Czy można podać Phosphaluvet dla psa kotu?

M
Mellss Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Zastanawiam się, czy można podać kotu Phosphaluvet przeznaczony dla psów?

Z góry dziękuję za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Z
    Zaza3chats Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

PHOSPHALUVET ma rejestrację dla psów, ale bardzo dobrze działa również u kotów i jest bezpieczny, jeśli Twój kot cierpi na zaburzenia trawienne, takie jak ostre zapalenie żołądka czy wymioty. Jeśli Twój weterynarz zalecił Phosphaluvet dla Twojego kota, zaufaj mu!

Dzień dobry, mój weterynarz przepisał go kiedyś mojemu kotu, mimo że na opakowaniu było napisane, że jest dla psów. Powiedział mi, że chociaż tak widnieje na etykiecie, to u kotów sprawdza się świetnie, więc po prostu sam dopisał „kot” na pudełku leku.

Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedź!! Zastanawiam się tylko, dlaczego nie robią wersji specjalnie dla kotów.

Nie ma za co. Nie mam pojęcia, dlaczego nie produkują osobnego leku dla kotów, może dlatego, że produkt byłby identyczny jak ten dla psów. Jeśli mimo wszystko masz wątpliwości co do stosowania tego leku u kota, możesz jutro skontaktować się ze swoim weterynarzem. W każdym razie mój kot brał go przez miesiąc (rano i wieczorem, jeśli dobrze pamiętam) i nic mu się nie stało. Musisz tylko dopilnować odpowiedniej dawki do wagi Twojego kota (mój dostawał mniejszą dawkę niż wynikało z jego wagi, bo był trochę grubiutki).

Przetłumaczony francuski
    K
    Kristin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój weterynarz też to przepisał mojemu kotu. Pies czy kot, to bez różnicy.
    Przetłumaczony francuski
    L
    Lalubric Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój weterynarz polecił mi Phosphaluvet dla psów (substancja czynna: fosforan glinu) dla mojego kota. Podaję mu rano i wieczorem dawkę dopasowaną do wagi (mój waży 4 kg, bardzo schudł, bo jest już starszy). Wszystko jest w porządku, dobrze go toleruje. Widziałem, że teraz jest też dostępna wersja dla kotów, ale skład jest identyczny, dlatego wet wybiera ten dla psów – opakowanie jest większe i starcza na dłużej, a cena jest taka sama.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bouchka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dopiero po czasie zauważyłem też, że to był żel doustny dla psów, a przecież mam kota. Dzięki za wasze komentarze :)

Przetłumaczony francuski
    R
    Rouki93 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój weterynarz przepisał mi to dla kota, więc na oba powinno zadziałać – to taki opatrunek.
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Cześć! Ja też nie sądzę, żeby był jakikolwiek problem z podaniem tego kotu. Pamiętaj jednak o dawkach – pewnie trzeba je dobrać do wagi zwierzaka. Daj znać, czy zadziałało u Twojego futrzaka, proszę!

Cześć, tak, trzeba trzymać się odpowiedniej dawki i na pewno dam znać, co i jak!

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ja też nie sądzę, żeby podanie tego kotu stanowiło jakikolwiek problem. Trzeba tylko uważać na dawkę – przypuszczam, że należy ją dobrać odpowiednio do wagi kota. Dajcie znać, czy zadziałało to u waszego futrzaka, proszę!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry, osobiście mój weterynarz przepisał mi ten lek dla kota, mimo że na opakowaniu było napisane, że jest przeznaczony dla psów. Powiedział mi, że choć widnieje tam informacja o psach, to u kotów lek ten działa bardzo dobrze, dlatego po prostu dopisał na pudełku słowo „kot”.
    Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedź!! Zastanawiam się tylko, dlaczego nie produkują wersji specjalnie dla kotów.
    Nie ma za co. Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest – może dlatego, że skład byłby identyczny jak w wersji dla psów. Jeśli mimo wszystko masz wątpliwości co do podawania tego leku kotu, możesz jutro skontaktować się ze swoim weterynarzem. W każdym razie mój kot przyjmował go przez miesiąc (rano i wieczorem, o ile dobrze pamiętam) i nic mu się nie stało. Trzeba tylko pilnować odpowiedniej dawki dopasowanej do wagi Twojego kota (mój dostawał dawkę nieco mniejszą niż wynikało z jego wagi, bo był trochę za gruby).

Poszłam odebrać lek wczoraj wieczorem, ale nie zauważyłam, że na opakowaniu jest napisane „dla psów”. Miałam go podać dzisiaj około południa, więc pomyślałam, że lekarka się pomyliła, ale zadzwoniłam do lecznicy zaraz po otwarciu... Nie chciałam usuwać tego posta, żeby inne osoby mogły tu znaleźć odpowiedź – sama wcześniej szukałam informacji na ten temat, ale nic nie znalazłam.

Pani weterynarz powiedziała mi, że to nie jedyny lek dla psów, który podaje się też kotom, a nawet inne zwierzęta mogą je bezpiecznie przyjmować.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, osobiście mój weterynarz przepisał mi to dla kota, chociaż na opakowaniu było napisane, że to produkt dla psów. Powiedział mi, że mimo takiego oznaczenia lek świetnie działa u kotów, więc po prostu dopisał „kot” na pudełku
    Jasne, wielkie dzięki za Twoją odpowiedź!! Zastanawiam się tylko, dlaczego nie robią wersji typowo dla kotów

Nie ma za co. Nie mam pojęcia, dlaczego nie produkują wersji dla kotów – może dlatego, że produkt byłby identyczny jak ten dla psów. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości co do stosowania tego leku u kota, możesz jutro skontaktować się ze swoim weterynarzem. W każdym razie mój kot przyjmował go przez miesiąc (rano i wieczorem, o ile dobrze pamiętam) i nic mu się nie stało. Musisz tylko podać odpowiednią dawkę dopasowaną do wagi Twojego kota (mój dostawał dawkę mniejszą niż wynikałoby z jego wagi, bo był trochę za gruby)

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

Dzień dobry, osobiście mój weterynarz przepisał mi to dla kota, mimo że na opakowaniu było napisane, że to produkt dla psów. Powiedział mi, że choć widnieje tam takie oznaczenie, to u kotów lek działa bardzo dobrze, więc po prostu sam dopisał „kot” na pudełku.

Rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedź!! Zastanawiam się tylko, dlaczego nie produkują wersji specjalnie dla kotów.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post