Co sądzicie o bliźnie po sterylizacji mojej kotki?

X
Xia1808 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę tutaj, bo zastanawiam się nad blizną po sterylizacji mojej kici. Operację miała w piątek 7-go rano. Odebrałam ją wieczorem o 17:30, a następnego dnia wróciliśmy do weterynarza, bo nie chciała jeść, ale wszystko było w porządku (wet sprawdził obrzęk, trwałość szwów, dwa razy zmierzył jej temperaturę dla pewności).

Blizna jest duża, bo przy okazji weterynarz usuwał jej przepuklinę pępkową, stąd cięcie na brzuszku, a nie z boku. Kołnierz jest obowiązkowy, ale nie ma klasycznego opatrunku – zamiast tego zastosowano Aluspray, który nadał całej okolicy srebrny kolor.

Kicia zachowuje się zupełnie normalnie. Chciałaby się bawić, biegać wszędzie, ale odizolowaliśmy ją w jednym pokoju, żeby do tego nie dopuścić. Wieczorami pozwalamy jej na chwilę pochodzić po domu pod nadzorem, żeby za bardzo nie szalała. Ale przedwczoraj udało jej się wskoczyć na krzesło, co nas bardzo przestraszyło, bo powiedziano nam, że wszelkie skoki są zabronione. Ale to stało się tak szybko...

Chciałabym poznać opinie osób, które mają w tym doświadczenie, bo to moja pierwsza sterylizacja i martwię się absolutnie wszystkim. Nie wiem, co jest normalne, co dziwne, a co wymaga natychmiastowego pędu do kliniki. Mam tendencję do wybierania tej ostatniej opcji za każdym razem... Tak bardzo ją kocham.

Pierwsze zdjęcie: jej blizna wczoraj. Wydawała mi się trochę czerwona, więc wysłałam zdjęcie do mojego weterynarza. Biorąc pod uwagę jej normalne zachowanie i to, że nosi kołnierz (więc nie liże rany), powiedział, że nie ma nic niepokojącego i żeby nie dotykać blizny (jakbym w ogóle śmiała...).

Drugie zdjęcie: zrobione przed chwilą. Przewróciła miseczkę z wodą i skorzystałam z okazji, gdy leżała, żeby sprawdzić, czy się nie zmoczyła. Na szczęście nie, ale jej wygląd mnie zaniepokoił. Czy to normalne 4-5 dni po zabiegu? Wydaje mi się jeszcze bardziej czerwona i widać trochę żółtego. Niby nie śmierdzi. Nie wiem więc, czy to normalne, czy może problematyczne. Ponieważ ten srebrny opatrunek powoli znika, może te „prawdziwe” kolory blizny mnie szokuja bez powodu do alarmu. Dodam, że wysłałam już kolejnego e-maila do weterynarza z tym zdjęciem – pewnie ma mnie już dość, ale wolę wyjść na upierdliwą babę, niż coś przegapić. Czekając na jego odpowiedź, proszę Was o opinie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Co sądzicie o bliźnie po sterylizacji mojej kotki?

Xia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

41 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

bóg (przepraszam)

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

@Xia,

Dwa powiedzenia, które uwielbiam:

– Psy mają właścicieli, a koty mają niewolników.

– Pies patrzy na ciebie jak na boga, kot patrzy na ciebie jak na służącego, a tylko świnia patrzy na ciebie jak na równego sobie (Winston Churchill – który uwielbiał koty...).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wasze koty są naprawdę urocze! Moje nigdy nie były ze sobą tak blisko, nawet moje bliźniaki, które przecież były nierozłączne. To naprawdę super mieć takie koty, które tak świetnie się ze sobą dogadują. Dzięki za te piękne zdjęcia.

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Ich wysokość – i to dosłownie! Koty rządzą w całym mieszkaniu. Mamy tu prawdziwy „Kocioland” z drapakami, tunelami, hamakami i wszelkiego rodzaju zabawkami. Ale oczywiście nic nie przebije zwykłego kawałka sznurka czy kartonu xD

Jak była malutka, spali wtuleni w siebie – była wtedy mocno zapatrzona w swojego starszego kumpla. Teraz, kiedy podrosła, już tak bardzo tego nie potrzebuje. Często śpią w pozycji yin yang haha. Ale teraz to on do niej przychodzi i dopomina się o porządne mycie futerka, przytulasy albo wspólną gonitwę po domu!

I jeszcze jedno na koniec, kocie selfie!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Urocze zdjęcia, ale na tym ostatnim Jego Wysokość po prostu dominuje, co za prezencja!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Zgłoś

Cudne zdjęcia. Nigdy nie mam dość widoku dwóch wtulonych w siebie kotów (oczywiście tak całkiem niewinnie...).

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

To prawdziwa kaskaderka, akrobatka i niezła psotnica. Doskonale wie, czego chce i jak to osiągnąć, a zazwyczaj chodzi jej o jej kumpla Ezechiela. Chciałaby się tylko bawić i wszędzie biegać, ale ten poczciwiec uwielbia spać, więc mała doprowadza go do szału hahaha. Ale mimo wszystko to wielka miłość.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ale prześliczny pyszczek takiej małej łobuziery! Wygląda, jakby doskonale wiedziała, że nie da sobie w kaszę dmuchać. Ma genialną minę – widać, że jest pewna siebie i dobrze wie, czego chce. 😁 Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że jest całkiem zuchwała, co? Oczywiście nie chcąc urazić księżniczki! 👌
    Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś
    Nie ma sprawy, to była słuszna uwaga ;)
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z Twoim wyjaśnieniem rozumiem to już znacznie lepiej... nie ma sprawy, wczoraj musiałam być po prostu trochę zmęczona, stąd to moje marudzenie... 🤔🤔 Sorki...

W razie potrzeby śmiało zaglądaj tutaj, żeby się uspokoić i upewnić, że wszystko jest w porządku.

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 41

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post