mnie i tylko na mnie. Pogodzę się więc z tym i dam mu spokój. Spróbuję się do tego przyzwyczaić, choć w głębi duszy wciąż po cichu liczę, że pewnego dnia znów będzie taki jak dawniej. To najwspanialszy przyjaciel, jakiego mam od 15 lat, nigdy się nie rozstawaliśmy i strasznie boję się, że go stracę, ale będę się nim opiekować do samego końca.

Dziękuję Wam wszystkim

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Biorąc pod uwagę podeszły wiek kota, możliwe, że zaczynają się u niego problemy neurologiczne. W takim przypadku kot może zacząć reagować lękiem na sytuacje, które wcześniej były dla niego zupełnie normalne. Niewiele da się z tym zrobić. Dopóki je, pije, śpi i zachowuje czystość (to jest najważniejsze), trzeba po prostu uszanować te jego nowe lęki i niczego nie wymuszać na siłę.

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, nie, nie kładzie się tam nawet w ciągu dnia. Nie było żadnych zmian w otoczeniu. Kiedyś w nocy, gdy spałam, przypadkowo go uderzyłam przez sen, a on bardzo szybko uciekł – czy to może być przyczyna? Na kanapie śpi ze mną bez żadnego problemu, ale na łóżku kładzie się tylko bezpośrednio na mnie. Gdy tylko próbuję go delikatnie odłożyć na kocyk (próbowałam już kilku różnych), on od razu ucieka. Macie rację, daję mu spokój i nie zmuszam go do niczego w nocy, ale po 15 latach jest mi z tym po prostu bardzo ciężko. Dziękuję za odpowiedź. Dzień dobry, A czy próbowaliście z innym kocykiem? Może być też tak, że w tym wieku kotek ma już problemy ze stawami i materac nie zapewnia mu odpowiedniego oparcia? To, że ucieka, gdy go podnosicie i odkładacie na łóżko, niekoniecznie musi być objawem strachu. Koty po prostu nie zawsze czują się pewnie na rękach, więc jeśli kładziecie go na łóżku w momencie, gdy on sam nie ma na to ochoty, ucieczka jest po prostu naturalną, logiczną reakcją.
    Przetłumaczony francuski
    V
    Zgłoś

Dzień dobry

Nie, nie wchodzi tam nawet w ciągu dnia. Nie było u nas żadnych zmian. Raz w nocy, przez sen, niechcący go potrąciłam i bardzo szybko uciekł – czy to może być powód? Na kanapie śpi ze mną bez problemu, a na łóżku kładzie się tylko bezpośrednio na mnie. Gdy tylko próbuję go delikatnie odłożyć na kocyk (próbowałam już kilku różnych), od razu ucieka.

Ma Pan/Pani rację, daję mu spokój w nocy i do niczego go nie zmuszam, ale po 15 latach jest mi z tym po prostu bardzo ciężko.

Dziękuję za odpowiedź

Przetłumaczony francuski
    Kirikiri
    Kirikiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może w waszym pokoju wydarzyło się coś, co go zestresowało i teraz nie chce tam wracać. A zagląda tam w ogóle w ciągu dnia? Jeśli nie, to nie ma sensu go dodatkowo stresować, daj mu po prostu żyć własnym życiem w nocy ;)
    Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post