Czarne dziąsła u kota

M
Mebo Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czarne dziąsła u kota

Cześć wszystkim,

Dwa miesiące temu adoptowałam dwa koty i kocur w końcu na tyle mi zaufał, że pozwala się miziać.

Już wcześniej widziałam, że ma czarne dziąsła, ale miał takie od samego początku, a mój poprzedni kot też miał czarne dziąsła.

Tyle że to właśnie infekcja pyszczka okazała się śmiertelna dla mojego poprzedniego pupila, dlatego bardzo się martwię. Czytałam, że dziąsła u kotów powinny być różowe. Czy stan pyszczka mojego kota wydaje się Wam normalny? Nic go nie boli, je normalnie (nawet aż za dużo, bo wyjada ze swojej miski i z miski swojej koleżanki), nie ma brzydkiego zapachu z pyszczka, ale po moich wcześniejszych doświadczeniach nie chcę absolutnie niczego ryzykować.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie bardzo rozumiem, dlaczego infekcja miałaby sprawić, że błony śluzowe stają się czarne, chyba że to już etap bardzo zaawansowanej martwicy. Czy nie łączy Pan/Pani infekcji u swojego poprzedniego kota z czarnymi błonami śluzowymi bezpodstawnie? Kot, który ma infekcję jamy ustnej, wyraźnie to pokazuje: ma trudności z jedzeniem, ślini się, trzyma otwarty pyszczek itd.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mebo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Pewnie jestem po prostu przewrażliwioną kocią mamą, ale mój ostatni futrzak odszedł, bo myśleliśmy, że ta czarna plamka w pyszczku jest normalna, a to była infekcja. Jak mam odróżnić jedno od drugiego?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kolor dziąseł często idzie w parze z kolorem futra. Jeśli Twój kot ma czarną sierść, może mieć też czarne dziąsła – nie ma w tym absolutnie nic niepokojącego i nie ma to żadnego związku z infekcją.

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Niektóre koty mają genetycznie czarne śluzówki w pyszczku. Nie jest to objaw żadnej infekcji.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Wydaje się, że to po prostu pigmentacja błony śluzowej. Jednak dla całkowitej pewności radzę pokazać to lekarzowi weterynarii przy okazji kolejnej wizyty, na przykład na szczepienie. Może Pan/Pani również zadzwonić do weterynarza, aby o to dopytać.

Miłego dnia,

Alice

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post