Czy można urozmaicać rodzaje karmy?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mój kot (10-letni kocur) ostatnio trochę przybrał na wadze (około 500 gramów) i chciałabym uniknąć dalszego tycia. Postanowiłam więc zmienić mu dietę (choć on akceptuje tylko suchą karmę) i zdecydowałam się na dwa rodzaje granulek, które dokładnie ważę. Podaję mu tylko taką dawkę dzienną, jaka jest zalecana na opakowaniu, ale mieszam dwa rodzaje: Friskies i Hill's (zrezygnowałam z Whiskasa i Royal Canin właśnie przez to przybieranie na wadze). Jak myślicie, czy lepiej podawać mu tylko jeden rodzaj karmy, czy takie mieszanie dwóch różnych nie ma większego znaczenia?

Dzięki za wasze rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Odpowiadam pod własnym postem, bo właśnie to znalazłem, o to chodziło:

http://www.matoonet.com/wp-content/uploads/2011/07/Croquettes.pdf

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wydaje mi się, że to właśnie w tym wątku ktoś wrzucił link do tabelki ze szczegółowym zestawieniem wszystkich rodzajów karm, ale nie mogę go teraz znaleźć. Moglibyście wrzucić go jeszcze raz? Z góry dzięki!

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Crumble: Purina to nie jest najlepsza karma

Mój weterynarz mi powiedział, że nigdy nie powinno się mieszać różnych karm, zwłaszcza gdy chce się odchudzić kota...

Mieszanie karmy o dosyć wysokiej zawartości tłuszczu z taką o mniejszej zawartości... nic dobrego kotu nie da.

Dwie marki są specjalnie przeznaczone do odchudzania zwierzaków: Virbac i Specific.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Osobiście mój kot dostaje karmę Purina specjalnie dla kotów sterylizowanych.

Zazwyczaj przyjmuje się, że dawka karmy dla kota to 10 g na każdy kilogram masy ciała (czyli w uproszczeniu: kot, który waży 5 kg, dostaje 50 g karmy dziennie, a taki ważący 7 kg – 70 g). Przy takim dawkowaniu nie powinien przytyć, a może nawet trochę schudnie (o ile wybierzesz odpowiednią karmę).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mieszanie dwóch rodzajów karmy sprawia, że w razie zmiany receptury zawsze masz w zanadrzu coś, co mu służy. A skoro idealna karma nie istnieje, pozwala to też uzupełnić braki jednej marki drugą.

To jasne, że koty uwielbiają Whiskasa czy Friskies, bo to dla nich taki koci McDonald’s. My też czasem nie pogardzimy fast foodem, ale nie może on być podstawą diety, bo inaczej zdrowie szybko siądzie.

Istnieją karmy o dużych granulach albo specjalnych kształtach (np. jak gwiazdki shuriken), które zmuszają koty do gryzienia. Możesz poszukać jakiejś marki (nie wiem, co jest dostępne w Meksyku) i wymieszać ją ze swoim Hill'sem.

Osobiście jestem za mieszaniem marek i właśnie wprowadzam to u moich futrzaków. Mam jednego strasznego łasucha, który nie tknie nic poza RC Maine Coon, a drugi z kolei męczy się z tymi chrupkami, bo są dla niego trochę za duże. Mieszanie pozwoli też zniwelować wady karmy RC dzięki innej marce.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Zerknij na Zooplusa...

Karma Virbac Vetcomplex Feline Calorie Regulation

Pełnowartościowa karma dla kotów o wysokiej strawności, opracowana specjalnie, aby pomóc w odchudzaniu kotów z nadwagą lub otyłością.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Virbag, dzięki za info, muszę sprawdzić, czy uda mi się to tutaj znaleźć.
    Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    Zgłoś

Whiskas i Friskies to karmy z bardzo niskiej półki.

Miesza się dwa rodzaje karmy tylko wtedy, gdy chce się zmienić kotu pożywienie, i taką zmianę trzeba wprowadzać powoli, żeby nie obciążać jego układu pokarmowego.

Dlaczego właściwie chcesz mu dawać dwa rodzaje?

To nie po RC on tyje, tylko po Whiskasie. Moje koty jedzą RC i nie ma żadnego problemu.

Z kolei nigdy nie podaje się kotu dwóch rodzajów karmy naraz, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby schudł. Nawet jeśli jedna nie jest zbyt tłusta... to wcale nie powiedziane, że ta druga też taka nie będzie...

Karma, która świetnie działa na wagę zwierzaków (kotów i psów), to Virbac – ma znacznie mniej tłuszczu niż wszystkie inne.

W ciągu miesiąca mops, którym się opiekuję, schudł o jeden kilogram.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź! Kiedy pisałam o porcjowaniu, chodziło mi o to, że po prostu ważę karmę, żeby sprawdzić, ile jej ubywa, ale tak naprawdę miska stoi dostępna przez cały dzień i on faktycznie nie zjada wszystkiego naraz. To było tylko tak z ciekawości, żeby sprawdzić spożycie. No i oczywiście on uwielbia Whiskas i Friskies, ale będę próbowała to zmienić. Z kolei ten Hill’s, którego mu podaję (niby na odkłaczanie, bo ma półdługą sierść), ma strasznie małe granulki i on je po prostu połyka bez gryzienia. Muszę więc znaleźć jakąś większą karmę, którą będzie musiał chrupać, żeby uniknąć nadmiaru kamienia nazębnego. Mieszkam jednak w Meksyku i muszę się rozejrzeć, co tu w ogóle kupić, bo wybór produktów dla kotów jest tu mniejszy niż dla psów. Miałam też wrażenie, że Royal Canin dla persów był dla niego zbyt bogaty i przez to zaczął tyć.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Możesz bez problemu mieszać dwa rodzaje karmy, ale błagam, nigdy nie dawaj Whiskasa ani Friskiesa, zwłaszcza kotu w tym wieku. To straszny syf (kolejny kot w moim otoczeniu karmiony Friskiesem wylądował wczoraj na ostrym dyżurze u weterynarza z kamicą moczową, więc no...). Po co mieszać marketówki z karmą premium? Wybierz dwie dobre marki i możesz je spokojnie ze sobą łączyć. Z kolei radzę ci nie wydzielać kotu karmy – najlepiej dawać mu jeść „do woli”. Wtedy koty często zjadają ostatecznie mniej, niż gdyby dostawały porcję raz dziennie, bo wiedzą, że jedzenie jest zawsze dostępne.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post