Czy można urozmaicać rodzaje karmy?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Odpowiadam pod własnym postem, bo właśnie to znalazłem, o to chodziło:
http://www.matoonet.com/wp-content/uploads/2011/07/Croquettes.pdf
Wydaje mi się, że to właśnie w tym wątku ktoś wrzucił link do tabelki ze szczegółowym zestawieniem wszystkich rodzajów karm, ale nie mogę go teraz znaleźć. Moglibyście wrzucić go jeszcze raz? Z góry dzięki!
Crumble: Purina to nie jest najlepsza karma
Mój weterynarz mi powiedział, że nigdy nie powinno się mieszać różnych karm, zwłaszcza gdy chce się odchudzić kota...
Mieszanie karmy o dosyć wysokiej zawartości tłuszczu z taką o mniejszej zawartości... nic dobrego kotu nie da.
Dwie marki są specjalnie przeznaczone do odchudzania zwierzaków: Virbac i Specific.
Osobiście mój kot dostaje karmę Purina specjalnie dla kotów sterylizowanych.
Zazwyczaj przyjmuje się, że dawka karmy dla kota to 10 g na każdy kilogram masy ciała (czyli w uproszczeniu: kot, który waży 5 kg, dostaje 50 g karmy dziennie, a taki ważący 7 kg – 70 g). Przy takim dawkowaniu nie powinien przytyć, a może nawet trochę schudnie (o ile wybierzesz odpowiednią karmę).
Mieszanie dwóch rodzajów karmy sprawia, że w razie zmiany receptury zawsze masz w zanadrzu coś, co mu służy. A skoro idealna karma nie istnieje, pozwala to też uzupełnić braki jednej marki drugą.
To jasne, że koty uwielbiają Whiskasa czy Friskies, bo to dla nich taki koci McDonald’s. My też czasem nie pogardzimy fast foodem, ale nie może on być podstawą diety, bo inaczej zdrowie szybko siądzie.
Istnieją karmy o dużych granulach albo specjalnych kształtach (np. jak gwiazdki shuriken), które zmuszają koty do gryzienia. Możesz poszukać jakiejś marki (nie wiem, co jest dostępne w Meksyku) i wymieszać ją ze swoim Hill'sem.
Osobiście jestem za mieszaniem marek i właśnie wprowadzam to u moich futrzaków. Mam jednego strasznego łasucha, który nie tknie nic poza RC Maine Coon, a drugi z kolei męczy się z tymi chrupkami, bo są dla niego trochę za duże. Mieszanie pozwoli też zniwelować wady karmy RC dzięki innej marce.
Zerknij na Zooplusa...
Karma Virbac Vetcomplex Feline Calorie Regulation
Pełnowartościowa karma dla kotów o wysokiej strawności, opracowana specjalnie, aby pomóc w odchudzaniu kotów z nadwagą lub otyłością.
Whiskas i Friskies to karmy z bardzo niskiej półki.
Miesza się dwa rodzaje karmy tylko wtedy, gdy chce się zmienić kotu pożywienie, i taką zmianę trzeba wprowadzać powoli, żeby nie obciążać jego układu pokarmowego.
Dlaczego właściwie chcesz mu dawać dwa rodzaje?
To nie po RC on tyje, tylko po Whiskasie. Moje koty jedzą RC i nie ma żadnego problemu.
Z kolei nigdy nie podaje się kotu dwóch rodzajów karmy naraz, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby schudł. Nawet jeśli jedna nie jest zbyt tłusta... to wcale nie powiedziane, że ta druga też taka nie będzie...
Karma, która świetnie działa na wagę zwierzaków (kotów i psów), to Virbac – ma znacznie mniej tłuszczu niż wszystkie inne.
W ciągu miesiąca mops, którym się opiekuję, schudł o jeden kilogram.
10 komentarzy na temat 10
- Rytuały powrotu miłości. Tel +22990556895
- Wniosek o dowód osobisty . servicedeprefectureenligne@gmail.com