Co sądzicie o bliźnie po sterylizacji mojej kotki?

X
Xia1808 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę tutaj, bo zastanawiam się nad blizną po sterylizacji mojej kici. Operację miała w piątek 7-go rano. Odebrałam ją wieczorem o 17:30, a następnego dnia wróciliśmy do weterynarza, bo nie chciała jeść, ale wszystko było w porządku (wet sprawdził obrzęk, trwałość szwów, dwa razy zmierzył jej temperaturę dla pewności).

Blizna jest duża, bo przy okazji weterynarz usuwał jej przepuklinę pępkową, stąd cięcie na brzuszku, a nie z boku. Kołnierz jest obowiązkowy, ale nie ma klasycznego opatrunku – zamiast tego zastosowano Aluspray, który nadał całej okolicy srebrny kolor.

Kicia zachowuje się zupełnie normalnie. Chciałaby się bawić, biegać wszędzie, ale odizolowaliśmy ją w jednym pokoju, żeby do tego nie dopuścić. Wieczorami pozwalamy jej na chwilę pochodzić po domu pod nadzorem, żeby za bardzo nie szalała. Ale przedwczoraj udało jej się wskoczyć na krzesło, co nas bardzo przestraszyło, bo powiedziano nam, że wszelkie skoki są zabronione. Ale to stało się tak szybko...

Chciałabym poznać opinie osób, które mają w tym doświadczenie, bo to moja pierwsza sterylizacja i martwię się absolutnie wszystkim. Nie wiem, co jest normalne, co dziwne, a co wymaga natychmiastowego pędu do kliniki. Mam tendencję do wybierania tej ostatniej opcji za każdym razem... Tak bardzo ją kocham.

Pierwsze zdjęcie: jej blizna wczoraj. Wydawała mi się trochę czerwona, więc wysłałam zdjęcie do mojego weterynarza. Biorąc pod uwagę jej normalne zachowanie i to, że nosi kołnierz (więc nie liże rany), powiedział, że nie ma nic niepokojącego i żeby nie dotykać blizny (jakbym w ogóle śmiała...).

Drugie zdjęcie: zrobione przed chwilą. Przewróciła miseczkę z wodą i skorzystałam z okazji, gdy leżała, żeby sprawdzić, czy się nie zmoczyła. Na szczęście nie, ale jej wygląd mnie zaniepokoił. Czy to normalne 4-5 dni po zabiegu? Wydaje mi się jeszcze bardziej czerwona i widać trochę żółtego. Niby nie śmierdzi. Nie wiem więc, czy to normalne, czy może problematyczne. Ponieważ ten srebrny opatrunek powoli znika, może te „prawdziwe” kolory blizny mnie szokuja bez powodu do alarmu. Dodam, że wysłałam już kolejnego e-maila do weterynarza z tym zdjęciem – pewnie ma mnie już dość, ale wolę wyjść na upierdliwą babę, niż coś przegapić. Czekając na jego odpowiedź, proszę Was o opinie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Co sądzicie o bliźnie po sterylizacji mojej kotki?

Xia

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

41 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak dla mnie ta rana jest już dobrze zagojona...... Oczywiście nie jestem weterynarzem..... ale nie panikuj, jeśli od czasu do czasu zdejmie kołnierz, jest mała szansa, żeby mogła ją sobie znowu otworzyć, a jeśli będziesz ją dezynfekować, to nie ma żadnego ryzyka

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź.

Weterynarz uważa, że wszystko jest w porządku i nie trzeba nic robić. Mamy do niego dzwonić, gdyby wygląd blizny się zmienił. Więc jesteśmy trochę spokojniejsi, chociaż bardzo trudno ją cały czas pilnować z tym kołnierzem, odkąd wykombinowała, jak go zdejmować.

Xia.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Z kotami jest zupełnie tak samo jak z ludźmi – nie każdy goi się w tym samym tempie. Patrząc na moje doświadczenie z pracy jako pielęgniarka, ta blizna wygląda naprawdę bardzo ładnie, nie ma się do czego przyczepić.

Dla własnego spokoju możesz przemyć ją gazikiem nasączonym Betadine (tą w żółtej butelce), to zadziała odkażająco i ją podsuszy, ale i tak wygląda nienagannie.

Możesz być zupełnie spokojna!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bardzo ładna blizna, wygląda super, nie stresuj się już! 😉
    Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Dzień dobry,

Och, naprawdę? To mnie już trochę uspokoiło. Zastanawiam się, czy mój weterynarz powie mi, że może to tak zostać, czy jednak trzeba założyć jakiś opatrunek albo coś innego. Bo to dopiero 11 dni, więc jak na brak szwów to jednak dość wcześnie.

Dzięki za odpowiedź :)

Xia.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ta blizna wygląda naprawdę świetnie, to prawdziwy wzór dla szkoły weterynaryjnej.

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Cześć!

Oto garść nowych wieści... Dzisiaj wieczorem spotkała nas niemiła niespodzianka – mała zdjęła kołnierz i wyciągnęła sobie szwy. W każdym razie nici leżały na podłodze. Przesyłam zdjęcie blizny. Przypomnę tylko, że operację miała rano 7-go. Oczywiście wysłałam już maila do mojego weterynarza (było już za późno, żeby dzwonić), więc jutro będę miała odpowiedź, co robić dalej.

Co o tym myślicie? Czy to ładna blizna? Jeśli faktycznie wyrwała szwy, to czy nie uszkodziła za mocno tej okolicy? Założyłam jej kołnierz z powrotem, jak tylko to zobaczyłam, ale nie wiem, jak długo bez niego była ani czy bardzo lizała to miejsce...

Nie ukrywam, że bardzo się martwimy, bo to jeszcze zdecydowanie za wcześnie...

Dzięki za wasze odpowiedzi!

Xia.

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

I tak wszystko zrozumieliśmy.....😉😉

Przetłumaczony francuski
    X
    Zgłoś

Dobra, spróbujmy teraz trochę odetchnąć. Właśnie do mnie dotarło, że wcześniej pisałam strasznie chaotycznie, bo tak bardzo chciałam wam przekazać, że wszystko jest w porządku!

Dzięki wszystkim!

Przetłumaczony francuski
    L
    Lenaz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Haha, niezły ten Wasz weterynarz!

No to całe szczęście, teraz pozostaje tylko cierpliwie czekać, aż wszystko się spokojnie wygoi.

Przetłumaczony francuski
  • 30 komentarzy na temat 41

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post